Arteterapeutka: Vieme si vybrať spôsob, akým budeme vnímať svet okolo nás

Dnes viac ako kedykoľvek by sme naplno mohli venovať čas aktivitám, ktoré nás tešia a robia spokojnými. Ak máme obavy a strach z budúcnosti, či prežívame neľahkú prítomnosť - účinnú pomoc môžeme hľadať najmä v prírode, pohybe a umení. Vysvetľuje arteterapeutka Sasha Točík Berkyová zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.
Sasha Točík Berkyová arteterapeutka

Sasha Točík Berkyová, arteterapeutka | Zdroj: www.hippokrates.sk

Zachovajte si svoje rituály

Príroda nám na jar ponúka krásne počasie na prechádzky v lese a dostatok čerstvej stravy, ktorá nám umožní získať potrebné živiny. Pohyb v akejkoľvek podobe je základný predpoklad toho že náš organizmus bude fungovať zdravo. To, že sa dobrovoľne či nedobrovoľne zdržiavame prevažne doma, automaticky neznamená, že prestaneme realizovať svoje rituály, tie sa dajú poňať aj po domácky. Cvičenie či sociálna interakcia sa dá zimprovizovať, najmä ak zapojíme vlastnú kreativitu. Stretávanie s priateľmi a rodinou je vďaka rôznym dostupným aplikáciám dnes už pre väčšinu samozrejmosťou.

Techniky arteterapie sa dajú realizovať aj v prírode, napríklad keď sa vyberieme do lesa môžeme pozorovať stromy a rastliny či nerasty, pritom je zaujímavé skúmať vlastné pocity. Tie môžu byť rôznorodé - napr. sympatia, antipatia voči skúmanému objektu, tiež niečo vypovedá o našom rozpoložení.

Môžeme tiež skúsiť nájsť miesto v parku či lese, na ktorom sa cítime dobre, prečo sa nám tam páči, čo sa nachádza alebo nenachádza okolo neho, to všetko zrkadlí naše momentálne preferencie fungovania, možno sa tak niečo o sebe nové dozvieme. Dosť často sa totiž v praxi stretávam s mladými aj staršími ľuďmi, ktorí vedia síce plynule rozprávať o svojich kariérach, partneroch a deťoch, avšak nepoznajú seba, nevedia sa vyznať vo vlastných potrebách, pocitoch a túžbach. To je podľa mňa však úplný základ preto, aby sme si vedeli určiť po akej ceste budeme v živote kráčať a čo je pre nás v živote skutočne dôležité.

Relax v prírode

Techniky arteterapie sa dajú realizovať aj v prírode. | Zdroj: www.hippokrates.sk

Virtuálny priestor ako zdroj pre získavanie nových zručností a umeleckých zážitkov

Počítač, telefón alebo tablet nemusíme výhradne používať iba ako pracovný nástroj home officu, ale aj ako nástroj k získaniu umeleckého zážitku či novej zručnosti. Knižnice, múzeá a galéria ponúkajú rôzne virtuálne prehliadky či katalógy, na sociálnych sieťach sa organizujú live stream koncerty a online workshopy.

Ak do svojho každodenného harmonogramu viete zakomponovať hodnotné zážitky, robíte pre seba mnoho. Nechajte na seba každý deň pôsobiť krásu a umenie v ktorejkoľvek podobe a nemôže sa vám stať, že by ste išli spať so zlými pocitmi.

Karanténa a vzťahy

Momentálna situácia s koronavírusom nám môže pomôcť vnútorne sa sústrediť na veci a vzťahy v našom živote, ktoré sú pre nás dôležité a na ktoré sme pred tým nemali čas, alebo sme si ho nechceli nájsť. Vďaka tomuto vírusu sa veľká časť vzťahov ,,vyčistí“.

Mnohé správy nasvedčujú tomu, že fyzická izolácia od ostatných vytvára aj veľmi napäté situácie a v mnohých rodinách sa zvyšuje riziko domáceho násilia. Preto aby každý člen rodiny mohol realizovať svoje denné rituály, pracovať, ale aj relaxovať je nutné nastaviť si latku tolerancie možno vyššie ako sme boli zvyknutí. Ak sa aj napätie a stres vo vzťahoch nahromadí, odporúčam ísť do prírody, tráviť viac času vonku ako vo vnútri, pretože prostredie spoločného bytu alebo domu nepriamo podporuje aj nesprávne zacyklené vzorce správania. Dôležité je tiež dohodnúť sa napríklad na tom, že jednotlivé povinnosti v domácnosti sa spravodlivo prerozdelia a že je úplne v poriadku, ak chce niekto tráviť nejaký čas aj osamote.

Majme na pamäti, to ako reagujeme na podnety z nášho vnútorného alebo vonkajšieho sveta, sa vieme postupne naučiť korigovať a vyhodnocovať bez deštruktívnych mechanizmov. To všetko však vyžaduje náročnú a dlhodobú prácu na sebe.

Jar je príležitosť na duševnú i fyzickú očistu

Človek je cyklickou bytosťou, a tak nie je ničím výnimočným, že ľudia v tomto ročnom období začínajú uvažovať nielen nad fyzickou, ale aj psychickou detoxikáciou. Téma ,,zbavovania sa starého a nefunkčného,“ prichádza s teplejším počasím a zvýšenou fyzickou aktivitou, je to prirodzená súčasť tohto ročného obdobia.

arteterapia

Aby sme sa udržali v dobrej psychickej kondícii, pomôcť nám môžu aj obyčajný papier a farby. Umelecké techniky sa využívajú aj v arteterapii. | Zdroj: www.hippokrates.sk

Aby sme sa udržali v dobrej psychickej kondícii a nepodľahli vyčerpaniu, strachu či apatii, nám môžu veľmi efektívne pomôcť umelecké techniky arteterapie, často nám na to stačí papier, obyčajné ceruzky či plastelína. Pre tých, ktorí preferujú skôr hudobné formy aktivít je dobré spievať alebo tancovať na rytmus, ktorý si sami hráme napríklad tlieskaním rúk, či bubnovaním. Ak máme pocit preťaženia veľmi nám môže pomôcť hlboké a vedomé dýchanie.

Keďže sa so svojimi klientami momentálne nemôžem stretávať osobne, je možnosť si zarezervovať stretnutie online. Takéto virtuálne stretnutie vie aspoň z časti nahradiť terapeutický proces.