Dermatologička radí, ako sa zbaviť pigmentových škvŕn, jaziev a rozšírených cievok

Naša tvár odráža náš životný štýl, stres, psychický, ale aj zdravotný stav. Pamätá si všetky naše choroby, starosti a nedostatok spánku. Existujú však moderné spôsoby, ktoré nám vrátia jej krásu späť a nemusíme sa už trápiť pigmentovými škvrnami, nepeknými jazvami či rozšírenými cievkami. Ako sa spomínaných kožných defektov zbaviť? Poradí nám známa dermatovenerologička.

Pigmentové škvrny, vrásky, jazvy po akné či rozšírené cievky na nohách trápia nielen ženy, ale aj mužov. Ak rozmýšlate nad tým, ako sa ich zbaviť, poradí nám doktorka Alexandra Rozborilová. Okrem toho, že je odborníčka na laserovú medicínu, zastáva aj funkciu prezidentky Slovenskej laseroterapeutickej spoločnosti v rámci Slovenskej lekárskej spoločnosti. Podelí sa s nami o poznatky na tému laserovej medicíny, ktoré zazneli na poslednom svetovom kongrese AMWC v Monaku.

1. Kde začať? Správnou diagnostikou

Našťastie žijeme v dobe, v ktorej moderná medicína dokáže pri správnom postupe hotové zázraky. Každá sme iná, a preto je dôležitá adekvátna diagnostika. Tie najmodernejšie kliniky dnes používajú počítačovú analýzu, ktorá vie veľmi presne určiť spôsoby odstránenia nedokonalostí.

Odborníčka a lekárka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD. radí: „Používame viacero spôsobov, ktoré viditeľne pomáhajú eliminovať nedostatky pleti vďaka vhodne zvolenej terapii – tá je kľúčová. Veľmi obľúbeným spôsobom je laserová medicína, ktorá v krátkom čase bezbolestne a účinne eliminuje nedokonalosti, akými sú pigmentové škvrny, rozšírené cievky, či dokonca jazvy.“

MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD. | Zdroj: archív MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD. / Esthetic

2. Rozlúčte sa s prejavmi starnutia v podobe pigmentácie kože

Nepekné pigmentové škvrny vznikajú prirodzeným starnutím pleti, no v značnej miere napomáha k ich vzniku nadmerné slnenie a nedostatočná ochrana pred UV žiarením. Stačí k tomu pridať rýchly životný štýl, nedostatočnú hydratáciu či stres a pleť nám zostarne o niekoľko rokov.

Dermatovenerologička Alexandra Rozborilová vysvetľuje, že „samotné odstránenie pigmentových škvŕn intenzívnym pulzným svetlom je technikou najnovšej generácie. Ide o vysoko účinný spôsob, ktorý trvá len pár minút, je šetrný a nepáli kožu.“ Do mesiaca od zákroku postihnuté miesta zblednú a podľa hĺbky, a intenzity pigmentácie sa určuje počet ich opakovaní.

pigmentové škvrny

Pigmentové škvrny vznikajú prirodzeným starnutím pleti. | Zdroj: Shutterstock.com

Tieto neestetické škvrny môžu vzniknúť aj vďaka užívaniu hormonálnej antikoncepcie, počas tehotenstva, vekom či zvýšenou hladinou ženského pohlavného hormónu - estrogénu. Príčin môže byť viacero, každý prípad sa posudzuje samostatne s dôrazom na individuálne potreby, no výsledky je vidieť už v krátkom čase.

3. Zbavte sa jaziev raz a navždy

Či už sa pravidelne staráme o svoju tvár, alebo patríme k tým šťastnejším, ktoré dostali do vienka menej problematickú pleť, vráskam a jazvám sa tak celkom nevyhneme. Koža na tvári je veľmi jemná, citlivá a náchylná na tvorbu nedokonalostí. Starnutím, namáhaním, mimickými prejavmi či nedostatočnou hydratáciou sa nám prirodzene vytvárajú vrásky. Samozrejme, po chirurgických zákrokoch, úrazoch či iných problémoch nám môžu ostať nepekné jazvy na tele, ale na tvári napríklad jazvy po akné. Našťastie žijeme v 21. storočí, kedy je možné s tým úspešne pracovať.

„Najnovšie bezpečné a vysoko účinné metódy CO2 Lasera poskytujú riešenie pre mnohé z nás. Dokáže totiž odstrániť už aj staré jazvy. Tajomstvo spočíva v technike, ktorá preniká 2-3 mm do hĺbky pokožky a stimuluje prirodzenú produkciu kolagénu, následkom čoho sa koža zmršťuje, vyhladzuje a obnovuje sa elasticita,“ hovorí odborníčka na estetickú medicínu a majiteľka kliniky Esthetic Alexandra Rozborilová.

Odstraňovanie jaziev po akné a vrások laserom

Výsledky po zákroku - odstránenie jaziev po akné a vrások CO2 laserom. | Zdroj: archív MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD. / Esthetic

Samotná terapia trvá približne hodinu a výsledok je vidieť už po týždni. Výhodou je, že pri správnej starostlivosti efekt vydrží niekoľko rokov. Samozrejme platí, že najdôležitejšie je správne určenie terapie, ktoré prebieha hneď na úvodnej diagnostike. Existuje viacero metód na efektívne odstránenie individuálnych problémov kože.

4. Rozšírené cievky budú minulosťou

Trápite sa s popraskanými a rozšírenými cievkami na tvári, nohách a tele? Tento problém sa dá jednoducho a bezbolestne vyriešiť. ND YAG Laser je najmodernejším pomocníkom v boji proti problematickým cievkam, dokonca aj cievnym ložiskám.

popraskané cievky na nohách

Odstrániť popraskané cievky na nohách pomôže laser. | Zdroj: Shutterstock.com

Terapia prebieha počas pár minút, kedy sa laserové svetlo dostane pod povrch kože, kde zataví cievky pôsobením na krvné farbivo, ktoré sa potom rozpadne a zmizne. Väčšinou sa odporúča viacej opakovaní tejto procedúry pre dosiahnutie lepšieho výsledku, v tomto prípade je totiž účinok lasera postupný.


Prečítajte si viac odborných rád dermatologičky Dr. Sandry Rozborilovej:

Krásna pleť v každom veku: ako na starostlivosť o pleť po 20-tke, 30-tke a po 40-tke?

Dobre sa pozrite do zrkadla – čo všetko o vás prezradí vaša pleť?