3 mýty o sledovaní televízorov: vzdialenosť, žiarenie a nevhodný obsah

Určite ste vo svojom detstve počuli vetu, že máte vypnúť televíziu, pretože si kazíte oči. Alebo že sedíte veľmi blízko a máte si posunúť kreslo o kúsok ďalej. Televízia je vo všeobecnosti dobrý sluha, ale zlý pán. Je preto dobré vedieť, ako si správne vybrať televíziu, program aj spôsob sledovania tak, aby televízia neškodila vášmu zdraviu.
Príliš veľké televízory škodia zraku

Zdroj: súkr.archív

Príliš veľké televízory škodia zraku

V Európe sa považuje za štandardnú sledovaciu vzdialenosť od stredu obrazovky 2,7 metra. Ak si do rovnice pridáme rozlíšenie obrazovky, môžeme sa dopočítať optimálnej veľkosti uhlopriečky.

Pre rozlíšenie 4k (alebo UltraHD) je ideálna veľkosť obrazovky 70 palcov, teda 178 cm uhlopriečky. Nebojte sa preto vybrať aj do menšej obývačky televíziu s väčšou uhlopriečkou.

Informujte sa aj o tom, aké má televízia rozlíšenie a kvalitu obrazu.

Z toho vyplýva, že ak si zaobstaráte príliš malú televíziu, ideálna sledovacia vzdialenosť sa vám výrazne skráti. Preto sa už dnes takmer nevyrábajú televízory s uhlopriečkou menšou ako 40 palcov, sledovacia vzdialenosť by totiž bola trištvrte metra.

Deti a televízory

Často sa rodičom vyčíta, že používajú televíziu ako opatrovateľku: jednoducho pred televízor deti posadia a potom sa už o ne viac nestarajú.

Aj televízia ale môže byť pre deti vhodnou vzdelávacou aj zábavnou pomôckou. Treba len vyberať relácie vhodné pre deti daného veku a dodržiavať niekoľko pravidiel.

Čo dodržiavať, aby bolo sledovanie TV bezpečné?

  • Skúste z pasívneho sledovania urobiť spoločnú aktivitu. Môžete napríklad pozerať televíziu s vašimi deťmi a rozprávať sa o tom, čo v televízii sledujete.
  • Je dobré každých pár minút odvrátiť zrak od televízie. To môžete u detí zabezpečiť práve spoločným dialógom, počas ktorého sa na vás deti budú prirodzene otáčať.
  • Nastavte si každodenný limit na čas sledovania televízie. Majte na pamäti, že je dobré nechať oči oddýchnuť aspoň 15 minút každé dve hodiny.
  • Nesledujte televíziu v úplnej tme, v pokoji rozsvieťte aspoň lampičku alebo pár sviečok. Kontrast televíznej obrazovky a tmy okolo by zbytočne namáhal oči.
deti a sledovanie TV

Zdroj: súkr.archív

Obsah nevhodný, agresívny, násilný

Televízia vám vždy bude slúžiť tak, ako si sami vyberiete. Ak si budete vyberať z programu samé detektívky, akčné filmy a horory, časom sa obsah dostane aj do vášho podvedomia.

Prvým signálom je, že postavy a situácie sa začnú premietať napríklad do vašich snov. Ak patríte medzi fanúšikov týchto žánrov, raz za čas si dajte oddych a pozrite sa na iný obsah tak, aby si vaša hlava trochu oddýchla.

Vyhovárať sa na to, že v televízii nič iné nedávajú, v súčasnosti nie je relevantným argumentom. Okrem permanentne bežiacich programov v televízii môžete mať vďaka smart televíziám prístup aj k viacerým iným programom.

Môžete sa pozerať napríklad na obsah online kanálov, ako je Netflix alebo HboGO, prípadne cez červené tlačidlo vstúpiť do rozšírenej ponuky daného kanála. Vďaka HbbTV funkcii môžete sledovať rôzne relácie z archívu aj doplnkové materiály.

Vo všeobecnosti sa ale sledovaniu televízie nemusíte vôbec vyhýbať. Je dokázané, že ľudia majú radosť z fikcie, pretože pomáha uvoľňovať stres.

Zároveň môže rozvíjať vaše dedukčné schopnosti, poskytovať radosť a sebavedomie pri vyriešení záhady aj pocit zadosťučinenia vo chvíli, keď sa hrdinom dostane zaslúženej spravodlivosti.


Kiko22

Dneska je tá technológia televízorov tak daleko, že nejake žiarenia je úplne irelevantné, nehovorím že je to úplne zdravé ale určite to neni nič strašné :) ja som akurát pozeral nejaku novú telku a recenzie, napríklad tu necenzurovane.sk a skoro všetky sú už tak popredu, že nejake nežiadúce účinky sú už minimálne :D

jarica21

Dnes už telky nie sú nejaká drahá záležitosť, čo je fajn, lenže fakt je že na kvalite by sme mali stavať.

thewriter

It means you are going to be promoted.
When your personal life is gone, remember to notify me, it means you are going to be promoted.
I very much agree with this sentence, life and work, we choose to work because of life, and work makes us neglect life. When you want to get promoted, you have to sacrifice more of your private time to work.
Choice is a very interesting thing, and when you make a choice, it also means that you will lose something very pity.
www.thewriterblogger.com
A very interesting website