Vedci vyvinuli spôsob, ako odhaliť zápal pľúc či rakovinu iba pomocou analýzy dychu! Použiť by sa zrejme dal aj na zistenie koronavírusu v tele

Nová technológia by pacientovi umožnila vdýchnuť nanočasticový senzor, a potom asi za 10 minút vydýchnuť prchavý plyn, ktorý informuje o stave pľúc a o tom, či lieky, ktoré užíva, fungujú.
vedci objavili spôsob ako zistiť zápal alebo rakovinu plúc z dychu

wikimedia.org | Zdroj: Flickr.com

Vdýchnete senzor, vydýchnete plyn

Inžinieri MIT vyvinuli pomocou špecializovaných nanočastíc spôsob, ako monitorovať zápal pľúc alebo iných pľúcnych ochorení analýzou dychu vydýchnutého pacientom.

AKo píše portál phys.org, v štúdii na myšiach vedci preukázali, že tento systém môžu používať na monitorovanie bakteriálnej pneumónie, ako aj genetickej poruchy pľúc.

Predpokladáme, že táto technológia by pacientovi umožnila vdýchnuť nanočasticový senzor, a potom asi za 10 minút vydýchnuť prchavý plyn, ktorý informuje o stave vašich pľúc a o tom, či lieky, ktoré užívate, fungujú,“ uviedla Sangeeta Bhatia, profesorka zdravotných vied, techniky, elektrotechniky a informatiky na MIT.

Už niekoľko rokov pracuje jej laboratórium na nanočasticových senzoroch, ktoré možno použiť ako „syntetické biomarkery“.

Tieto markery sú peptidy, ktoré sa prirodzene nevyrábajú v tele, ale uvoľňujú sa z nanočastíc, keď sa stretnú v tele so špecifickými proteínmi.

Test podobný tehotenskému

Ak sa peptid odštiepi z nanočastice v tele pacienta, neskôr sa vylúči močom, kde sa dá neskôr odhaliť, jednoduchým testom s prúžkom papiera podobným tehotenskému testu.

Tím profesorky Bhatia už vyvinul tento typ jednoduchého testu z moču napr. na odhalenie na zápalu pľúc, rakoviny vaječníkov či rakoviny pľúc.

Nedávno sa zamerali na vývoj biomarkerov, ktoré by sa dali zistiť aj v dychu pacientov. To by umožnilo získať rýchlejšie výsledky testov a predišlo by sa tým aj prípadným ťažkostiam pri získavaní vzorky moču od pacientov, ktorí by mohli byť dehydratovaní.

Vedci tiež zistili, že by mohli nanosenzory používať aj na sledovanie účinnosti liečby pľúcnych ochorení.

Momentálne používame na meranie dychu pacientov spektrometriu, ale do budúcnosti sme premýšľali o tom, či dokážeme vytvoriť inteligentné zrkadlo, kde dýchate na zrkadlo, a ono vyhodnotí výsledky,“ vysvetlila Sangeeta Bhatia.

Laboratórium profesorky Bhatia pracuje aj na senzoroch, ktoré dokážu zistiť naraz viac ako jeden typ proteázy. Takéto senzory by mohli byť navrhnuté tak, aby odhalili prítomnosť proteáz spojených so špecifickými patogénmi, vrátane nového koronavírusu SARS-CoV-2.


Ďalšie nové objavy vedcov:

Dlhodobé sedenie zvyšuje riziko rakoviny a predčasnej smrti, zistili vedci v novej štúdii

Pravidelný sex môže oddialiť nástup menopauzy, tvrdia vedci