5 najčastejších mýtov o obličkách, ktorým rozhodne neverte!

Ochorenie obličiek dlho nebolí. Keď už sa však prejaví, môže byť na liečbu neskoro. Prevencia je pritom jednoduchá a dostupná každému. Pri príležitosti Svetového dňa obličiek prinášame najčastejšie mýty o obličkách. Teraz už nebudete tápať, čomu môžete veriť.

Nejakým stupňom postihnutia obličiek trpí až 10% populácie. Ročne na zlyhanie obličiek zomrú na celom svete takmer tri milióny pacientov a výskyt tohto ochorenia stále narastá.

Najčastejšie príčiny ochorenia obličiek:

  • cukrovka
  • vysoký krvný tlak
  • ateroskleróza a zúženie tepien obličiek
  • ischemická choroba srdca, srdcové zlyhanie
  • dedičné choroby
  • dlhodobá obštrukcie vývodných močových ciest (napr. kamene, nádor, zväčšená prostata, zúžená močová trubica)
  • dlhodobé užívanie liekov (napr. analgetiká)
  • nádorové ochorenia obličiek

Mýtus 1: Choré obličky spoznám

Ochorenie obličiek často prebieha skryto a pacienti tak o probléme vôbec netušia. Keď už sa nejaké príznaky objavia, ochorenia už často výrazne pokročilo.

Jediný spoľahlivý spôsob, ako si zdravie obličiek overiť, je laboratórne vyšetrenie krvi a moču.

"Preventívnu prehliadku, ktorej súčasťou je orientačné vyšetrenie moču. U pacientov s diabetom, hypertenziou či kardiovaskulárnymi komplikáciami je rozšírená o laboratórne vyšetrenie sérového kreatinínu a odhad glomerulárnej filtrácie (EGFR) v štvorročných intervaloch od 50. roku veku, "vysvetľuje vedúca nefrologickej a transplantačné ambulancie IKEM Silvie Rajnochová Bloudíčková.

Mýtus 2: Ochorenie obličiek rozvinie u každého, kto k nemu má dedičnú predispozíciu

Riziko ochorenia obličiek môžete sami znížiť zdravým životným štýlom. Teda racionálnou stravou bez nadbytku tukov, dostatočným príjmom tekutín a pohybom (desaťtisíc krokov denne), obmedzením alkoholu a tým, že nebudete fajčiť. Tiež je vhodné nepreháňať užívanie voľnopredajných analgetík.

Mýtus 3: Nikto vlastne nevie, čo choroby obličiek spôsobuje

Možných príčin ochorenia obličiek je niekoľko, dve najčastejšie sú vysoký krvný tlak a cukrovka. Obe tieto diagnózy môžu mať na obličky negatívny vplyv tým, že poškodzujú ich drobné cievy.

Medzi ďalšie príčiny patrí ochorenia kardiovaskulárneho systému, glomerulonefritídy (postihnutie obličkových klbiek - glomerulov), obezita či choroby močového ústrojenstva.

Mýtus 4: Dialýzu potrebuje každý pacient s ochorením obličiek

Ide o progresívne ochorenie - zhoršuje sa teda postupne a v raných štádiách sa jeho postup spomaľuje diétou (s obmedzením bielkovín a soli) a pomocou liekov.

Správne volenou liečbou je u rady ľudí možné rozvoj ochorenia spomaliť či zastaviť. Aj preto je dôležitá včasná diagnóza. Dialýza alebo transplantácia prichádza na rad až v prípade zlyhania obličiek.

Mýtus 5: Darovať obličku je riskantné

Pre darcu sú dlhodobé zdravotné riziká po darovaní obličky malé (0,5-1%). V drvivej väčšine je jeho život s jednou obličkou rovnako kvalitný a bez obmedzení ako pred darovaním. Zvyšná oblička totiž plnohodnotne prevezme funkciu obličky odobratej.

"Obličky darované od žijúceho darcu fungujú dlhšie, pretože sú kvalitnejšie ako obličky odobranej od mŕtveho darcu. Je teda skvelé, keď sa medzi blízkymi pacienta, ktorý potrebuje transplantáciu, nájde vhodný darca, a rozhodne sa pre tento dar života, "vysvetľuje prednosta Transplantcentra a Kliniky nefrológie a vedúci Transplantačného laboratória IKEM Ondřej Viklický.

Dnes, 12.3.2021 si pripomíname Svetový deň obličiek.


Mohlo by vás zaujímať:

COVID-19 ohrozuje aj obličky! Nefrológovia po celom Slovensku vyzývajú ľudí, ktorí prekonali COVID-19, aby kontaktovali svojho všeobecného lekára so žiadosťou o preventívne vyšetrenie