Prýštec najkrajší, známejší ako vianočná ruža, je typickým kvetom pre adventné obdobie. Ako sa o ňu starať, aby vydržala aj po Vianociach?

Jej druhé známe meno poinsettia sa odvíja od priezviska prvého veľvyslanca USA v Mexiku; Joel Roberts Poinsett ju totiž roku 1825 ako prvý priviezol do Spojených štátov amerických.
vianočná ruža: ako sa o ňu starať?

Zdroj: Pixabay.com

Najznámejšia je legenda o dievčati, ktoré údajne v 16. storočí v Mexiku nemalo peniaze na to, aby mohlo Ježišovi venovať dar na oslavu jeho narodenia.

Povesť hovorí, že anjel dievčaťu poradil, aby po ceste do kostola natrhala burinu a položila ju na oltár. Keď tak urobila, z buriny začali pučať karmínovo červené kvety.

Farba kvetov má odkazovať na Ježišovu krv preliatu pri ukrižovaní, tvar listov na betlehemskú hviezdu.

Symbol Vianoc

Pravdou však je, že za spojením s Vianocami stojí šikovná propagácia kvetu rodinou nemeckých emigrantov Eckových.

Tí mali poinsettiu v obľube natoľko, že si v Amerike zaobstarali jej sad. A okrem iného zdokonalili techniku štepovania, vďaka čomu bolo možné kvetinu zaslať aj do televíznych staníc, kde ju vystavili odo Dňa vďakyvzdania až do Vianoc.

Jeden z Eckových potomkov navyše za účelom propagácie s kvetinou sám vystupoval vo vianočných reláciách. Až v 90. rokoch minulého storočia jeden univerzitný bádateľ objavil metódu, vďaka ktorej kvety Eckových vyzerali tak krásne.

Tým ukončil monopol Eckových a konkurenčný boj prispel k masívnejšiemu rozšíreniu vianočnej ruže, a to aj u nás.

Výber rastliny a správna starostlivosť

Vianočnú ružu zvyčajne kupujeme v období adventu. Často plní úlohu milého darčeka pre našich blízkych. Ak si vyberieme zdravú rastlinu a doprajeme jej zodpovedajúcu starostlivosť, nič nebráni tomu, aby bola pýchou nášho domova i po Vianociach.

Ak je to možné, nekupujte rastlinu vo vonkajších priestoroch. Chlad ani prievan nerobia vianočnej ruži dobre a ľahko by sa mohlo stať, že vám doma po niekoľkých dňoch v teple opadá.

Vyberajte dobre urastený kus, ktorý nemá zažltnuté listy. Naopak listy by mali byť pevné a na pohľad by mali mať sýtu farbu. Pri nákupe dajte pozor aj na prepravu; keď si kvetinu ponesiete domov, ochráňte ju pred chladom, napríklad zabalením do niekoľkých vrstiev papiera. Teplotný šok pri transporte totiž môže zahubiť aj silnú zdravú rastlinu, hoci môže ísť o niekoľko minút,“ upozorňuje Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrady projektových marketov Hornbach.

Doma kvetinu umiestnite na miesto, ktoré je chránené pred prievanom a nie je na priamom slnku. Zálievku doprajte vianočnej ruži pravidelne, ale pozor na množstvo vody.

Zemina by mala byť stále vlhká, v podmiske by ale nemala zostávať voda. Na preliatie je vianočná ruža veľmi citlivá a ak k nemu dôjde, skaza kvety je obvykle rýchla a nevratná.

Pokiaľ naopak nedopatrením vianočná ruža povädne, malo by stačiť ju znovu zaliať a kvetina sa vcelku rýchlo spamätá. Raz za mesiac je vhodné rastline dopriať výživu a prihnojiť ju.

Ako na farebné listy

Ak chcete, aby vám kvetina opätovne vykvitla, pripravte sa na vcelku náročný proces.

Ak máme vianočnú ružu doma dlhšiu dobu a chceme, aby mala na Vianoce opäť nádherne sýto sfarbené listy, musíme začať s prípravou najlepšie osem týždňov vopred. Kvetinu začneme zakrývať, aby bola v úplnej tme – ideálne najmenej 12 hodín denne, a to až do Vianoc.“ radí Brychta.

Ak sa vám podarí vianočnú ružu uchrániť pred svetlom, odmenou vám bude nádherná kvetina vo svojich tradičných farbách. Nemusíte sa ale držať klasickej červenej.