Bylinkové čaje - ako ich pripraviť a na čo je dobrý žihľavový, šípkový či lipový čaj?

Ktorý bylinkový čaj je najlepší? Určite má každý svoj obľúbený a každý má i vlastný názor na to, ako si pripraviť najlepšiu šálku čaju. Veď sa aj hovorí, že sto ľudí - sto chutí. Nech je to akokoľvek, čaj zlepšuje našu náladu a kognitívne schopnosti.
Bylinkové čaje - ako ich pripraviť a na čo je dobrý žihľavový, šípkový či lipový čaj?

Za bylinkami nemusíme chodiť ďaleko - stačí pozrieť v záhradke alebo si urobiť prechádzku do prírody. | Zdroj: Shutterstock.com

Čaj - nápoj cisárov, ktorý pijeme každý deň

Čaj je jedinečný nápoj. Pôvodne vraj určený pre cisárov a cisársky dvor. Jedno čínske príslovie hovorí: „Radšej tri dni bez jedla, ako jeden deň bez čaju.“ Ľudia, ktorí túto zásadu dodržiavajú, spravidla sa tešia dobrému zdraviu.

Čaj je obyčajne pripravovaný lúhovaním lístkov. Názov "čaj" sa používa aj pre odvary, nálevy, či samotné lístky. Tiež pre sušené ovocie, ale aj pre pečený čaj. Bylinkové čaje je súhrnný názov pre rastlinné nálevy, odvary s výnimkou čajovníka.

Bylinky si môžeme kúpiť, čo je najpohodlnejšie. Môžeme si ich vypestovať v záhrade, na balkóne, na parapete okna. Tiež môžeme spojiť príjemné s užitočným, urobiť si výlet do prírody a bylinky si nazbierať. To už predpokladá určité vedomosti o bylinkách, sledovať kalendár zberu, správne ich zbierať a sušiť.

Lipový čaj pomáha pri prechladnutí

Lipový čaj pomáha pri prechladnutí | Zdroj: Shutterstock.com

Pre kvalitné čaje netreba chodiť do Číny, zdravé bylinky máme doma

Nemusíme hneď chodiť do Číny, ani siahnuť po drahých dovozových čajoch. Máme na výber niekoľko druhov bylinkových čajov, ktoré rastú v našom prirodzenom prostredí, v regióne, kde žijeme. Príroda je mocná čarodejka. Čaje môžeme piť preventívne a tiež ako doplnok pri liečení. Bylinkové čaje podporujú vylučovanie toxínov z organizmus.

  • Žihľavový čaj - podporuje činnosť pečene a obličiek. Žihľava zbaví nadbytočnej tekutiny v organizme, pleť je sviežejšia, pružnejšia a ocenia to i vlasy.
  • Šípkový čaj - vďaka vysokému obsahu trieslovín šálka šípkového čaju potláča chuť do jedla. Keď chceme zvýšiť účinky spaľovania tukov pridáme k šípkam kúsok zázvoru, alebo čili papričky a necháme 5 minút vylúhovať.
  • Medovka - zlepšuje pamäť, pôsobí proti stresu.
  • Mäta – je silno osviežujúca a pôsobí protizápalovo.
  • Lipový čaj starej mamy - overené zimná klasika pri prechladnutí, najlepšie s medom.
Mätový čaj  pôsobí protizápalovo a je osviežujúci

Mätový čaj pôsobí protizápalovo a je osviežujúci. | Zdroj: Shutterstock.com

Ako správne variť a servírovať bylinkový čaj?

Možno si hneď odpoviete, že to nie je žiadna veda. Ibaže, to tak trochu veda je. Správna príprava a vylúhovanie zabezpečia vyváženú chuť a zachovajú prospešné látky čaju. Ja osobne, ak si čaj kupujem, dávam prednosť sypaným čajom, hoci sú drahšie. Na druhej strane sú sypané čaje čerstvejšie a voňavejšie.

Aj skladovanie čajov má svoje požiadavky. Najlepšie je použiť uzavretú nádobu a skladovať na tmavom mieste.

Dôležitá je i voda. Zásadne nepoužívajte pri príprave teplú vodu z vodovodu! Čaj treba zaliať prevarenou vodou špecifickej teploty (tá záleží od druhu čaju).

Ako lúhovať? Každý druh čaju vyžaduje inú teplotu vody a inú dobu lúhovania. Bylinkové čaje zalejeme vodou s teplotou 90° - 100 °C, lúhujeme 5 – 10 minút. Kratšiu dobu sa lúhujú čaje z vrecúška, dlhšie sypané čaje.

Čaj by sme mali servírovať v porcelánových šálkach alebo v sklenených pohároch, najlepšie v predhriatych.

Šípkový čaj potláča chuť do jedla

Šípkový čaj potláča chuť do jedla | Zdroj: Shutterstock.com

Hrejivý bylinkový čaj na dlhé zimné večery

Niekoho zima poteší, niekomu toto ročné obdobie nevyhovuje a myšlienkami už teraz privoláva jar. Prírodu neoklame, nič nevyjednáme. Ostáva nám jediné prispôsobiť sa, vytvoriť si príjemné prostredie, v pohode prežiť zimné večery. Výborný tip je bylinkový čaj, k tomu pohodlné kreslo, vankúšik a hudba, ktorá rozochveje našu dušu.

Šálka čaju nás môže inšpirovať k zamysleniu, napríklad k osvojeniu si tejto myšlienky:

„Všetko v prírode - každá kvetina, každý strom a každé zviera nás môže mnohému naučiť.“ - Echart Tolle

Pripravte si tieto čaje pre vaše zdravie:

4 čaje na zahriatie a prekvenie

Čaj z malinových listov - pomáha pri menštruácii, môže zľahčiť pôrod, zlepší trávenie

Čaj z pečeného alebo sušeného ovocia

Čaj zo slamihy na dobré trávenie

Julca86

ahojte, bylinkové čaje sú to najlepšie čo môže byť! Nemôže byť deň bez čajíku. Oblubila som si mätový a kotvičník. Chutné domáce bylinky som objavila na www.najlepsicaj.sk Čakám na čaj maté, uvidím, som zvedavá

hedviga1884

bylinkove caje su uplne najlepsie podla mna:) a clovek z nich aj nieco ma, nie ako tie sackove kadejake, co sa tvaria ako zdrave alebo ze je v nich dake ovocie.

Gaspura

Tiež ich mám rada. Sama si zbieram niektoré bylinky a potom suším. Potom ten čajík chutí ešte lepšie :)