Poznáte to pravé kakao a jeho účinky na zdravie? U Mayov bolo považované za nápoj bohov

Kakao ako prírodný zdroj magnézia, energie, antioxidantov aj dobrej nálady. Takto ho poznali už v časoch Mayov a Aztékov. Jeho účinky potvrdzujú rôzne štúdie, ktoré hovoria o všeobecne priaznivom vplyve kakaa na náš organizmus.
kakao

Zdroj: Kakawco+

Vďaka množstve vitamínov, minerálov, enzýmov a hlavne antioxidantov nám kakao podporuje správne fungovanie imunity, slúži ako prevencia a niektoré výskumné štúdie ukazujú, že by mohlo napomáhať aj k samotnej liečbe cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení, pri problémoch s tlakom i v prípade depresií. Nie je to náhoda, že keď nás postretne pochmúrnejší deň, siahneme práve po čokoláde, čo myslíte?

Kakao, nápoj bohov

Kakao je ovocie a v jednom kakaovom lusku môžeme nájsť okolo 30-40 bôbov. Chuťový profil kakaa vzniká hlavne v procese fermentácie, ale ovplyvňuje ho aj spôsob sušenia a následného praženia. V tomto prípade je praženie veľmi dôležité, pretože tu sa rozvíja čokoládová chuť kakaového bôbu, ale aj zabezpečuje potravinovú bezpečnosť.

Kakao je úžasná špongia podzemných vôd. Vie veľmi dobre natiahnuť látky a baktérie nachádzajúce sa v podzemných vodách, dokonca aj Salmonela a baktéria E.coli sa môžu vyskytovať aj v kakae. Jemným pražením sa kakaový bôb chráni od baktérií a zároveň nadobúda väčší podiel kakaového masla, ktoré napomáha k metabolizácií vitamínov a minerálov, ktoré sa v kakau nachádzajú.

Slovenská štúdia potvrdila, že pražené kakaové bôby sú plné antioxidantov

Podľa najnovšej štúdie uskutočnenej v spolupráci so sociálnym podnikom Kakawco+, ktorý sa zaoberá výberom, dovozom a distribúciou prémiového odrodového kakaa z Kolumbie na Slovensko a Výskumným ústavom potravinárskym v Bratislave sa ukázalo, že práve z jemne praženého bôbu sa uvoľňuje viac kakaového masla a naväzuje sa na neho aj viac antioxidantov ako v surovom nepraženom bôbe.

Možno vás prekvapí skutočnosť, že v kakau sa nachádza niekoľko desiatok násobne viac antioxidantov ako v zelenom čaji.

kakao a kakaové bôby

Zdroj: Kakawco+

Kakaový prášok holandského typu nie je skutočným kakaom

Kakaový odtučnený a alkalizovaný prášok, to je tá forma kakaa, ako ho najčastejšie poznáme. Žiaľ, v takejto forme je kakao zbavené väčšiny výživných hodnôt, dobrých vlastností a hlavne tých najdôležitejších antioxidantov.

Kakaový prášok v tejto „európskej“ podobe (odtučnený a alkalizovaný) nie je tradičným produktom Latinskej Ameriky a takmer nikto ho tam ani dodnes nepoužíva. Pod kategóriu Kakao sa zahŕňajú produkty z kakaových bôbov až po moment, kedy príde k extrakcii kakaového masla. Kakaová hmota, ktorá vznikne zlisovaním kakaových bôbov sa hlavne pre industriálne dôvody odtuční od kakaového masla, a vtedy nám vzniknú 2 produkty:

  1. kakaové maslo,
  2. zbytkový kakaový koláč alebo kakaová sušina, čo sa nazýva kokoa, nie kakao.

Kakao vs. Kokoa

Táto forma transformovaného kakaa však už nespadá do tej istej kategórie kakaa so svojimi takmer čarovnými zdravotnými benefitmi. Kokoa alebo odtučnený zbytkový kakaový prášok sa častokrát ešte následne po odtučnení alkalizuje luhom (uhličitanom draselným), aby sa pH kakaa, ktoré je prirodzene kyslé, zozásadnilo a kakao stmavlo.

Prirodzená farba kakaa bez alkalizácie je svetlohnedá alebo aj medená. Podľa usmernenia Európskej únie by sa na obaloch mal uvádzať stupeň alkalizácie. Sú rozlišované 3 základné stupne, a to:

  • nízka miera alkalizácie,
  • stredná miera alkalizácie,
  • vysoká miera alkalizácie.

Alkalizáciou žiaľ, nastáva absolútna premena molekúl a biochemického zloženia z nutrične veľmi bohatého kakaas veľkým množstvom antioxidantov na niečo nutrične prázdne, čo môže byť pre naše telo dokonca aj toxickým, a to najmä v kombinácií s bielym cukrom.


Spoločnosť Kakawco+ spolupracuje so slovenskými chránenými dielňami, ktoré každé kakawco dôsledne a s láskou zabalia. Kakao pochádza z kolumbijských plantáži bývalých „cocaleros“, ktorí prestali s pestovaním koky a venujú sa dnes naplno odrodovému kakau. Ponúkajú originál kakao v 100% v kvalite bez cukru, konzervantov a chemických prísad, aby sa zachovali výnimočné zdravotné benefity, ktoré poskytuje pravé kakao.