Zväčšujúca sa prostata spôsobuje problémy mnohým mužov. Novinkou v liečbe jej nezhubného zväčšenia je aplikácia vodne pary priamo do prostaty!

Vzhľadom na to, že postihuje mužov najmä po 50. roku života, pre mnohých je chirurgické odstránenie zväčšenej prostaty rizikom. Novinkou v liečbe tohto ochorenia je aplikácia vodnej pary do prostaty – minimálne invazívny zákrok, ktorý sa dá realizovať aj v lokálnej anestéze a za ambulantných podmienok.
novinka v liečbe nezhubného zväčšenia prostaty

Zdroj: Pxhere.com

Muži na Slovensku prichádzajú na urologické vyšetrenia zodpovednejšie

Benígna prostatická hyperplázia alebo aj nezhubné zväčšenie prostaty je nenádorové ochorenie prostaty, ktoré je spojené s jej nadmerným zväčšením.

Vyskytuje sa u mužov najmä po päťdesiatom roku života, pričom postihuje asi 20% šesťdesiatnikov a až 40% mužov vo veku 80 rokov.

Napriek tomu, že nejde o život ohrozujúce ochorenie, významne ovplyvňuje kvalitu života pacientov. Problém spočíva v tom, že zväčšujúca sa prostata spôsobuje stlačenie močovej trubice a poruchu vyprázdňovania močového mechúra.

Aby bola liečba ochorenia efektívna, dôležité je začať s ňou už pri prvých príznakoch.

Napriek tomu, že sa situácia zlepšila a muži na Slovensku prichádzajú na urologické vyšetrenia zodpovednejšie ako v minulostii, mnohí stále vymieňajú návštevu lekára za vlastnú liečbu podporovanú rôznymi komerčnými preparátmi.

U týchto mužov sa môže ochorenie postupne zhoršovať, pričom štandardná farmakologická liečba môže výrazne zlepšiť kvalitu života u pacientov, ktorí prídu na odborné vyšetrenie včas. Ak sa tento stav nelieči, existuje riziko úplného zablokovania prietoku moču. V takom prípade je potrebné zavedenie katétra do močového mechúra a následne je indikovaná chirurgická liečba, pri ktorej sa prostata odstráni alebo sa zmenší jej veľkosť,“ približuje doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti.

Pri klasických operačných postupoch, pri ktorých sa vyžaduje celková anestéza sú rozhodujúcimi faktormi vek a zdravotný stav.

Vzhľadom na to, že ľudia vo vyššok veku trpia mnohými inými chronickými ochoreniami, riziko operačného zákroku je vysoké a chirurgická liečba teda nie je možná.

Novinkou v liečbe nezhubného zväčšenia prostaty je systém Rezum – aplikácia sterilnej vodne pary do prostaty. Technológia Rezum je v súčasnosti najmenej invazívnou metódou liečby nezhubného zväčšenia prostaty.

Zákrok sa realizuje v lokálnej anestéze a za ambulantných podmienok. Môže ho teda podstúpiť aj tá skupina pacientov, pre ktorú by celková anestéza bola zdravotným rizikom.

Pacientovi je v sterilných podmienkach cez močovú trubicu zavedený aplikátor Rezum, proces sa vykonáva pod optickou kontrolou, aby nedošlo k poškodeniu močovej trubice. Následne si lekár vyberie správne miesta na aplikáciu vodnej pary do zväčšených lalokov prostaty. Systém automaticky v deväť sekundových intervaloch aplikuje vodnú paru, ktorá sa dostáva k bunkám zväčšenej prostaty. Vplyvom generovaného tepla a tlaku dochádza k poškodeniu týchto buniek. Po výkone je pacientovi zavedený permanentný katéter, na jeden až dva týždne po operácii. Samotný výkon trvá niekoľko minút, v závislosti od veľkosti prostaty a skúsenosti operatéra,“ opisuje MUDr. Boris Kollárik, PhD., FEBU, primár Urologického oddelenia Nemocnice sv. Cyrila a Metoda.

Pacient, ktorý absolvuje zákrok technológiou Rezum je na nasledujúci deň schopný normálne fungovať, má však zavedený spomínaný katéter.

V prvých týždňoch po zákroku môže byť tkanivo zväčšenej prostaty opuchnuté v dôsledku zápalovej reakcie na odumierajúce bunky.

Táto akútna fáza trvá zvyčajne štyri až šesť týždňov, podľa štúdií však neboli pozorované žiadne závažné nežiaduce účinky po aplikácii vodnej pary.

Doterajšie skúsenosti s touto metódou, ktoré boli publikované v odbornej literatúre, hovoria o vysokej účinnosti tohto zákroku, ktorého plný efekt sa prejaví až po niekoľkých týždňoch. Spočiatku po zákroku by mal pacient krátkodobo pokračovať v medikamentóznej liečbe s následným ukončením liečby po dosiahnutí efektu liečby horúcou vodnou parou,“ približuje doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.

Aktuálne je na Slovensku v Bratislave, otvorené jedno centrum, kde sa aplikácia vodnej pary vykonáva. Na začiatku budúceho roka by mali byť prístupné ďalšie centrá v Trenčíne a v Banskej Bystrici, neskôr by mala byť technológia Rezum sprístupnená aj pacientom v Poprade, Prešove či napríklad v Košiciach.


Prečítajte si tiež:

Urológ: Zväčšená prostata je častá téma u mužov nielen po 50-tke

Muži sa hanbia, alebo majú z návštevy urológa strach!