Predseda Slovenskej urologickej spoločnosti: Rakovinu prostaty má na Slovensku okolo 9 000 mužov, väčšina nechodí na preventívne prehliadky, preto zbytočne zomrie

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií tvorí rakovina prostaty približne 12 % z celkového počtu novodiagnostikovaných zhubných nádorov u mužského pohlavia.
urológ o rakovine prostaty

Zdroj: Pexels.com

Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov nad 50 rokov, ročne pribúda viac ako 2 000 nových pacientov.

Rakovinu prostaty má na Slovensku okolo 9 000 mužov. Väčšina nechodí na preventívne prehliadky, preto na túto formu rakoviny zbytočne zomrie ročne takmer 600 Slovákov,“ upozorňuje doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., predseda Slovenskej urologickej spoločnosti.

Práve preventívne prehliadky pomáhajú odhaliť ochorenie včas a môžu tak zachrániť život. Vďaka včasnej diagnostike a novým možnostiam liečby existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie. Treba však prísť k lekárovi včas.

Iba 14% mužov, ktorí majú zo zákona nárok na preventívnu prehliadku, túto možnosť využíva.

Na vzniku rakoviny prostaty sa podieľajú viaceré rizikové faktory. Významná je napríklad úloha testosterónu, ale aj spôsob stravovania.

Vo vyspelých krajinách, s vysokým príjmom bielkovín a živočíšnych tukov, je výskyt rakoviny prostaty podstatne vyšší ako v krajinách, kde prevláda strava vegetariánskeho charakteru chudobná na cholesterol a bohatá na vlákninu a fytoestrogény.

Karcinóm prostaty je častejší u obéznych pacientov, čo súvisí s vysokým príjmom tukov s obsahom cholesterolu a s nedostatkom fyzickej aktivity.

Movember - mesiac boja proti rakovine prostaty

November, vo svete známy aj ako mesiac boja proti rakovine prostaty, sa mení na Movember. Muži si fotia svoje fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach. Týmto gestom podporujú globálnu iniciatívu zameranú na boj proti rakovine prostaty, ku ktorej sa pridali aj naše známe tváre.

Názov MOVEMBER vznikol z kombinácie slová „fúzy“, ktoré sa v angličtine nazývajú „moustache“, a názvu aktuálne kalendárneho mesiaca, v ktorom sa podujatie koná, teda novembra.

Nevšednú novú akciu spustila v roku 2004 Movember Foundation charity v Austrálii a na Novom Zélande a postupne sa rozšírila do ďalších krajín, kde má rôzne formy charitatívnych alebo osvetových akcií zameraných na tabuizovaný boj za mužské zdravie.

Na Slovensku bude počas movembra prebiehať ** preventívna kampaň urológov**, ktorú prvýkrát oficiálne podporilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR a Slovenský zväz ľadového hokeja.

Teší nás, že do kampane sa každým rokom pripája čoraz viac partnerov z rôznych odvetví. Aj vďaka tomu sa nám postupne darí spoločne zvyšovať povedomie o prevencii a onkourologických ochoreniach na Slovensku,” uzatvára predseda Slovenskej urologickej spoločnosti.

V prípade, ak sa chcete poradiť s konktrétnym problémom, môžete kontaktovať bezplatnú Onkoporaďnu Ligy proti rakovine na t. č. 0800 11 88 11, kde je k dispozícii každý utorok od 15.00 do 17.00 h onkourológ prof. Kliment.


Mohlo by vás zaujímať:

Nový test moču môže zlepšiť diagnostiku rakoviny prostaty