Ako oklamať jojo efekt? Techniky, ktoré pomáhajú zdravo chudnúť

Diéty, rady, finty... je ich nepočetné množstvo. Všetky proklamujú, že zaručene schudnete! Keby to bolo také ľahké, nebolo by toľko ľudí s nadváhou. Iste poznáte výhovorku: “Ja priberiem aj z vody.“ Tí čo sa trápia diétami, dostanú sa do začarovaného kruhu jojo efektu - kilá idú hore a dolu a opäť hore. Výsledok? Frustrácia z diét a ešte vyššia hmotnosť.

1. Pozor na emócie

Psychológovia hovoria, že je potrebné venovať pozornosť nielen tomu čo jeme, ale aj našim emóciám. Moja priateľka hovorí, že ak má starosti alebo problémy, tak môže plakať, ale iba nad plným tanierom.

Chudnutie sa odohráva nielen na tanieri, ale najmä v našej hlave. Jojo efekt, ktorý prichádza po opakujúcich sa diétach, je často spôsobný emóciami. Nejeden psychológ odporúča vyváženú stravu spojiť s meditáciami, ktoré majú podporiť našu psychiku. Okrem spomínaných vecí pomáha mať otvorenú myseľ a pozitívne myslieť. Oplatí sa mať dobrú náladu.

Ako sa zbaviť jojo efektu?

Jojo efekt, ktorý prichádza po opakujúcich sa diétach, je často spôsobný emóciami. | Zdroj: Unsplash.com

2. Počítať alebo nepočítať kalórie?

Naháňanie sa za sledovaním kalórii s presným prepočítaním môže byť častokrát frustrujúce. Jedno je isté, jesť treba menej ako spálime. Nakoniec predsa akú - takú predstavu o kalorickej hodnote stravy musíme mať, ale nie cez kalkulačku. Vieme, že na večeru je lepšie zjesť zeleninový šalát namiesto hamburgera s hranolkami.

3. Chudnutie, ktoré má krátkodobé trvanie, nemá zmysel

Ľudia často plánujú schudnúť do plesu, do dovolenky..., ale to nie je správne, ani dobré pre naše zdravie. Dá sa to, ibaže je to dočasné riešenie. Chudnutie, ktoré má krátkodobé trvanie nemá zmysel, ak sa po splnenení "cieľa" vrátime opäť ku starým stravovacím návykom. Naopak, často si narušíme metabolizmus a celý hormonálny systém.


Súvisiaca téma:

Držíte často diéty? Ako trvalo schudnúť?


4. Zmena životného štýlu

Zmena životného štýlu je dôležitá, ale nemusí byť pri chudnutí nevyhnutne radikálna. Človek by mal predovšetkým zmeniť postoj k sebe samému. Nemusíme hneď prejsť na prísnu diétu alebo cvičiť vo fitku každý deň 2 hodiny. Niekedy stačí urobiť správne opatrenia.

Jesť by sme mali jedlá, po ktorých sa cítime dobre, nie sme unavení, kedy organizmus „hovorí“, že mu jedlo prospieva.

Rovnako dôležitý je pohyb a dobrá kondícia. Na začiatok pridajte jednoduchú aktivitu - chôdzu. Aj lekári potvrdzujú jej blahodárne účinky na naše zdravie. Preto nabudúce namiesto výťahu použite schody alebo namiesto cesty domov z práce mhd-čkou "oprášte" vlastné nohy.

použite schody namiesto výťahu

Použite schody namiesto výťahu. | Zdroj: Unsplash.com

5. Techniky, ako pomôcť zdravému chudnutiu

  • Ráno začnite s pohárom vody - ochutenou citrónom alebo 1 ČL jablčného octu - podporí imunitu a naštartuje metabolizmus.
  • Servírujme si na menší tanier - opticky máme toho viac a zjeme menej.
  • Pomáha i pohár teplého čaju – teplé nápoje podporujú trávenie, tlmia hlad. Veď nie nadarmo sa hovorí, že hlad je často neuhasený smäd.
  • Ako sedieť? I to je dôležité, ak sedíme vzpriamene, napíname svalstvo a údajne tak spálime o 10 % viac kalórii.
  • Zosúlaďme si myšlienky - uvedomujme si, čo jeme, nie čo by sme chceli. Dusená zelenina nikdy nebude pečenou krkovičkou.
  • Jedeniu dajme čas – rozhodne by sme nemali jesť pri práci, odskakovať k jedlu. Mozog nezaregistruje, že prijíma potraviny, zjeme oveľa viac než potrebujeme.
  • Užitočný minerál - iste všetky vitamíny a minerálne látky sú pre správnu činnosť nášho tela nevyhnuté, ale v tomto prípade si zaslúži našu pozornosť najmä horčík. Obsahuje ho zelenina, banány, semienka, oriešky. Ako sa nám odvďačí? Upokojuje nervy a podporuje spaľovanie tukov.
  • Rozhodne by sme s chudnutím nemali začas na jar a na jeseň, najmä v chrípkovom období, kedy potrebujeme silnú imunitu.
  • Nezabudnime, že chudnutie začína v hlave. Naštartovať si musíme mozog, zmeniť staré spôsoby premýšľania a zistiť, čo spomaľuje naše pokusy o chudnutie. Výsledok sa určite dostaví.
zdravá prechádzka v prírode

Prechádzka v prírode je výborná aktivita ako si udržať kondičku. | Zdroj: Unsplash.com

Na záver jeden motivačný citát:

„Vytrvalosť je tajomstvom všetkých víťazstiev.“ - Victor Hugo


Súvisiaca téma:

6 dobrých dôvodov, prečo chodiť