Bojujete s extrémnym padaním vlasov, riedkymi miestami či plešinou? Transplantácia vlasov je jedným z riešení

Dlhé, husté, žiarivé a zdravé vlasy sú snom každej ženy. Muži to zase až tak neriešia, pokiaľ im nezačne byť vidieť kúty či rovno začínajúcu plešinu. Vtedy zbystria pozornosť, avšak spoločné problémy máme tie isté. Neustále zbieranie vlasov v kúpeľni a na podlahe, extrémne vypadávanie či riedke miesta na pokožke hlavy. Čo s tým? Riešenie existuje, a dokonca nie jedno!
vypadavanie vlasov

Zdroj: Pixabay.com

Nie nadarmo sa hovorí, že vlasy sú korunou krásy a vitality. Pozeráme sa na dokonale upravené modelky v reklamách i časopisoch, no niekedy by nám z toho profesionálneho vzhľadu stačil aspoň zlomok. Ak si iba povzdychnete pri porovnaní svojich vlasov s perfektnou frizúrou, nezúfajte. Už odzvonilo extrémnemu vypadávaniu a riedkym vlasom. Pýtali sme sa dermatovenerologičky a majiteľky estetickej kliniky MUDr. Alexandry Rozborilovej, PhD. aké možnosti ponúka moderná estetická medicína. Liečebných procedúr je niekoľko, v závislosti od diagnózy a rozsahu poškodenia vlasových folikul.

Sandra Rozborilová o transplantácii vlasov

Zdroj: súkr.archív

Diagnostika problému vypadávania vlasov trichologickým vyšetrením

Najdôležitejšie je absolvovať vstupné trichologické vyšetrenie, ktoré je základným krokom k stanoveniu správnej liečby. Začína sa klasickým rozhovorom o tom, aké problémy ste spozorovali, tiež ich priebeh, intenzita a iné súvislosti spojené s extrémnym vypadávaním vlasov.

„Lekár klinicky vyšetrí pacientove vlasy a nasleduje digitálna tzv. trichoskopia, ktorú zabezpečuje špeciálna kamera napojená na počítač. Vďaka týmto snímkam a záznamom je možné priebežné sledovanie vývoja liečby, ako aj pravidelná analýza diagnózy. Výhodou je, že táto kamera umožňuje zachytenie kompletnej vlasovej pokožky až k vlasovým folikulám s takým zväčšením, ktoré nie je možné zachytiť voľným okom,“ vysvetľuje odborníčka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

Týmto spôsobom neunikne pozornosti lekára ani najmenší detail a môže pozorovať typické znaky ochorenia. Na záver stanoví diagnózu a navrhne vhodnú liečbu šitú na mieru. V prípade, že by mal lekár podozrenie na ochorenia súvisiace so stratou vlasov, odporučí pacientovi absolvovať dodatočné vyšetrenia u špecialistu.

Úvodné hĺbkové vyšetrenie je veľmi dôležité, preto si treba rezervovať dostatočný čas, približne asi hodinu. Samozrejme, počíta sa so zodpovedaním prípadných otázok, keďže ak chceme dosiahnuť želané výsledky, pacient by mal čo možno najviac porozumieť svojmu ochoreniu a mechanizmu, ktorý je zodpovedný za vypadávanie vlasov.

Pred vstupným vyšetrením sa odporúča minimálne dva týždne si nefarbiť vlasy, a aspoň tri dni pred tým ich neumývať. Do značnej miery to pomáha k správnej a rýchlej diagnostike problému.

Možnosti liečby vypadávania vlasov

„Dôvody vypadávania vlasov môžu byť rôzne, jednotlivé ochorenia sa medzi sebou líšia, preto aj liečba je pomerne individuálna a možností je viac. Dôsledná vstupná diagnostika odhalí príčinu a zvolí vhodný spôsob, ako si pričarovať naspäť sebavedomie s krásnymi vlasmi,“ uvádza doktorka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

1. Plazmoterapia

Plazmaterapia zabezpečí naštartovanie tvorby vlastného kolagénu prirodzeným spôsobom. Po odobratí vlastnej krvi pacienta sa pomocou tzv. centrifugácie oddelí plazma a trombocyty od ostatných zložiek, a následne sa do niekoľkých minút aplikuje do pokožky hlavy. Táto terapia je určená na regeneráciu vlasov a celej pokožky. Výsledkom je zdravší a silnejší rast vlasov. Takáto liečba stimuluje proliferáciu vlasových buniek.

2. Mezoterapia

Mezoterapia je mikroinvazívny zákrok, pri ktorom sa pomocou jemnej ihly vpravuje do kože výživný elixír.

„Táto vitamínová bomba obsahuje viaceré látky, ako sú zinok, aminokyseliny, arginín, glutamín, cysteín, glycín a vitamíny skupiny B, ktorých absencia najčastejšie spôsobuje vypadávanie vlasov,“ vysvetľuje doktorka Rozborilová.

Aplikácia takto výživného roztoku účinných látok do pokožky hlavy zabezpečí opätovný rast vlasov a prirodzenú tvorbu kolagénu v koži.

3. Kmeňové bunky

Kmeňové bunkypredstavujú ďalšie účinné riešenie v boji proti padaniu vlasov. Ide o injekčnú metódu, ktorej tajomstvo spočíva v unikátnom zložení obsahujúcom výťažky z kmeňových buniek. Výťažky z kmeňových buniek a obsiahnuté rastové faktory revitalizujú vlasové vačky, stimulujú cirkuláciu krvi a zlepšujú stav pokožky hlavy, čím podporujú rast vlasov.

4. Transplantácia vlasov

Transplantácia vlasov je najmodernejšia, bezbolestná a minimálne invazívna metóda, pri ktorej sú vlasové korienky, obvykle odoberané zo šije a zo strán, vsadené na požadované miesta hlavy.

Ako hovorí doktorka Rozborilová: „pomocou technológie micro FUE je možné dosiahnuť veľmi prirodzený vzhľad a výsledky sú výborné aj pri implantátoch brady, fúzov, obočia i na miestach kde sú jazvy, rany a popálené časti. Táto metóda zaručuje úplne prirodzený výsledok, a dokonca niekoľko dní po zákroku aj diskrétny vzhľad pacientov a rýchlu rekonvalescenciu.“

Nezostávajú žiadne jazvy ani stehy, iba vysoké percento prežitia implantovaných štepov. Predstavuje riešenie pre ľudí s problémom plešatenia, potreby obnovy prirodzeného tvaru a hustoty obočia, brady, alebo ak trpíte riedkymi vlasmi, či potrebujete obnoviť rast vlasov na miestach, kde máte jazvy.

Úspešnosť liečby vypadávania vlasov a plešivenia

„Vypadávanie vlasov je spôsobené kombináciou rôznych faktorov. Je to obrovský genetický problém, ktorý sa môže ďalej rozvíjať stresom, zlou životosprávou, hormónmi alebo životným štýlom. Jediným trvalým riešením vypadávania vlasov je transplantácia,“ uzatvára doktorka MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.

Pri liečbe vypadávania vlasov pomocou plazmaterapie, mezoterapie a kmeňovými bunkami zákrok trvá približne pol hodinu. Kúra spočíva v 10 – 12 ošetreniach každé dva týždne, aby boli výsledky naozaj uspokojivé. Samozrejme, čím viac opakovaní, tým sú výsledky viditeľnejšie.

V prípade transplantácie vlasov ide o veľmi pedantný a časovo náročný zákrok, ktorý rieši dlhoročné trápenie s vlasmi, obočím i bradou. Prebieha v lokálnej anestéze a výsledok závisí od očakávaní pacienta. Podľa toho sa určuje potrebný počet štepov, teda nových vlasov aplikovaných do kože hlavy.

Úspešnosť liečby vo veľkej miere závisí od konkrétnej diagnózy, ale u pacientov, ktorí dodržiavajú stanovený terapeutický plán je veľmi vysoká úspešnosť, dokonca prvé výsledky je zvyčajne vidieť po 2-3 mesiacoch liečby.


Ľudí tiež zaujalo:

Vašim vlasom nič nepomáha? Nečakajte na zázrak a rovno si ich transplantujte!

Vypadávanie vlasov a zmena v stravovaní

Sandruska

tiež si myslím, že to nebude pôsobiť zrovna prirodzene...určite existujú iné spôsoby, ako obnoviť rast vlasov

Ivka88

mne osobne pomohli výrobky Milva - mala som balíček šampónu ,kondicionéru a vody s obsahom zložky chiním. Po pár mesiacoch mi vypadávanie úplne ustálo a začali mi rásť nové vlasy. Teraz po roku mám vlasy ako pred otehotnením