5 tipov, ako si vytvoriť vaše vlastné vianočné tradície

Súčasná situácia môže znamenať, že vaše Vianoce nebudú vyzerať úplne rovnako, ako zvyčajne. Preto buďte kreatívni v hľadaní vlastných rodinných tradícií, vďaka ktorým si užijete aj tieto sviatky.
ako si vytvoriť vlastné vianočné tradície

Zdroj: stocksnap.io

Advent je jedno z mála období v roku, kedy sa zhromaždíme s priateľmi a rodinou, vypekáme obľúbené dobroty či trávime večery pri tradičných filmoch.

Ak však hľadáte novú vianočnú tradíciu, existuje nespočetné množstvo zábavných nápadov, do ktorých môžete zapojiť celú rodinu.

Bez ohľadu na to, ako vaša rodina oslavuje sviatky, malé rituály pridávajú prvok intimity, ktorý robí adventné obdobie tak výnimočným.

1. Vyberte spoločne vianočný stromček

Vianoce nie sú skutočné, dokým nevyberiete ten pravý stromček. Rovnako ako jeho zdobenie je dôležitý aj jeho výber. Urobte z nákupu rodinnú tradíciu, pri ktorej sa spoločne vyberiete na honbu za perfektným stromčekom.

Pre mnohých je živý stromček pravým symbolom Vianoc. Našim zákazníkom ponúkame vianočné stromčeky NORDMANN Gold, ktoré pochádzajú z produkcie certifikovaných závodov a sú pestované s ohľadom na zdravé životné prostredie. Okrem toho sú cenovo dostupné skutočne pre všetkých. Ak ale preferujete stromček, ktorý vám vydrží dlhé roky, môžem odporučiť svietiaci LED stromček Lafiora, ktorého súčasťou sú malé LED žiarivky,“ radí Tadeáš Tenkl, odborník na doplnky a dekorácie v marketových predajniach Hornbach.

2. DIY adventný veniec

Adventný veniec je zrejme najčastejšou súčasťou vianočnej výzdoby mnohých rodín na Slovensku. Vnáša do domácnosti pocit nádeje, pokánia a očakávania.

Tradícia stará niekoľko storočí je tiež plná symboliky: kruhový tvar symbolizuje večnosť, vždy zelené vetvy sú symbolom života a sviečky predstavujú Kristovo svetlo.

Adventný veniec si môžete kúpiť už kompletný. Ak máte ale radi kreatívne projekty, môžete si vytvoriť originálny kúsok od základov sami. Bude vám nato stačiť korpus, lepiaca tavná pištoľ, sviečky, sklenené gule, šišky, kôra či vetvičky zo stromov, alebo hocijaký dekoračný materiál. Dekorovať ho môžete podľa aktuálnych farebných trendov, alebo siahnite po tradičných vianočných farbách,“ hovorí odborník.

3. Poskladajte vianočnú dedinku

Vianočné dedinky sú už dlhé roky populárne za hranicami Slovenska. Vedeli ste ale, že ich tradícia sa začína neďaleko našich končín? Táto zvyklosť pochádza z Moravy a počas rokov si našla obľubu po celom svete.

Rodiny na Morave si počas sviatkov budovali scenérie dediniek z papiera alebo iných materiálov, ktoré našli doma alebo v okolí. Zrkadlami vytvárali ilúziu zamrznutých jazier obklopených domčekmi.

Atmosféru zasneženej vianočnej krajiny si môžete vniesť priamo do vašich príbytkov poskladaním vianočnej dedinky. Na základ vám postačia krabice, ktoré môžete pokryť vatou alebo umelým snehom. Následne rozmiestnite domčeky a rôzne budovy, postavy zvierat a hrajúcich sa detí. Každý rok doplňte dedinku o novú postavu alebo budovu a vytvorte tak nestarnúcu rodinnú tradíciu, na ktorú sa budú tešiť nie len tí najmenší,“ radí Tadeáš Tenkl.

4. Postavte snehuliaka, čo vydrží

Vianoce v južných častiach krajiny nemusia byť zasnežené. To vám ale nebráni v tom, aby ste spolu s deťmi postavili snehuliaka. Ak chcete svoju záhradu ozdobiť snehuliakom, ktorý vydrží aj topenie snehu a dá sa s ním rátať rok čo rok, postavte si snehuliaka z črepníkov.

Na takéhoto snehuliaka si vyberte 4 väčšie črepníky. Tri namaľujte bielou exteriérovou farbou a jeden čiernou. Čierny kvetináč bude predstavovať snehuliakovu čiapku. Na jeden z črepníkov nakreslite snehuliakovu tvár a na ďalšie čierne gombíky. Črepníky na seba poukladajte zrkadlovito, nezabudnite na šál a snehuliak je hotový,“ dodáva odborník.

5. Myslite na 4-nohých členov rodiny

Ak je členom vašej rodiny aj psík či mačka, nezabudnite ani na nich. Vyberte spolu s deťmi novú hračku, rôzne maškrty alebo im doprajte kvalitné a chutné krmivo.

Ak radi trávite sviatky pečením dobrôt a sladkostí, upečte perníky na ktorých si pochutnajú aj vaši chlpáči. Dnes už nájdete mnoho receptov, ktoré sú veľmi jednoduché a zároveň viete, čo presne v dobrotách je.