Tibetský vodný kefír je hitom leta! Pripravte si zdravý fermentovaný nápoj

Vodný kefír čiže fermentovaná limonáda je zdraviu prospešná a jej prípravu zvládnete ľahko doma. Vzniká s pomocou tibi kryštálov, ktoré získate vo forme huby alebo prášku. Nápoj je populárny predovšetkým pre svoje zdravotné účinky, pretože obsahuje veľa baktérií prospešných pre náš mikrobióm. Limonády navyše po fermentácii neobsahujú takmer žiadny cukor!

Tibi kryštály sú vo svete známe pod najrôznejšími názvami. Najčastejšie sa stretnete s názvom tibi, ale tiež japonské morské kryštály, tibetská huba, tibetský vodný kefír alebo zrná vodného kefíru.

Sú osídlené baktériami a kvasinkami, ktorých krmivom je cukor a sladké ovocie. Baktérie jeho konzumáciou nálev okysľujú, ako vedľajší produkt vzniká oxid uhličitý , a procesom fermentácie vzniká výsledný perlivý nápoj.

Vodný kefír je vítaným osviežením najmä v letných mesiacoch a vďaka mnohým prospešným látkam prispieva k zdraviu črevného mikrobiómu.

Výhodou vodného kefíru je tiež to, že na rozdiel od klasického mliečneho, neobsahuje laktózu. Nápoj si tak môžu dovoliť aj ľudia s intoleranciou mliečnych výrobkov, a podľa niektorých údajov vodný kefír obsahuje dokonca viac probiotických kultúr ako biely jogurt.

Aké sú účinky tibi kryštálov na zdravie?

  • posilňujú imunitný systém
  • upravujú zdravotné problémy s obličkami
  • regulujú krvný tlak
  • obnovujú rovnováhu čriev
  • zmierňujú zápaly v tele
  • zlepšujú činnosť pečene a žlčníka
  • zmierňujú prejavy alergií, ekzémov, akné a vyrážok

Recept na tibi vodný kefír

Budete potrebovať: 50 g tibi kryštálov, 1 liter vody, 65 g cukru, 15 g fíg alebo iného sušeného nesíreného ovocia

  1. Všetko dajte do sklenenej nádoby a nechajte 48 hodín odležať pri izbovej teplote. Potom vodu z kryštálikov zlejte cez plastové cedidlo do inej fľaše. Kryštáliky nechajte v tej pôvodnej.
  2. Do vzniknutého kefíru dajte ovocie, zeleninu, korenie alebo bylinky podľa chuti a dajte na ďalších 24 hodín do chladničky. Potom môžete nápoj konzumovať.

Pri manipulácii s tibi kryštálmi aj vodným kefírom používajte zásadne silikón, plast, sklo alebo drevo. Kovové a nerezové nádoby a lyžice môžu kryštály oslabiť, či dokonca zahubiť!


Vyskúšajte aj:

Ako si pripraviť kombuchu? Overený domáci recept + užitočné tipy