Vyhnite sa nekvalitným esenciálnym olejom, môžu mať škodlivé účinky!

Esenciálne oleje kedysi nebývali také populárne, ako sú v súčasnosti. Najčastejšie sa s nimi stretávame na sociálnych sieťach, v časopisoch a taktiež o nich počúvame od našich známych. Oleje majú ukludňujúce, utišujúce a antibakteriálne účinky, niekedy nám dokonca dokážu zdvihnúť náladu. Avšak, nie všetky sú zdraviu prospešné.
pozor na nekvalitné esenciálne oleje

Zdroj: Unsplash.com

Čo sú to esenciálne oleje?

Esenciálne/aromaterapeutické oleje sú extrakty z rastlín. Oleje, s ktorými sa najčastejšie stretávame pochádzajú z listov, ale získavame ich aj zo semien, plodov a koreňov.

Dajú sa vyrobiť pomocou parnej destilácie alebo hydrodestilácie (napr. škorica). Môžme ich inhalovať, použiť na masáž, zaradiť do starostlivosti o pleť, potierať na problematické časti tela, v niektorých prípadoch vnútorne užívať a pod.

Ako spoznať nekvalitné esenciálne oleje?

Väčšina ľudí je šokovaná, keď zistí sumu esenciálnych olejov. Cena za 10 olejov v objeme 5 ml sa môže pohybovať aj v stovkách eur.

Preto treba mať na pamäti, že ísť tou najlecejšou cestou nie je vždy najlepší nápad, pokiaľ chcete čerpať ich výhody. Kvôli účinnosti by mali byť esenciálne oleje 100% čisté.

Dávajte si pozor na nádoby, v ktorých sa esenciálne oleje predávajú. Nekupujte ich, ak sú vo vnútri plastovej alebo čírej sklenenej fľaštičky. Sklo musí byť tmavej farby, aby sa zabránilo znehodnoteniu oleja ultrafialovým žiarením.

Uistite sa, že kupujete certifikovaný esenciálny olej.

Pozor! Najvyššia oficiálna kvalita, ktorá sa dá dosiahnuť je BIO. Najznámejšie firmy s esenciálnymi olejmi sľubujú rôzne 4- písmenkové certifikáty, ktoré sú registrované, avšak tieto certifikáty slúžia len pre ich interný štandard (marketing).

Snažte sa vyhnúť kvapkáčikom vyrobených z plastu alebo gumy, je veľmi pravdepodobné, že sa postupom času bude do oleja uvoľňovať nejaká syntetická nečistota.

Názov oleja je tiež veľmi dôležitý, ak si kupujete napr. mätový esenciálny olej, ubezpečte sa, že olej obsahuje aj latinský názov napr. Mentha, piperita a pod.

Vôňa olejov je veľmi dobrý indikátor kvality. Otestujte si firmu tým, že si s odstupom času u nich zakúpite rovnaký esenciálny olej ako napríklad pred 6 mesiacmi.

Po správnosti by esenciálne oleje mali voňať trošku inak, pretože práve vôňa sa mení v závislosti od dažďa, teploty vzduchu či obsahu pôdy.

V prípade, že esenciálny olej vonia úplne rovnako, je veľmi pravdepodobné, že spoločnosť do nich pridáva chemikálie. Buďte ostražití pri investícii do esenciálnych olejov, nikto si nechce zbytočne podráždiť sliznicu či orgány.


Mohlo by vás zaujímať:

Čo je to aromaterapia?

Ako dokonale zrelaxovať vo vani?