5 tipov ako dosiahnuť biele zuby, najlepšie z pohodlia domova

Žlté zuby dnes trápia pomerne veľa ľudí. Niekomu vadí ako s nimi vyzerá na dôležitých jednaniach, iných zase mrzia nepríjemné pohľady okolia. Existuje ale veľa možností ako mať biele zuby jednoducho a celkom pohodlne. V tomto článku vám predstavíme päť tipov ako sa zbaviť žltých zubov.
bielenie zubov doma

Zdroj: Pexels.com

Bieliace pásiky – jednoduchá aplikácia a dlhodobý efekt

Bieliace pásiky sú ideálnym spoločníkom na domáce bielenie zubov. Bieliace pásiky na zuby dnes zoženiete za cenu okolo 60 eur, čo nie je žiadna závratná suma.

Aplikujte ich po dobu 10 až 20 dní, najlepšie pred spaním. Použitie je jednoduché a komfortné, zvládnete ho aj bez väčších znalostí. Navyše si takto môžete bieliť zuby doma, bez dochádzania a zbytočne strateného času v čakárni u zubára.

Oproti iným spôsobom bielenia, sú tiež pásiky navrhnuté tak, aby sa účinná látka dostala všade – v tejto veci vyniknú napríklad bieliace pásiky Crest.

Je tu jeden drobný negatívny detail. Pokiaľ siahnete po tomto riešení, vedľajším účinkom je zvýšená citlivosť zubov. Nemajte ale žiadne obavy, tento nepríjemný jav do dvoch dní zmizne.

Navyše sa mu úplne nevyhnete ani u zubára – je za neho zodpovedná rovnaká účinná látka, ktorú využívajú ako pásiky, tak aj stomatológ.

Kurkuma ako prostriedok na bielenie zubov

Kurkuma je obľúbené korenie, známe nielen pre svoju špecifickú chuť, ale tiež preto, že sa často používa v liečiteľstve. Vy ho môžete využiť tiež na domáce bielenie zubov.

Stačí si zubnú kefku otrieť v kurkumovom prášku, ktorým si vyčistíte zuby. Po piatich minútach pôsobenia kurkumy si potom vypláchnite ústa a zuby vyčistíte bežnou zubnou pastou.

Celý proces je ale zdĺhavý a predovšetkým oproti bieliacim pásikom, nedokáže vybieliť zuby o niekoľko odtieňov.

Bielenie zubov jahodami

Jahody, lahodné ovocie, ktoré má rád snáď každý. Pokiaľ aj vy patríte medzi ich milovníkov, potom vás môžeme potešiť. Jahody môžete použiť ako prírodný prostriedok na bielenie zubov.

Celý trik spočíva v tom, že umyté jahody roztlačíte a nanesieme na zuby. Po piatich minútach ich zo zubov opláchnete a opäť vyčistíte bežnou zubnou pastou.

Podobne ako pri kurkume, ani tu nepočítajte s tým, že pomocou jahôd vybielite zuby o niekoľko odtieňov. Existujú tiež ďalšie potraviny, ktoré vám môžu s bielením pomôcť, ale ani tie nemôžu úplne nahradiť profesionálnejšie cesty.

Jablčný ocot ako bieliaci prostriedok

Ako prostriedok na bielenie zubov doma môžete využiť tiež jablčný ocot. Stačí keď do 200 ml vody pridáte 2 lyžičky jablčného octu a túto zmes poriadne premiešate. Následne ju použijete ako ústnu vodu.

Po použití je potrebné opäť zuby vyčistiť bežnou pastou. Tento recept tiež funguje, ale bielenie nebude zďaleka tak intenzívne. V žiadnom prípade sa však nesnažte pridať viac octu, mohlo by to vašu sklovinu poškodiť a efektivitu bielenia tým nezvýšite!

bielenie zubov

Zdroj: Pexels.com

Bielenie zubov u zubára je účinná, ale drahšia cesta

Tento tip nechávame zámerne na koniec. Nejedná sa úplne o možnosť ako si vybieliť zuby doma, no aj napriek tomu by tu mala zaznieť.

Ambulantné bielenie zubov má porovnateľné výsledky s bielením pomocou bieliacich pásikov. Rozdielna je predovšetkým cena, pri ktorej vás toto profesionálne bielenie vyjde až päťkrát drahšie!

Pritom je výsledok aj efekt podobný práve s bieliacimi pásikmi. Ako prebieha bielenie u dentálneho hygienika si môžete podrobnejšie prečítať napríklad v tomto článku o profesionálnom bielení zubov.

Ako si udržať biele zuby?

Ak už investujete čas aj peniaze do vybielenia zubov, stojí za to sa o zuby dobre starať. Jednou z možností je napríklad bieliaca pasta na zuby.

Tá dokáže zuby vybieliť až o pol odtieňa, čo sa na udržanie žiarivého úsmevu rozhodne hodí. Využiť ale môžete tiež niektoré potraviny, ktoré vám pomôžu s udržaním bielych zubov a dokonca sú aj chutné.

Na záver ešte jedno upozornenie – pokiaľ si budete bieliť zuby pomocou bieliacich pásikov, odporúčame tiež 48 hodín držať tzv. bielu diétu. Účinok bude o niečo väčší.