Dna a vysoká hladina kyseliny močovej v krvi

Dna je známa pod názvom podagra, či ľudovo pakostnica. Ochorenie sa vyskytuje najmä v ekonomicky rozvinutých krajinách a je podmienené metabolickou poruchou purínov. Prejavuje sa zvýšením hladiny kyseliny močovej v krvi a ukladaním kryštálov jej soli do kĺbov, šliach a obličiek.

Uložené kryštály vyvolávajú silno bolestivé začervenanie až akútne záchvaty. Najzávažnejším prejavom choroby je ukladanie kyseliny močovej do obličiek, kde môže tvoriť kamene, či vyvolať zápaly, v najťažších prípadoch aj zlyhanie obličiek.

Zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi sa označuje ako hyperurikémia a predstavuje hodnoty viac ako 420 umol/l u mužov a viac ako 360 umol/l u žien.

Príčiny dny

U 20% pacientov je primárnou príčinou rodinná dedičnosť. U 80% pacientov je dna vyvolaná nesprávnou životosprávou, prejedaním sa (vysokým príjmom bielkovín, tukov a cukrov) na jednej strane a nízkym energetickým výdajom na strane druhej.

Sekundárnou príčinou dny býva často metabolický syndróm spolu s jeho ďalšími pridruženými príznakmi ako je cukrovka, zvýšený krvný tlak, cholesterol.


Prečítajte si tiež:

Príčiny a prejavy dny, plus možnosti liečby


Príznaky dny

Obdobie bez ťažkostí

Trvá rok aj dlhšie. Hladina kyseliny močovej je už zvýšená, ale pacient zatiaľ nepociťuje žiadne subjektívne ťažkosti.

Obdobie akútnej dnavej artritídy

K zvýšenej hladine kyseliny močovej pristupujú subjektívne ťažkosti. Kĺby nôh, či rúk sú opuchnuté a bolestivé na dotyk. Najčastejšie je postihnutý palec na nohe.

Zvýšená citlivosť sa prejavuje najmä v noci (bolí i prikrývka), môže byť zvýšená teplota. Spúšťačom býva alkohol, stres, infekcie. Záchvat predchádza nadúvanie, nevoľnosť, bolesť svalov, nepokoj, potenie. Trvá individuálne, od niekoľkých hodín až do niekoľkých týždňov.

Obdobie interkritickej dny

Obdobie medzi akútnymi záchvatmi, kedy je pacient úplne bez ťažkostí. Trvá pol roka i dlhšie.

Obdobie chronickej tofóznej dny

Možno jej predísť liečbou a úpravou životosprávy, prechádzajú do neho nedisciplinovaní pacienti u ktorých vznikajú deformity kĺbov, tofy. Ak sa tofy (nahromadené kryštáliky solí kyseliny močovej) infikujú, veľmi ťažko sa hoja.

Problémy sa objavujú vo väčšine prípadov náhle, úplne bez varovných príznakov, najmä v noci. Prvý je zasiahnutý kĺb na palci nohy, potom sa zápal rozširuje na priehlavok, členok, koleno, zápästie.

Režimové a diétne opatrenia

Vysoká hladina kyseliny močovej v krvi sa často objavuje súčasne s vysokým krvným tlakom, obezitou (najmä brušnou), vysokou hladinou cukru a tukov v krvi. U týchto pacientov zvyšuje kyselina močová riziko komplikácií srdcovo-cievnych ochorení a ochorení obličiek. Preto je dôležité prijať také diétne opatrenia, ktoré pomôžu znížiť nielen hladinu kyseliny močovej, ale aj ostatné rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení.

Ak máte nadváhu, postupné zníženie telesnej hmotnosti vám pomôže znížiť hladinu kyseliny močovej. Vyvarujte sa však veľkým váhovým výkyvom.

Energetický výdaj zvýšite zaradením pravidelnej fyzickej aktivity, aspoň 2-3 krát týždenne po 30 minút. Voľte aeróbne športy - jazda na bicykli či na koni, rýchla chôdza, aerobic, plávanie, korčuľovanie, bežky.

Zachovávajte abstinenciu alkoholu, nepite destiláty, pri víne a pive neprekračujte denné maximálne povolené množstvo alkoholu (prírodné víno 3 dcl, pivo 5 dcl). U žien sa predpokladá polovičné množstvo.

Znížte obsah purínov a oxalátov v potrave, pretože z nich sa v tele tvorí kyselina močová. Trikrát denne konzumujte cca 100-150 g zeleniny a ovocia. Tepelne ich neupravujte, najmenej polovicu denného príjmu konzumujte v čerstvom stave. V období akútnych príznakov zvýšte podiel ovocia a zeleniny až na dvojnásobné množstvo, alebo zaraďte dvakrát týždenne do jedálnička tzv. odľahčené dni, kedy budete konzumovať len zeleninu a ovocie, cca 600 gramov. Obmedzte korenie, konzumáciu dráždivých pokrmov, trvalo znížte príjem soli. Zamerajte sa na obsah a zloženie potravy. Tuky nesmú predstavovať viac ako 30 percent denného energetického príjmu. Živočíšne tuky nahraďte kvalitnými rastlinnými a rybími tukmi a olejmi.

Dodržujte pitný režim - vypite denne najmenej 2 litre nealkoholických tekutín s nízkym energetickým obsahom. Najvhodnejšími nápojmi sú pramenitá nesýtená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobyľ, šípka, praslička), zelerová šťava. V obmedzenom množstve sú odporúčané aj alkalické minerálne vody.

Nevhodné potraviny:

· ryby - kaviár, ikry, pstruh, losos, kapor, sardinky, ančovičky, šproty, sleď

· kvasnice - kysnuté a celozrnné pečivo

· údeniny, pečeňové paštéty, jaternice, krvavá tlačenka

· vnútornosti - týmus, ľadvinky, pečeň, mozoček, pľúca, slezina, držky

· korenie - chilli, feferónky, karí, sójová omáčka, magi, dresingy, cesnak, chren

· mak, želatína

· zrejúce plesňové syry

· strukoviny - šošovica, fazuľa, hrach

· čokoláda, kakao, kofeín

· rebarbora, špenát, červená repa

Vhodné potraviny:

· ovocie - čerešne, jablká, hrušky, čučoriedky, broskyne, marhule, ananás, egreše, slivky, pomaranče

· zelenina - zeler, cuketa, baklažán, cibuľa, zemiaky, kel, karfiol, paradajky, kapusta, reďkovky, šalát, mrkva, sója, paprika, špargľa, uhorky, avokádo.

· huby

· tmavé pečivo, celozrnný brot, sucháre

· sušienky, bábovka, croissant, perník, závin

· zázvor, kôpor, tzatziki, petržlen, pažítka, rasca, majorán

· puding, zmrzlina

· mlieko, kyslomliečne výrobky, tvaroh, syry, bryndza, jogurty

· vajcia

· bezvaječné cestoviny, proso, pohánka, ryža

· biela konzervovaná fazuľa

· džem, med, hrozienka, mandle

· horčica

· morka, holub, králik, zajac

· ryby - lieň, sumec, platesa, úhor


Prečítajte si aj tento článok:

Príčiny a prejavy dny, plus možnosti liečby