Darovanie krvotvorných buniek: ako prebieha a komu pomáha?

Pre niekoho známa, pre iných zas úplne nová informácia. Čo je darovanie krvotvorných buniek?
Darovanie krvotvorných buniek

Zdroj: súkr.archív

Čo je darovanie krvotvorných buniek?

Pri darovaní krvotvorných buniek transplantácia nahradí choré, nefungujúce krvné bunky a obnoví imunitný systém danej osoby.

Existuje autológna transplantácia, kedy je darcom samotný pacient a alogénna transplantácia, keď kostnú dreň daruje iná osoba.

Podstatné sú v tomto prípade spoločné znaky HLA, ktorých šanca totožnosti u súrodencov je približne 25%. Práve z tohto dôvodu vznikla databáza darcov kostnej drene, ktorá je veľmi dôležitá.

Ako sa stať darcom krvotvorných buniek?

Darcom sa môžete stať ak ste vo veku od 18-45 rokov a zaregistrovanie je veľmi jednoduché online, neskôr stačí zaslať vzorku sliny.

Lenže, je ľahké preberať teóriu pri ktorej som aj ja otvárala ústa dokorán kým som sa nestala sama darcom. Verte mi, že je to úžasný pocit a zážitok minimálne na celý život.

Po absolvovaní vyšetrenia u lekára sa začína pichaním injekcií jedenkrát za deň po dobu 4-5 dní, je to veľmi jednoduché a bezbolestné.

Celý priebeh je skôr dovolenkový režim, kedy si len uvedomíte koľko kostí, svalov vlastne máte v tele keďže si ich v priebehu uvoľňovania buniek cítite.

Počas tohto obdobia odporúčam začať sa učiť anatómiu ľudského tela. Každé telo je iné, preto sa môže cítiť niekto viac, niekto zas menej unavený.

Môžeme teda aj povedať, že darovanie je bezbolestnejšie ako navštevovanie práce alebo školy, už len z tohto dôvodu sa to jednoznačne oplatí.

Samotný priebeh odberu trvá len päť hodín, kedy je dostatok času na uvedomenie si vlastnej existencie, meditáciu alebo spriatelenie sa s doktormi a sestričkami pokiaľ budete mať také šťastie na úžasné osôbky aké som stretla ja.

Buďte superhrdinovia!

Je veľmi podstatné uvedomiť si hlavný dôvod, prečo sa zaregistrovať a naozaj ísť pomôcť keď to bude potrebné. Môžete byť práve vy tí superhrdinovia, ktorí zachránia ľudsky život.

Dovoľte, aby som uviedla môj životný príbeh darcovstva. Moje lenivé bunky poputovali k tej najskvelejšej osobe, ktorá je môjmu srdcu veľmi blízka.

Situácie ľudí, ktorí potrebujú liečbu sú naozaj ťažké a všetci čo ich zvládajú s nadhľadom, ale aj bez neho sú hrdinovia. Môj hrdina má obrovskú poklonu a zároveň poďakovanie za to aký je silný.

Dokázal zvládnuť tak grandiózne veci, za čo mu udeľujem titul bojovníka roka. Cez všetky prekážky skáče s úsmevom a neopúšťa ho ani v tých najťažších chvíľach.

Viem, že to nie je veľakrát ľahké, ale prečo to nespraviť ľahšie a pomôcť si navzájom. Práve preto sme tu, aby sme sa podporovali, priatelili a pomáhali si, pretože dobro sa vždy vráti.


Prečítajte si aj:

Výhody darovania krvotvorných buniek