Toto je ochorenie milovníkov mäsa! Vyhnite sa pri ňom kuraciemu, pivu aj vnútornostiam

Dna postihuje asi desať percent populácie. Je jednou z najbolestivejších foriem artritídy, ku ktorej dochádza, keď sa v tkanivách hromadí kyselina močová.
dna je ochorenie milovníkov mäsa

Zdroj: Pixabay.com

Pacienti s dnou, dobre vedia, aké je to utrpenie. Kyselina močová sa v podobe ostrých kryštálikov usadzuje v kĺboch, čo spôsobuje zápal sprevádzaný veľmi intenzívne bolesťou. Niečo na spôsob, ako by do vás bodali stovky ihličiek.

Najčastejšie býva postihnutý palec na nohe, ale aj členky, kolená, zápästia či kĺby prstov.

Príčinou vzniku tohto ochorenia je spomalená schopnosť obličiek vylučovať kyselinu močovú, alebo fakt, že telo vylučuje príliš veľké množstvo tejto kyseliny.

Dna najčastejšie postihuje ľudí medzi 40. až 50. rokom, pričom až 90% pacientov tvoria muži.

Riziko vzniku choroby zvyšuje nadváha a obezita, konzumácia nadmerného množstva alkoholu, ale aj dlhodobý stres a genetické predispozície.

Pri záchvate bolí každý dotyk

Choroba má štyri štádiá. Prvé je asymptomatické, kedy je pacient úplne bez príznakov, má len zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi.

V druhom štádiu dochádza k akútnym záchvatom, pre ktoré je typická veľká citlivosť a bolestivosť. Kĺb opuchne, sčervenie, pokožka je napätá a lesklá.

Bolesť je veľakrát tak silná, že sa postihnutý nemôže kĺbov ani zľahka dotknúť. Po záchvate nasleduje kľudové obdobie, kedy je pacient väčšinou bez ťažkostí. To môže trvať niekoľko mesiacov až dva roky.

Posledným štádiom je chronická tofózna dna, kedy dochádza k dlhodobému ukladaniu uzlovitých ložísk kryštálikov kyseliny močovej do chrupavky a okolia kĺbu. V tejto fáze je funkcia kĺbu výrazne narušená a začína proces jeho degenerácie.

Ako sa stravovať, ak trpíte dnou?

Dna sa, žiaľ, nedá vyliečiť, je len možné zmierniť jej priebeh. To možno vykonať niekoľkými spôsobmi. Okamžitú úľavu prináša odsatie tekutiny z miesta zápalu. Bolestivé príznaky tlmia tiež niektoré lieky zo skupiny silných antireumatík.

K zmierneniu príznakov prispieva aj vhodná strava. Chorí by sa mali vyvarovať potravinám s vysokým obsahom purínov. Tieto látky sú prirodzenou súčasťou nášho tela, ak je ich však príliš veľa, ich prebytok je oxidovaný na kyselinu močovú.

Medzi rizikové potraviny s vysokým obsahom purínov patria: vnútornosti, silné mäsové vývary, zverina, hydinové a teľacie mäso, plody mora, kakao, čokoláda, strukoviny, tvrdý alkohol. Problémy môžu zhoršovať aj plesňové a tučné syry, káva, kola či pivo.

Do jedálnička je naopak dobré zaradiť obilniny, mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné a kyslomliečne produkty), čerstvé ovocie a zeleninu.

Veľa pacientov našlo úľavu vďaka konzumácii čiernych čerešní (tiež divoká alebo rumová čerešňa), ktoré sa dajú užívať čerstvé, sušené i vo forme džúsu.

Ďalej je potrebné dbať na zvýšenie príjmu draslíka (banány, sušené marhule a slivky, zemiaky), omega 3 nenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje lisované za studena), obmedzenie sodíka a úplné vylúčenie trans mastných kyselín (margaríny, cukrovinky, polevy, zákusky, jemné pečivo ).

Dôležitý je tiež dostatok tekutín (voda, čerstvé nesladené džúsy, ovocné čaje). Pokiaľ ide o úpravu jedál, pri ochorení dnou sa odporúča varenie a dusenie.

K preventívnym opatreniam patrí aj pravidelný pohyb, optimálna telesná hmotnosť, menej stresu, viac oddychu a relaxácie.


Mohlo by vás zaujímať:

Zoznam vhodných a nevhodných potravín pri dne