Koronavírus potvrdený na Slovensku. Ide o 52-ročného muža z okolia Malaciek

Kedy sa potvrdí prvý prípad nákazy vírusom SARS-CoV-2 aj u nás na Slovensku, bolo len otázkou času. Dnes, 6. marca, sa potvrdil prvý prípad. Ide o 52 ročného muža, ktorý nikde necestoval, avšak potvrdil sa u neho koronavírus.
Koronavírus potvrdený na Slovensku. Ide o 52-ročného muža z Bratislavy

Mapa strednej Európy, na ktorej sú vyznačené štáty (červenou farbou), kde je potvrdený koronavírus | Zdroj: Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE

Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom na Slovensku

Koronavírus je už oficiálne aj na Slovensku. Vo všetkých okolitých krajinách ho zaznamili skôr, preto bolo len otázkou času, kedy dorazí aj k nám na Slovensko.

Koronavírusom je nakazený 52 ročný muž, z obce Kostolište v okrese Malacky, ktorý podľa informácií nikde necestoval. Keďže nebol v zahraničí, ide sa o sekundárny prenos. Muža hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Je podozrenie, že muž sa mohol nakaziť od svojho syna, ktorý sa predčasom vrátil z Benátok.

O tejto správe informoval premiér Peter Pellegrini.

Ešte vo štvrtok večer Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku informovalo, že bolo otestovaných 306 vzoriek a všetky negatívne.

Slováci, nepodliehajte panike!

Hoci sa potvrdil koronavírus aj na Slovenku, neprepadajte panike. Dôležité je teraz dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré avizovali všetky zdravotnícke organizácie na čele s Ministerstvom zdravotníctva.

Dôležité hygienické opatrenia:

  1. Často si umývajte ruky mydlom a vodou, najmenej 20 sekúnd.
  2. Nedotýkajte sa tváre (očí, nosa, úst), nakoľko koronaírus sa môže preniesť aj kontaminovými rukami.
  3. Vyhýbajte sa kontaktu s ľudmi, ktorí javia príznaky nádchy či chrípky.
  4. Dodržujte vzdialenosť aspoň 1 meter od človeka, ktorý kašle alebo kýcha.
  5. V domácnosti, ale aj na pracoviskách dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov. V práci najmä kľučiek dverí, madlá schodov a priestorov, v ktorých sa zhromažďuje najviac ľudí.

Koronavírus a štatistiky vyliečených

Ku dnešnému dňu je evidovaných viac ako 100 000 potvrdených prípadov nakazených ľudí vo svete. Celkovo vírus SARS-CoV-2 zasiahol viac ako 80 krajín.

Najviac nakazených ľudí hlásia v Číne (odkiaľ sa vírus rozšíril do sveta) - ide o viac ako 80 000 ľudí. Na druhom mieste v počte nakazených je Južná Kórea s počtom takmer 6 600 nakazených ľudí. Na treťom mieste je Irán (4 700 nakazených ľudí) a na štvrtom Taliansko (3 800 ľudí).

Hoci sa nám tieto čísla zdajú hrozivé, viac ako polovica ľudí sa už vyliečila. Takmer 55 500 ľudí evidujú úrady a medicínske zariadenia ako vyliečených. Na koronavírus doposiaľ zomrelo takmer 3 390 ľudí, čo sú 3,4 % z celkového počtu nakazených ľudí vírusom.


Vždy aktuálne informácie o koronavíruse sa dočítate v článku:

Koronavírus na Slovensku: všetky dôležité informácie