Hygiena rúk: zdravie máme vo vlastných rukách!

Možno ste sa stretli  názorom, že „čo je čisté je aj hygienické“. Omyl! Čisté je to, čo vidíme na prvý pohľad, ako čisté - zbavené nečistoty. Naopak hygienické je to, čo je zbavené aj neviditeľnej špiny, baktérii, mikróbov či vírusov.
dodržiavaním hygienických návykov zabránime šíreniu prenosných chorôb, najmä v  chrípkovom období

Zdroj: Pixabay.com

Hygiena & bohyňa

Hygieia alebo Hygeia - starogrécka bohyňa čistoty a zdravia. Dcéra Asklepia, považovaná za patrónku lekárnikov. Z jej mena je odvodené aj oveľa mladšie slovo hygiena.

Naozajstnou bohyňou bude, ak dodržiavaním hygienických návykov zabránime šíreniu prenosných chorôb. Najmä v  chrípkovom období je mimoriadne dôležité umývanie rúk.

Vyhneme sa respiračným chorobám, hnačkám, ale aj  vírusovej hepatitíde typu A (choroba špinavých rúk).

Ako často si umývať ruky?

Kedysi babičky učili svoje deti a vnúčatá, aby ich priateľky zdravili “Ruky bozkávam“. Dnes by malo byť heslo dňa „Ruky umývam!“.

Ako často si teda umývať ruky? Epidemiológovia hovoria, že „často“.  A rozhodne, iba voda nestačí! Dôležitý je návyk, získať by ho mali deti už v rannom detstve. Ak sa tak z akýchkoľvek dôvodov nestalo, nikdy nie je neskoro. Učíme sa celý život.

Opláchnuť ruky vodou nestačí, dôležité je mydlo. V spoločných zariadeniach, najmä na toaletách sme najčastejšie svedkami toho, ako sa podceňuje umývanie rúk.

Týka sa to všetkých, malých, mladých i skôr narodených. Určité hygienické zásady musíme dodržiavať, mali by sme dodržiavať, či sme doma alebo  vo verejných priestoroch!

Pravidlá umývania rúk

Nechcem sa nikoho dotknúť, ani poučovať. Pravda je taká, že často vieme ako, ale spravidla to nedodržiavame, a netýka sa to iba umývania rúk. Pravidla umývania rúk sú veľmi jednoduché, chce to len návyk a činnosť si zautomatizovať.

Okrem vody je dôležité mydlo, najlepšie v dávkovacej nádobke a s dezinfekčnými účinkami. Ruky je potrebné umývať bez prsteňov, náramkov a hodiniek.

Ak sa nachádzame v priestore, kde nie je k dispozícii tečúca voda, použijeme obrúsky napustené dezinfekčným prostriedkom.

Ruky je potrebné umývať bez prsteňov, náramkov a hodiniek.

Zdroj: Flickr.com

Kedy si umývať ruky?

  • Po každom návrate domov z akéhokoľvek vonkajšieho prostredia, najmä po návrate zo zdravotníckeho zariadenia

  • Pri chorobe, po vyfúkaní nosa, pri kašľaní a kýchaní. Použitú hygienickú vreckovku ihneď zahodiť

  • Po každom použití toalety

  • Po ceste v prostriedkom hromadnej dopravy

  • Pred, počas a po príprave jedla

  • Pred konzumáciou jedla

  • Po manipulácii so zvieratami a ich krmivom

  • Po manipulácii s odpadom

Technika umývania rúk

  1. Ruky navlhčíme vlažnou, najlepšie teplou tečúcou vodou.
  2. Naberieme si dostatočné množstvo tekutého mydla (na tuhých mydla sa môžu nachádzať choroboplodné zárodky)
  3. Dlane začneme trieť o seba, postupne umývame kožné ryhy, prsty, chrbát dlaní, priestor okolo nechtového lôžka a samozrejme priestor medzi prstami
  4. Cca. po 20 – 30 sekundách ruky opláchne, zmyjeme mydlo.
  5. Vodu zastavíme jednorazovou utierkou alebo uterákom.
  6. Nakoniec si ruky osušíme, na osušenie rúk sú najvhodnejšie jednorazové utierky (textilné uteráky, najmä vlhké sú tiež častým zdrojom choroboplodných zárodkov).

Čo nás ešte ohrozuje?

Peniaze - hoci sú pre nás predmetom takmer dennej potreby sú „špinavé“ a zdrojom rôznych infekcii I keď používame platobné karty, kontaktu s hotovosťou sa nevyhneme. Obozretnosť je na mieste.

Zábradlia, kľučky na dverách – po každom prepravovaní hromadnou dopravou a vôbec vo verejných priestoroch treba myslieť na hygienu rúk.

Menu a nápojové lístky – počas dňa sa tých ponukových lístkov dotkne nesmierne veľa ľudí, i tu je obozretnosť na mieste.

Dotykové obrazovky – najmä kioskové prístroje na letiskách. Koľko rúk sa ich dotklo? Určite nesmierne veľa (zdravých, dokonca i chorých).

Požičané pero – kancelárske pero má údajne desaťnásobne viac baktérii, ako kancelárska toaleta. Boli ste v banke, na pošte? Zbystrite pozornosť! Aj to je dôvod, prečo si hneď umyť ruky.

Poviete si: „Nič nové“ a budete mať pravdu. Tiež je pravda, že opakovanie je matkou múdrosti. Vyberte si, ale predovšetkým sa starajme sa o svoje zdravie.

Nedovoľme, aby nás choroba prekvapila pre našu nedôslednosť, aby nám choroba pripomenula, aké dôležité je mať zdravie!


Prečítajte si tiež:

Najhoršie mýty o umývaní rúk!

Poznáte choroby špinavých rúk?