Tipy, ako zabaviť deti počas karantény

Vymýšľať deťom program, keď sa nemôžu stretávať s kamarátmi, a s výnimkou záhrady pri dome či voľnej prírody by mali tráviť čas výlučne doma, je výzvou pre všetkých rodičov. Keďže to vyzerá tak, že školy a škôlky ostanú skrz koronavírus zatvorené ešte niekoľko týždňov, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi nápadmi.

Aktivity na doma

deti zdobia veľkonočné vajíčka

Zdroj: Pexels.com

1. Hra s písmenkami

  • Nechajte deti vymenovať, prípadne priniesť veci z domácnosti, ktoré sa začínajú na určité písmenko – napr. predmety začínajúce na M: mobil, metla, mop, magnetka...
  • Alebo vymyslite slovo a na písmeno, ktorým sa končí, nech vymyslí dieťa nové slovo, ktoré sa týmto posledným písmenom začína. Potom ste opäť na rade vy. Napr. A ako „auto“, auto sa končí na O, dieťa povie slovo začínajúce na O „oblok“, vy pokračujete slovom na K „kvetináč“ atď.
  • So staršími deťmi si môžete zahrať Meno, mesto, zviera, vec. Jeden hráč v mysli hovorí abecedu. Keď ho druhý hráč stopne, všetci píšu na dané písmeno meno, mesto, zviera a vec, ktoré týmto písmenom začínajú. Hráč, ktorý v hárku najrýchlejšie vypíše všetky kolonky, získava body. Hráč s najvyšším celkovým počtom bodov vyhráva.

2. Módna prehliadka

V online svete existuje niekoľko hier pre dievčatá, v ktorých môžu kombinovať rôzne kúsky oblečenia pre bábiku Barbie či inú modelku. O čo zaujímavejšie by bolo urobiť si módnu prehliadku naživo? Úlohou malej parádnice je zostaviť outfit podľa určitého zadania alebo na určitú príležitosť:

  • Nech nájde v svojom šatníku dievčenské oblečenie – tričko, sukňu, šaty, pančuchy, legíny... prípadne i topánky v jednej farbe.
  • Alebo nech sa oblečie za princeznú, na nákup do obchodu, športovo na bicykel, podľa zadaného ročného obdobia a pod. S oblečením jej môžete vypomôcť, napr. jej požičajte svoju šatku, ktorú si omotá namiesto šiat či tuniky, prípadne okolo hlavy. Fantázii sa medze nekladú...
  • Prezlečte sa aj vy, spoločne sa prejdite po iluzórnom móle a nezabudnite celú akciu fotograficky zdokumentovať.

3. Nájdi alebo uhádni

Schovajte hračku a pomocou pokynov teplo, teplo-zima, zima inštruujte dieťa, kde ju má hľadať. Čím je dieťa bližšie k hračke, tým je teplejšie až horúco, čím je od hračky ďalej, tým je chladnejšie až mrzne.

Takisto môžete dieťaťu previazať oči, vložiť mu do ruky nejaký známy predmet a nechať ho uhádnuť, čo to je. Alebo si na tanierik pripravte kúsok jablka, mrkvy, chleba, cibule... a nech dieťa podľa chuti určí, o akú potravinu ide.

Podobná je aj hra Na čo myslím. Akurát dieťa nebude koštovať alebo ohmatávať, ale skúsi uhádnuť vec či predmet podľa vášho opisu. Môže vám klásť aj otázky, na ktoré budete odpovedať len áno alebo nie. S menšími obmenami v pravidlách sa so staršími deťmi zahrajte hru Na aké číslo myslím, výbornú na precvičovanie matematiky.

4. Dôležitý pohyb

Poznáte tú pesničku Hlava, ramená, kolená, palce? Počas spievania sa dotýkate jednotlivých častí tela a pesnička sa zrýchľuje. Kto sa pomýli, vypadne. Ak ju aj nepoznáte, nevadí.

Podobne si precvičíte telo, ak sa zahráte na opičky. S dieťaťom sa budete striedať pri napodobňovaní rôznych pohybov a polôh. Napr. dieťa spraví otočku a vy to zopakujete. Po nejakom čase si úlohy vymeníte.

Keď sa zotmie, môžete na hru využiť svetlo z baterky zamierené na zem. Pre dieťa je zábavné, ak môže po ňom šliapať alebo ho naháňať.

Vonkajšie aktivity

Čerstvý vzduch a slnečné lúče sú (nielen) pre detskú imunitu veľmi dôležité. Ak máte pri dome k dispozícii kúsok záhrady, kde počas karantény môžete s deťmi vybehnúť, je to obrovská výhoda. Skôr či neskôr sa deťom pravdepodobne zunuje aj hojdačka, aj pieskovisko, aj skákanie na záhradnej trampolíne. V takom prípade využite svoju fantáziu a poklady z garáže. V každej garáži sa určite nájdu staré pneumatiky, nájazdové rampy, vedierka, dosky, plachty, záhradkárske textílie a pod. – tieto veci majú aj iné využitie ako ste možno doteraz tušili.

1. Triafanie loptičiek

Do igelitovej plachty alebo záhradkárskej textílie vyrežte rôzne veľké otvory rôznych tvarov. Tie oblepte lepiacou páskou. Takto pripravenú stenu potom upevnite o stromy, plotové stĺpiky, bránku, schodové zábradlie – skrátka, kde sa bude dať. K jednotlivým otvorom môžete priradiť počet bodov, ktoré hráč získa, ak daným otvorom preletí jeho loptička.

Iný variant: Triafať loptičku do obodovaných, rôzne veľkých vedierok, pripevnených pod alebo vedľa seba na doske či plote. Alebo, nech deti skúsia loptičkou zvaliť čo najviac pri sebe postavených, podľa potreby pieskom zaťažených plastových fliaš.

2. Prekážková dráha

Pomocou pneumatík, dosiek, kameňov, vedierok, prípadne aj špagátov či lana vytvorte prekážkovú dráhu. Dieťa ju môže absolvovať po svojich – špagáty podliezť, kamienky preskočiť, vedierko obísť a pod. – alebo je možné dráhu prispôsobiť rôznym požiadavkám. Ak dosky upevnené na pneumatikách nahradíte stabilnejšími nájazdovými rampami, tie znesú väčšiu záťaž a sú vhodné aj pre chlapčenské bicykle. Ako isto viete, výhodou bežných hliníkových rámp je ich hmotnosť (sú ľahké) a nosnosť. Bez toho, aby sa poškodili, vydržia mnohonásobný prejazd motorky, osobného auta, a dokonca i pásovej techniky. Väčšiu radosť sa malému ani väčšiemu cyklistovi urobiť nedá!

3. Skoky vo vreci

Kto doskáče prvý do cieľa? Táto aktivita vám je určite známa z mnohých detských podujatí. Dieťaťu, alebo ak máte viac detí, tak deťom i sebe navlečte cez obe nohy vrece a preteky môžu začať. Ten kto spadne, vypadáva. Vyhráva najrýchlejší.

4. Poznávanie prírody

Ak nemáte vlastnú záhradu, potom je najbezpečnejším miestom na prechádzku či bicyklovanie práve voľná príroda. Pripravte si vrecúška s kartičkami, na ktorých je zobrazené, čo majú deti v prírode nájsť a prípadne tým vrecúško naplniť. Môžu to byť šišky, kamienky, konáriky, rastlinky, ale aj živočíchy a hmyz.


Súvisaca téma:

Čo robiť doma počas karantény? 7 aktivít, vďaka ktorým nestratíte kontakt so svetom


ivanuska265

byvame na dedine, mame dvor a zahradu, takže sme detom na dvor postavili detske ihrisko z garden-life. Maju tam hojdačku, domček, šmykalku a ked budu poslušne, dostanu ešte trampolinu :)

Emma3

Ja som sestriným deckám kúpila minule takéto kreatívne hračky www.kidmania.sk a bavili sa s tým dosť dlho a chválila si to. Keď som na to pozerala, tak chvilku som rozmýšlala, že aj ja stará tava si tké kúpim, keď sa budem nudiť :D :D