Rýchle životné tempo súčasnosti si vyžaduje zdravý životný štýl

Ako zvýšiť obranyschopnosť organizmu voči chorobám? Silný imunitný systém si vyžaduje správu životosprávu - zdravú stravu, kvalitný pitný režim, dostatok spánku, otužovanie, športové aktivity a pozitívne myslenie.

Medzi najčastejšie infekčné choroby patria nákazy dýchacích ciest a črevné nákazy. Čo sa zápalov týka, ženy často trpia zápalmi vaječníkov, mužov zasa zvykne trápiť prostata.

Zápaly vaječníkov a prostaty sa obvykle prejavujú bolesťami a prítomnosťou hnisu či krvi v moči. Ako možno chorobám predchádzať?

Základom zdravia je zdravý životný štýl - správna výživa a dostatok aktívneho pohybu, tiež oddychu a spánku.

Kvalitná strava

Pokiaľ chce byť človek zdravý, plný sily a energie, mal by konzumovať okrem dostatočného množstva ovocia a zeleniny aj primerané množstvo bielkovín, obilnín a strukovín.

A naopak, mal by prijímať čo najmenej tukov a cukrov, vylúčiť alkohol a nikotín, pretože zdravý životný štýl si vyžaduje vyhýbanie sa všetkým látkam a aktivitám, ktoré človeku škodia.

Dobré je preferovať najmä kvalitnú čerstvú stravu bez konzervačných látok, modifikovaných škrobov, cukrov, emulgátorov, stabilizátorov, farbív a umelých aróm. Dôležitý je aj právny pitný režim, ktorý uprednostňuje čistú vodu, bylinkové čaje a šťavy.

Šport a otužovanie

Šport je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu a skvelou prevenciou pred mnohými ochoreniami. K otužovaniu patrí častý pohyb v prírode za každého počasia, dostatočné vetranie priestorov v domácnosti i na pracovisku, ranné sprchovanie najprv vlažnou, potom studenou vodou, pobyt v saune a mnoho iných.

Otužovanie však neznamená nedostatočné obliekanie sa v chladnom počasí. Aj otužilci v zime potrebujú kvalitné termoprádlo a hrejivé oblečenie. Tiež teplú obuv.

Nike topánky zabezpečia nohám teplo a sucho v každom nehostinnom počasí.

No pri kúpe obuvi dbajte pri výbere na správnu veľkosť, pretože príliš tesné topánky môžu byť škodlivé pre krvný obeh a príliš voľné topánky zasa nohy nezahrejú.

Pozitívne myslenie

Ľudský imunitný systém je úzko spojený s nervovým systémom a so psychikou. Silný imunitný systém si vyžaduje nielen správu životosprávu - zdravú stravu, kvalitný pitný režim, dostatok spánku, otužovanie a športové aktivity, ale aj pozitívne myslenie.

Pochmúrne myšlienky a stres dokážu tiež imunitu narušiť, preto sa negatívnym emóciám radšej vyhnite. Čo sa spánku týka, telo si najlepšie oddýchne v dobre vyvetranej a v neprekúrenej miestnosti, v polohe na chrbte či na boku.

Večer už nepracujte, nepozerajte dlho televíziu a nepoužívajte počítač. Tiež sa vyhnite prejedaniu, stresu a náročným debatám.