Odstránenie znamienok laserom či chirurgicky neodkladajte. Vyšetrením znamienok predchádzate vážnym chorobám

Znamienka na tele sú našou bežnou súčasťou, a tak im často nevenujeme dostatočnú pozornosť. Vyšetrenie znamienok je pritom veľmi dôležité, pretože kedykoľvek môžu začať nebadane pracovať a narobiť veľkú škodu. Jedna zbytočná návšteva u dermatológa je lepšia, ako zanedbané ochorenie. Odstrániť sa dnes už dajú bezbolestne laserom alebo chirurgicky.
vysetrenie znamienka

Nepodceňujte pravidelné vyšetrenia znamienok na tele, môžete predísť mnohým nepríjemnostiam. | Zdroj: Youtube.com / Esthetic

Kedy je vhodné ísť na vyšetrenie znamienok?

Ak máte materské znamienka alebo tie klasické, vekom sa ich počet zvykne navyšovať. Preto sa odporúča chodiť na pravidelné vyšetrenia raz ročne. Ideálne v období pred letom, kedy sme každý deň vystavení slnečným lúčom, aj keď sa nezvykneme opaľovať. Dôležité je tiež pravidelne si ich kontrolovať a v prípade spozorovania akejkoľvek zmeny, bezodkladne vyhľadať odborníka.

„Pri samovyšetrení platí jednoduchá pomôcka, tzv. ABCDE. Ak spozorujete tzv. A- Asymetry – asymetriu na znamienku, B- Border – nepravidelné ohraničenie, C- Color – zmenu farby, napríklad ak stmavne, nachádzajú sa v ňom rôzne druhy farieb, D- Diameter – všetky znamienka s priemerom nad 5 mm je potrebné ukázať dermatológovi, alebo E- Elevation – znamená, že akákoľvek zmena v raste znamienka nad úroveň kože, ale aj do šírky je podozrivá,“ vysvetľuje dermatovenerologička MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

V prípade, že si všimnete aspoň jednu z uvedených piatich ABCDE znakov, vyberte sa v čo najskoršom termíne k dermatológovi na vyšetrenie znamienok. Môžete si tým pri včasnej diagnostike a pravidelnom pozorovaní zachrániť zdravie.

Ako prebieha vyšetrenie znamienok u dermatológa?

Dnes máme modernú techniku, ktorá lekárom podstatne uľahčuje prácu. Prebieha to veľmi rýchlo a jednoducho. Prístroj znamienko nasníma digitálnou kamerou, niekoľkonásobne zväčší na obrazovke, a následne špeciálnym počítačovým programom zanalyzuje na základe vložených parametrov. Vďaka tomu má lekár fotografickú dokumentáciu, ktorú si môže v budúcnosti kedykoľvek porovnať.

„Toto vyšetrenie má veľký význam pri znamienkach, kedy dermatológ rozhodne „len“ o pravidelnom sledovaní pacienta a dohodne si s ním termíny v polročných alebo ročných intervaloch. Ak je potrebné znamienka dať preč, na našej klinike dermatológ vyšetrí všetky znamienka a určí spôsob jeho odstránenia,“ uvádza odbornícka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

Odstránenie znamienka laserom

Kedysi bolo odstránenie znamienok bolestivou procedúrou, a preto sa mnoho ľudí obáva tohto zákroku dodnes. Ak sa nachádza na viditeľnom mieste, boja sa bolesti, a tiež vzniku jazvy.

odstranenie znamienka laserom

Pomocou lasera sa bezbolestne a bez jazvičiek odstránia výrastky, znamienka či bradavice na koži. | Zdroj: Youtube.com / Esthetic

„V prípade, že sa jedná o nezhubné, tzv. benígne nádorčeky kože, môžeme ich odstrániť laserom tak, že kožu v mieste odstránenia výrastku nie je potrebné šiť, a preto po odpadnutí chrasty nezostáva v mieste zákroku jazva. Ide o rýchly zákrok, výhodný hlavne na tvári,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

Pomocou lasera sa bezbolestne a bez jazvičiek odstránia výrastky, znamienka či bradavice na koži. Metóda je bezkontaktná, laserový lúč „odreže“ výrastok a zastaví krvácanie. Ošetreniu vždy predchádza odborné vyšetrenie, ktoré rozhodne, či kožný výrastok je potrebné poslať na histologickú analýzu. Ak je to nutné, lézia sa vyšetrí digitálnou kamerou a diagnostikuje za pomoci špeciálneho softwéru. Samotný zákrok trvá niekoľko minút. Riziko recidívy sa znižuje, nakoľko dochádza k tepelnému prehriatiu kože okolo ložiska. V prípade bradavíc dochádza k likvidácii vírusu. Zákrok je potrebné zopakovať tri až štyrikrát.

Chirurgické odstránenie znamienka

V prípade, ak dermatológ neurčí inak, je potrebné znamienko odstrániť chirurgicky. Koža okolo znamienka sa lokálne umŕtvi a následne je znamienko bezbolestne „vyrezané“ a zašité. Stehy sa vyberajú o 7-10 dní a pre lepšie hojenie je možné aplikovať tzv. biostimulačný laser. Jazva vyzrieva cca 6 mesiacov a v tomto období je potrebné úplné vyhýbanie sa slnku. Ak jazva po zákroku nevyzerá esteticky, je možné ju upraviť tzv. frakcionovaným CO2 laserom.

chirurgické odstránenie znamienka

Znamienka, ktoré obsahujú pigmentové bunky alebo má pri nich lekár podozrenie na zhubný typ, sa musia vybrať chirurgicky. | Zdroj: Youtube.com / Esthetic

„V prípade, že sa jedná o znamienka, ktoré obsahujú pigmentové bunky, a hlavne v prípade podozrenia na tzv. dysplatický névus, alebo nebodaj pri podozrení na zhubný typ znamienka, sa musí znamienko vybrať chirurgicky, a následne odobraté tkanivo vyšetriť histologicky,“ upozorňuje dermatovenerologička MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

Histologické vyšetrenie definitívne určí, či bolo znamienko vybraté kompletne, a či malo znaky dysplázie – t.j. buniek, ktoré by sa potencionálne mohli zvrhnúť. V takomto prípade možno človeka považovať za definitívne vyliečeného. V premeškanom prípade môže znamienko vykazovať znaky rakovinového bujnenia. Liečba v tomto prípade prebieha na onkológii a výsledok v prvom rade závisí od včasnosti zachytenia ochorenia, teda od hĺbky. Nepodceňujte preto pravidelné vyšetrenia znamienok na tele, predídete tým komplikáciám a nepríjemným prekvapeniam.


Prečítajte si viac k téme znamienka:

Materské znamienka: ich samovyšetrenie a prevencia pred rakovinou kože

Dajte si skontrolovať znamienka