Materské znamienka: ich samovyšetrenie a prevencia pred rakovinou kože

Práve silné a dlhodobé slnečné žiarenie, oslabený imunitný systém, fototyp so svetlou farbou pleti (najmä typ I. a II.) a prítomnosť pigmentových (materských) znamienok patria medzi hlavné rizikové faktory, podieľajúce sa na vzniku rakoviny kože. Bohužiaľ, počet pacientov s týmto ochorením každým rokom stúpa.

Riziká vzniku rakoviny kože

Vplyv slnečného žiarenia na vznik rakoviny kože je jednoznačne dokázaný. Možno povedať, že ohrození sú všetci, vystavujúci sa slnečným lúčom vo zvýšenej miere. Väčšie riziko nastáva u ľudí, ktorí boli v živote aspoň raz spálení slnkom alebo u ľudí so svetlou pokožkou, s nižšou hladinou melanínu (pigment zodpovedný za farbu kože).

Asi 25% melanómov (najagresívnejší druh rakoviny kože) vznikne z už existujúceho znamienka a až 75% sa objaví na zdravej koži. Ak sa však melanóm odhalí v počiatočnom štádiu, je pravdepodobnosť vyliečenia skoro 100%. Preto je nevyhnutná prevencia, ktorá v prvom rade spočíva v samovyšetrení.

Ľudia si väčšinou myslia, že rakovina kože vyzerá ako čierne znamienko, to však nemusí byť pravda.


Prečítajte si tiež:

Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi


Samovyšetrenie kože

Pri samovyšetrení kože sa treba zamerať na tzv. abecedné pravidlo – ABCDE:

  • A (asymetria) – skontrolovať, či sú okraje znamienka rovnako vzdialené

  • B (borders) – okraje – skontrolovať, či je útvar ohraničený

  • C (colour) – farba znamienka

  • D (diameter) – veľkosť – rizikové sú znamienka nad 6 milimetrov

  • E (evolving) – zmena veľkosti, tvaru, farby a zmena znamienka z plochého na vypuklé

Kontrolujeme celé telo – teda aj pokožku hlavy, plochy nôh a dlaní, telové zhyby a genitálie. Pri samovyšetrení (dermatológovia ho odporúčajú raz mesačne) si treba všímať aj lymfatické uzliny (zväčšenie a zápalové zmeny).

Zdravé verzus nebezpečné materské znamienka

Zdravé znamienko má byť symetrické s ostrými okrajmi, jednotnou farbou a veľkosťou do 6 milimetrov. Na celom tele ich môžu byť až desiatky (tu zohráva úlohu aj genetická predispozícia). Príčinou ich vzniku je hromadenie pigmentových buniek, ktoré sa odlišujú od farby kože. Majú tmavý hnedý až čierny odtieň. Horšie sa regenerujú (pri mechanickom podráždení) a často sa množia, čím môže vzniknúť bunková anomália alebo až zhubný melanóm.

Prvé znamienka sa začínajú tvoriť medzi 6. mesiacom a 1. rokom života. Majú hnedú farbu. Väčšinou vznikajú u ľudí s tmavšou farbou pleti. Znamienka sú vlastne drobné „nádorčeky“ kože. Tak, ako môžu byť neškodné, môžu mať aj potenciál zhubného rakovinového bujnenia. Ak objavíte znamienko, ktoré svrbí, krváca, šúpe sa, má na okrajoch výbežky, viac farieb alebo absenciu farby v jeho centre, je potrebné navštíviť lekára (dermatológa).

Materské znamienka väčšinou nebolia, ani nespôsobujú žiadne výrazné zdravotné obmedzenia. Práve v tom je ich zákernosť. Niekedy, v tichosti, rastú aj niekoľko rokov, a keď začnú spôsobovať zdravotné ťažkosti, ich liečba je väčšinou neúspešná. Najnebezpečnejší je kožný melanóm – zhubný, rýchle metastázujúci nádor. Liečebne úspešné sú len jeho včasné formy.

Koža si pamätá každé spálenie slnkom a pribúdajúcim vekom to pripomenie tvorbou kožných výrastkov, pigmentových škvŕn, vráskami alebo aj vznikom melanómu.

Prevencia pred rakovinou kože

Čiže, v jarných a letných mesiacoch, keď je slnko najsilnejšie, dermatológovia odporúčajú – „nevypekať“ sa celý deň na pláži, kúpalisku ani na horách, chrániť si kožu oblečením a pokrývkami hlavy, nezdržiavať sa medzi 10. a 15. hodinou na priamom slnku, natierať sa solárnymi produktami s príslušným (podľa typu pleti) UVA faktorom, nenavštevovať soláriá a vyhnúť sa pitiu alkoholu, najmä počas slnečného žiarenia.

Ľudia, ktorí vypili 50 g etanolu denne, mali o 55% vyššie riziko ochorenia na melanóm než tí, ktorí alkohol pili len príležitostne.

Prevencia je veľmi dôležitá a jej význam stúpa najmä v letných mesiacoch, keď je pokožka vystavená často až tropickému slnečnému žiareniu.


Literatúra:

  • Krajsová,I.: Maligní kožní nádory, Mladá fronta, 2017.

Prečítajte si aj tento článok:

Melanóm a hyperpigmentácia kože: ako sa ochrániť pomocou kozmetiky?