Laserová liposukcia (spálenie tukových buniek) a kryolipolýza (zmrazovanie tukových buniek) sú účinné metódy formovania postavy

Trápi vás dvojitá brada, nepekná celulitída či nesúmerná postava? Ak pravidelne cvičíte, správne sa stravujete, no výsledky stále neprichádzajú, nezúfajte! Pýtali sme sa doktorky MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD. na účinné riešenia, ako dosiahnuť vysnívanú figúru a zbaviť sa otravných nedokonalostí, akými sú pomarančová koža, podbradok, prebytočný tuk či ochabnuté partie. Riešením je neinvazívny spôsob ultrazvukovej liposukcie i laserovej lipolýzy.

Všetky chceme vyzerať a cítiť sa zdravo. Každý určite vie, že pre vyformovanú postavu a zdravé telo je dôležitá vyvážená strava, dostatok prirodzeného pohybu a pravidelného cvičenia. Čo ak všetko dodržujeme a výsledky nie sú podľa našich predstáv? Vedieme nekonečný boj s nedokonalosťami kože, tukovými zásobami v jednotlivých partiách, ale naša pokožka stále vyzerá, akoby bola o desať rokov staršia. Napriek všetkej snahe sa nám stále nedarí vyformovať postavu a zbaviť sa nedokonalostí kritických partií ako boky, brucho, zadok či stehná.

Rozhodli sme sa vyspovedať lekárku MUDr. Alexandru Rozborilovú, PhD., ktorá okrem toho, že je odborníčka na laserovú medicínu, zastáva aj funkciu prezidentky Slovenskej laseroterapeutickej spoločnosti v rámci Slovenskej lekárskej spoločnosti. Podelí sa s nami o poznatky na tému laserovej medicíny, ktoré zazneli na poslednom svetovom kongrese AMWC v Monaku.

MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

dermatologička Dr. Sandra Rozborilová | Zdroj: archív MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD. / Esthetic

Ako si účinne vyformovať postavu? Dá sa vôbec niečo robiť s problémovými partiami?

Samozrejme, moderná estetická medicína ponúka hneď niekoľko možností, ktoré v týchto prípadoch vedia efektívne pomôcť. Pravidelný pohyb a zdravé stravovanie sú veľmi dôležité pre čo najlepšie výsledky.

„Existuje niekoľko spôsobov, ako dokážeme u našich klientov zredukovať množstvo tuku v určitých telesných partiách. Treba však upozorniť, že tieto metódy nie sú určené na liečbu obezity. Rovnako tak platí, že každý, kto sa rozhodne pre zredukovanie telesného tuku, by mal starostlivo zvažovať, komu sa zverí do rúk. Akýkoľvek zásah do organizmu patrí výlučne do rúk odborníka a skúseného profesionála, ktorý klientovi dokáže vybrať a odporučiť tú najlepšiu metódu,“ pripomína MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD., majiteľka bratislavskej Kliniky Esthetic.

Aké sú možnosti riešenia estetických problémov neinvazívnou formou?

Existuje hneď niekoľko účinných metód.

„V závislosti od viacerých faktorov, ako je vek klienta, celkový zdravotný stav, množstvo telesného tuku, jeho preferencie a pod. je možné zvoliť invazívnu alebo neinvazívnu metódu. Teda metódu, ktorá si vyžaduje alebo nevyžaduje operačný zásah,“ dodáva MUDr. Rozborilová.

Dnes už prináša moderná medicína veľmi účinné a takmer bezbolestné spôsoby, ako dosiahnuť želané výsledky v pomerne krátkom čase. Preto sú neinvazívne metódy veľmi obľúbeným trendom.

„Momentálne najúčinnejšou neinvazívnu metódu na odbúravanie podkožného tuku, je kryolipolýza – zmrazovanie tukových buniek. Ide o proces riadeného zmrazenia tukových buniek, kedy prostredníctvom intenzívneho pôsobenia chladu na konkrétnu problémovú časť tela vieme odstrániť nadmerný tuk. Obsah tukovej bunky sa následkom chladu skryštalizuje, čím bunka odumrie a lymfatický systém ju z tela odstráni.“

Kryolipolýza - odstránenie tukových buniek zmrazením

Kryolipolýza je neinvazívna metóda estetickej medicíny, pri ktorej sa tukové bunky odstraňujú zmrazením. | Zdroj: Shutterstock.com

Odporúčate aj iné spôsoby formovania postavy?

„Ďalšou možnou metódou je laserová liposukcia SMARTLIPO. Ide o najnovšiu koncepciu tvarovania postavy pomocou laserového lúča. Je to najmenej invazívna technika, ktorou sa dá odstrániť prebytočná podkožná tuková vrstva vo všetkých oblastiach. Funguje to vďaka premene energie laserového lúča na tepelnú energiu, ktorou sú tukové bunky rozpustené. Zákrok trvá v závislosti od veľkosti ošetrovanej lokality – cca 60min. Efekt je viditeľný ihneď a je trvalý – v prípade dodržania odporúčanej hmotnosti,“ objasňuje MUDr. Rozborilová.

Táto metóda zabezpečuje odstránenie prebytočného podkožného tuku, vypnutie kože, redukciu celulitídy, ako aj stimuláciu podkožného kolagénu.

Laserova liposukcia

Laserová liposukcia je najmenej invazívna metóda odstránenia podkožných tukových buniek. | Zdroj: súkromný archív MUDr. Alexandry Rozborilovej

Ako dlho vydrží výsledný efekt laserovej liposukcie?

„Aby bol výsledný efekt trvalý, je potrebné mať správne stravovacie návyky a pravidelne športovať alebo aspoň vykonávať prirodzený pohyb. V prípade vysokého energetického príjmu a nízkeho energetického výdaja, sa bude tuk usadzovať na iných miestach tela,“ upozorňuje doktorka.


Prečítajte si aj ďalšiu súvisiacu tému:

Dermatologička radí, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn, jaziev a rozšírených cievok