AstraZeneca testuje liek proti rakovine prsníka! Rozsiahla klinická štúdia priniesla sľubné výsledky

Cieľom je, aby tento liek pomáhal nielen ženám s pokročilou formou rakoviny prsníka, ale aj tým, u ktorých sa choroba ešte len rozvíja.
AstraZeneca testuje liek proti rakovine prsníka

Zdroj: Pexels.com

Spoločnosť AstraZeneca oznámila, že jej liek na rakovinu prsníka s názvom Enhertu, významne znížil riziko úmrtia alebo zhoršenie rakoviny prsníka u žien s pokročilým ochorením.

Liek je už v tretej fáze klinickej štúdie DESTINY-Breast03. Tá porovnávala novú liečbu s liečbou štandardnou, u približne 500 žien, ktorých nádory nereagovali na predchádzajúcu liečbu.

U pacientok s metastázujúcou rakovinou prsníka (pokročilým štádiom ochorenia, pri ktorej sa nádory rozšírili aj do iných častí tela) znížil nový liek od AstaZeneca riziko úmrtia alebo ďalšieho rastu nádoru o 72% v porovnaní so štandardnou liečbou.

"Nikdy predtým sme u metastázujúceho karcinómu prsníka nezaznamenali taký veľký prínos," komentoval výsledky Dave Fredrickson, ktorý vedie onkologického oddelenia spoločnosti AstraZeneca.

AstraZeneca liek Enhertu nevyvinula. Pôvodným vývojárom bola japonská spoločnosť Daiichi-Sankyo, od ktorej AstraZeneca práva kúpila roku 2019 v rámci rozsiahlych investícií do onkologickej medicíny.

Cieľom je, aby tento liek pomáhal nielen ženám s pokročilou formou rakoviny prsníka, ale aj tým, u ktorých sa choroba ešte len rozvíja.

Enhertu sa už v súčasnej dobe používa, ale zatiaľ len ako tretia línia liečby, u žien s takzvaným pokročilým HER2 pozitívnym karcinómom prsníka. Táto forma tvorí asi 20% všetkých prsných nádorov.

Najnovšie sľubné výsledky podľa analytikov hovoria, že by sa tento prípravok mohol v liečbe začať používať už skôr, teda v skorších štádiách ochorenia.


Prečítajte si aj:

Skoré ranné cvičenie môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty, zistili vedci v novej štúdii

Postup pri samovyšetrení prsníkov