Táto krajina poskytne ako prvá na svete všetkým ženám dámske hygienické potreby zadarmo. Každé štvrté dievča si tu vložky či tampóny vôbec nemôže dovoliť!

Už v roku 2008 prijala zákon, ktorý zabezpečil voľný prístup k vložkám na všetkých základných a stredných školách, aj univerzitách.
Škótsko poskytne vložky a tampóny všetkým ženám zdarma

Zdroj: Pixabay.com

Škótsky parlament schválil zákon, ktorý umožní ženám v lekárňach a komunitných centrách získať tampóny a vložky bez platenia.

"Ide o jednoznačný míľnik, ktorý normalizoval menštruáciu v Škótsku, a vyslal naozajstný signál ľuďom v tejto krajine, že tento parlament berie rovnosť naozaj vážne," uviedla počas parlamentnej debaty predkladateľka zákona Monica Lennonová.

Zákon o voľnom poskytovaní menštruačných produktov prešiel prvým čítaním bez akýchkoľvek hlasov proti návrhu.

Škótsko sa tak stane prvou krajinou na svete, ktorá poskytne všetkým ženám dámske hygienické potreby zdarma.

Podľa informácií agentúry Reuters by voľný prístup k tampónom a vložkám mal škótsku vládu ročne vyjsť na približne 24,1 milióna libier, teda viac ako 28 miliónov eur.

Škótsko je v otázke zabezpečenia dámskych hygienických potrieb napred oproti všetkým ostatným štátom.

V roku 2018 napríklad škótsky parlament prijal zákon, ktorý zabezpečil voľný prístup k vložkám na všetkých základných a stredných školách, aj univerzitách.

Každé 4. dievča si tampóny či vložky nemôže dovoliť

Zároveň na školách prebiehajú workshopy na tému menštruačnej chudoby.

"Znamená to, že si dievča nemôže finančne dovoliť hygienické potreby. Môže to viesť až k tomu, že dievčatá päť dní v mesiaci nechodia do školy a dokonca ani nevychádzajú z domu," uviedla pre BBC jedna zo žiačiek.

Ako ďalej píše BBC, podľa prieskumu spoločnosti Young Scot si takmer každé štvrté dievča v Škótsku tampóny či vložky vôbec nemôže dovoliť.


Prečítajte si aj:

Vložka alebo tampón? Radí gynekologička

10 faktov a mýtov o tampónoch