Vypadávanie a rast vlasov – čo naozaj pomáha?

Je úplne normálne a prirodzené, že nám padajú vlasy. Podľa štatistík a odborníkov denne prídeme približne o 100 vlasov, ktoré svojvoľne vypadnú bez akéhokoľvek vonkajšieho alebo vnútorného vplyvu. Na druhej strane sa hovorí o nadmernom vypadávaní vlasov, ktoré sa spája s ročným obdobím. Predovšetkým na jar a na jeseň môžeme pozorovať vyšší výskyt vypadnutých vlasov na vankúši alebo v odtoku vo vani či sprchovacom kúte. Existuje však celý rad ďalších problémov, ktoré môžu spôsobiť nadmerné vypadávanie vlasov a plešatosť u mužov či žien.
vypadávanie vlasov

Denne nám prirodzene vypadne približne 100 vlasov. Čo však v prípade, že nám vlasy vypadávajú stále viac a viac? | Zdroj: Shutterstock.com

Rastový cyklus vlasov

Vlasy podliehajú svojmu vlastnému rastovému cyklu, počas ktorého prejdú 3 základnými fázami.

  1. Prvá anagénna fáza - čiže fáza rastu, predstavuje obdobie, počas ktorého sa vlasová cibuľka aktívne regeneruje a vytvára vlasové vlákno.
  2. V druhej katagénnej fáze, čiže pokojovej fáze, dochádza k pozastaveniu rastu vlasov a rovnako aj produkcie pigmentu. Vlasové folikuly za zmršťujú, no vo vlasovej cibuľke dochádza k tvorbe nových vlasov.
  3. V poslednej telogénnej fáze dochádza k vypadávaniu vlasov, ktoré ostávajú na kefe, na vankúši, na oblečení a pod. Je to v podstate proces obmeny vlasov, kedy sa „staré“ vlasy vymieňajú za nové.

Tento rastový cyklus vo všeobecnosti zabezpečuje to, že by ste nikdy nemali ostať bez vlasov na hlave. Avšak, nie je to úplne pravda, pretože v dôsledku mnohých negatívnych faktorov môže dôjsť k nadmernému vypadaniu vlasov až k úplnej plešatosti, ktorá je viditeľná až vtedy, keď je polovica vlasov „fuč“.

Najčastejšie príčiny vypadávania vlasov

Odhliadnuc od toho, v akej fáze rastového cyklu sa práve vlasy nachádzajú, existuje niekoľko zásadných dôvodov, prečo dochádza k nadmernému vypadávaniu vlasov, ktoré môže skončiť plešatosťou. Najčastejšie sa vypadávanie vlasov spája s dedičnosťou. Ak je vašou rodinnou anamnézou plešatosť, je možné, že práve to je príčinou vypadávania vlasov aj u vás. Lekári v tomto prípade hovoria o hormónoch, ktoré sa „prenášajú“ z generácie na generáciu a tie sú príčinou vypadávania vlasov. K vypadávaniu vlasov v tomto prípade môže dôjsť už v období puberty alebo potom až v dospelom veku.

V niektorých prípadoch môže dôjsť k padaniu vlasov v dôsledku zastavenia cyklu ich rastu. K nemu dochádza predovšetkým po prekonaní traumatickej udalosti (smrť veľmi blízkej osoby, extrémne chudnutie, emocionálny šok), choroby či operácie. V tomto prípade sa ich opätovný rast môže svojvoľne obnoviť bez nutnosti nasadenia liečby.

Ďalšie príčiny vypadávania vlasov:

  • tehotenstvo a pôrod,
  • menopauza,
  • ochorenie štítnej žľazy,
  • rakovina,
  • vysoký krvný tlak a srdcové problémy,
  • artritíd a depresia,
  • nezdravé stravovanie sa,
  • absencia mikronutrientov v organizme.

Ako podporiť rast vlasov?

Či už žena alebo muž, nik z nás netúži ostať bez vlasov. Veď nie nadarmo sa hovorí, že sú korunou našej krásy. Práve preto aj ich rast môžete podporiť. Keďže rastový cyklus je celkom zložitý proces a netrvá jeden deň, ale hneď niekoľko rokov, je dôležité vedieť, ako prispieť k jeho podpore.

V prvom rade sa zamerajte na svoj jedálniček – ten je totižto odrazom toho, čím v skutočnosti ste! Odporúčame konzumovať väčšie množstvo ovocia a zeleniny. Do stravy by ste mali zaradiť tiež viac biotínu, ktorý je obsiahnutý v orechoch, hnedej ryži a ovse.

Mnoho odborníkov tiež odporúča vsadiť na kofeín, ktorý stimuluje rast vlasov. Existuje niekoľko štúdií, v ktorých sa zaoberali vplyvom kofeínu na vlasy. Štúdia Dr. Fischera navyše skúmala účinky kofeínu na vlasové folikuly pri dedičnom vypadávaní vlasov (v počiatočnej fáze androgénnej alopecie). Veľmi pôsobivý bol fakt, že kofeín dokáže znížiť pôsobenie hormónu, ktorý samotné vypadávanie spôsobuje. Avšak na to, aby kofeín skutočne účinkoval, je potrebné zabezpečiť jeho prísun k vlasovým folikulom a cibuľkám cez vlasovú pokožku. To docielite prostredníctvom kofeínového šampónu Plantur 39. A keďže sa vypadávanie vlasov týka aj mužov, tak tí by mali siahnuť po Alpecin kofeínovom šampóne.

spánok a vypadávanie vlasov

Nezabudnite sa dobre vyspať. Aj spánkový deficit vplýva na kvalitu a rast vlasov. | Zdroj: Shutterstock.com

Pokiaľ sa jedna o vypadávanie vlasov a ich rast, tak netreba podceňovať ani spánok. Ten v raste vlasov zohráva nemalú úlohu. Kvalitný spánok a zníženie stresu prospeje celému vášmu organizmu. Pri spánkovom deficite môže dôjsť k priberaniu na váhe a k celému radu ďalších zdravotných problémov, ktoré môžu prispieť k rednutiu vlasov. Ba dokonca aj samotný spánkový deficit spôsobuje nadmerné padanie vlasov.

Zmeňte prístup k svojim vlasom

Poznáte rozprávky, v ktorých si princezné prečesávali vlasy zlatou kefou aspoň stokrát? Údajne aby sa leskli a rástli rýchlejšie. Radšej to neskúšajte! Nadbytočné česanie a odstraňovanie „zamotancov“ prostredníctvom kefy na vlasy alebo hrebeňa, môže spôsobiť vytrhnutie vlasov, ich lámanie a vypadávanie. Opatrne by ste mali narábať aj s fénom, kulmou či žehličkou na vlasy. Nástroje určené na tepelnú úpravu vlasov poškodzujú vlasové folikuly a vlasy oslabujú.

Zmeniť by ste mali aj spôsob umývania vlasov, pri ktorom môžete robiť zásadnú chybu – ich oplachovanie horúcou vodou. Horúcou vodou si poškodzujete nielen vlasy, ale aj vlasovú pokožku, ktorú horúca voda vysúša. Použite radšej vlažnú vodu, ktorá uzatvára vlasovú pokožku a uzamyká v nej vlhkosť. Všetko je o správnom prístupe, preto pristupujte s rozvahou aj k výberu správnej vlasovej kozmetiky. Vichy Dercos Energising zabraňuje vypadávaniu vlasov, posilňuje ich a spevňuje. Nepodceňujte ani silu kondicionérov, vlasových masiek a pravidelného podstrihávania vlasov. Odporúčame tiež vyskúšať prírodné oleje či odvary z liečivých byliniek.

Zaujímavosť na záver

Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, ľudský vlas je veľmi pevný a odolný. Dokonca sa uvádza, že dokáže dvihnúť trojkilogramové závažie. Poprípade, ak by sa z vlasov vytvorilo lano, dokázalo by uniesť niekoľko ton. Avšak to platí len v prípade zdravých a pevných vlasov! Tak nepodceňujte starostlivosť o ne.


Súvisiacia téma:

Video: vyrobte si sami prírodnú masku na vlasy