Pravidelný sex môže oddialiť nástup menopauzy, tvrdia vedci. Dámy, viete, ako spoznáte, že sa blíži menopauza?

Podľa zaujímavej novej štúdie môže mať váš sexuálny život vplyv na nástup menopauzy.
Pravidelný sex môže oddialiť nástup menopauzy

Zdroj: Pixabay.com

Sex počas menopauzy

Vedci z University College London analyzovali údaje od 2 936 žien získaných z dlhodobej štúdie uskutočnenej v USA a zistili, že ženy, ktoré tvrdia, že majú sex aspoň 1x týždenne, majú o 28% menšiu pravdepodobnosť na skorší nástup menopauzy, ako ženy, ktoré mali sex menej ako raz mesačne.

"Všimli sme si, že v existujúcej literatúre o menopauze sa často uvádza, že u vadatých žien sa vyskytujú príznaky menopauzy neskôr, čo sa nám zdalo divné. Nie veľa ľudí sa pokúsilo vysvetliť toto spojenie, a mne napadlo, že možno je to jav v reakcii na sexuálnu frekvenciu, a preto sme sa rozhodli to otestovať, " povedala Megan Arnot, vedúca autorka štúdie z University College London

Spoluautorka štúdie Ruth Mace, profesorka evolučnej antropológie na University College London, poukazuje na to, že ide o spojenie, nie o dôkaz, že sex po 40-tke či 50-tke zvráti nástup menopauzy.

"Kontrolovali sme celý rad premenných, vrátane hladín hormónu estrogénu, fajčenia a BMI, a spojenie tu zostáva, ale to neznamená, že aktívny sexuálny život nevyhnutne oneskoruje menopauzu," vysvetľuje vedkyňa.

Nástup menopauzy ovlyvňuje viac ako len genetika, upozorňuje gynekologička Christine Greves z nemocnice Winnie Palmer.

Len preto, že menapauza nastúpila u vašej matky v určitom veku, nemusí to nevyhnutne znamenať, že to bude tak aj u vás. Stále sa snažíme pochopiť menopauzu a myslím si, že je možné všetko, “ vyjadril sa pre Health.com.

Mať pravidelný sex počas perimenopauzálneho a menopauzálneho obdobia môže podľa lekárky tiež pomôcť zmierniť bolestivý sex, pretože pomáha udržiavať vagínu otvorenú.

Príznaky nástupu menopauzy

Menopauza, klimaktérium, alebo ľudovo povedané prechod, predstavuje zásah do celej fyziológie organizmu ženy. Obvykle sa dostaví, keď žena dosiahne vek okolo päťdesiatky.

Presný vek sa však stanoviť nedá. Zatiaľ čo niektoré ženy prejdú týmto obdobím bez akýchkoľvek problémov, u iných sa môže nakopiť celý rad príznakov, od fyzických až po psychické.

Typické fyzické príznaky menopauzy

  • strata menštruácie, alebo jej nepravidelnosť
  • návaly tepla a vaginálna suchosť
  • problémy so spánkom
  • pribúdajúce vrásky
  • zmena postavy, priberanie

Typické psychické príznaky menopauzy

  • úzkosť, náladovosť, podráždenosť
  • strata libida, časté zmeny nálad
  • plačlivosť, depresívne nálady

Dámy, starajte sa o svoje telo anezatvárajte oči pred začínajúcimi príznakmi menopauzy. Aj v tomto veku, alebo skôr práve v tomto veku, sa vyskytujú gynekologické ochorenia, preto nepodceňujte preventívne gynekologické prehliadky.

Gynekológ vám tiež môže pomôcť aj so zvládnutím ťažkosti spôsobené menopauzou.


Prečítajte si aj:

Tieto zdravotné problémy môže spôsobovať menopauza!

Známa speváčka priznala, že bojuje s príznakmi skorej menopauzy, a pritom dojčí svoje tretie dieťa