Nový test moču môže zlepšiť diagnostiku rakoviny prostaty

Nedávny výskum ukázal, že nový test moču dokáže odhaliť agresívne prípady rakoviny prostaty. Takých, ktoré potrebujú liečbu až o 5 rokov skôr, čo iné diagnostické metódy nezistia.

Výskumníci z University of East Anglia a univerzitných nemocníc v anglickom Norwichi a Norfolku vykonali experimentálny test moču. PUR test dokáže rozlíšiť, kto bude a kto nebude vyžadovať liečbu rakoviny prostaty najbližších 5 rokov. Čiže rozlíši v moči určité rizikové faktory.

Rizikové gény

Pri vývoji tohto jedinečného testu sa výskumníci zamerali na expresiu génov vo vzorkách moču 535 mužov a stanovili bezbunkovú expresiu 167 rôznych génov. Potom vytvorili kombináciu 36 rôznych génov, ktoré vedci považovali za signatúry rizika alebo biomarkery.

Tento test je jedinečný v tom, že dokáže triediť ľudí do rôznych rizikových skupín, čím demonštruje agresivitu rakoviny.

"Výskum ukazuje, že náš test moču by mohol byť použitý nielen na diagnostiku rakoviny prostaty bez potreby invazívnej biopsie ihly, ale aj na identifikáciu rizika osoby. Dokáže predpovedať progresiu ochorenia až 5 rokov predtým, ako bude zistený štandardnými klinickými metódami." vyjadril sa Dr. Clark.

Rakovina prostaty väčšinou nie je smrteľná

Podľa American Cancer Society, približne 1 z 9 mužov diagnostikujú rakovinu prostaty. Na rok 2019 odhadujú asi 174-tisíc nových pacientov a viac ako 31-tisíc úmrtí.

To znamená, že väčšina prípadov rakoviny prostaty nemá za následok smrť. Šanca na prežitie je veľmi vysoká - päťročná miera je takmer 100%, a celková miera 98%. Najmä vďaka včasnej diagnostike sa podarí mnoho prípadov liečiť včas.

Testy na diagnostiku rakoviny prostaty

Existuje mnoho spôsobov, ako pomôcť identifikovať rakovinu prostaty. Hoci biopsia prostaty je jediným spôsobom na definitívne diagnostikovanie stavu, k dispozícii je niekoľko skríningových testov, ktoré môžu indikovať, či je potrebná biopsia:

  1. Napríklad krvný test, špecifický pre prostatu, môže pomôcť odhaliť možnú prítomnosť tejto rakoviny.

  2. Lekári môžu tiež vykonať digitálne rektálne vyšetrenie, aby zistili, či existujú rizikové oblasti na prostate.

  3. PUR test ide o krok ďalej, nielenže identifikuje prítomnosť rakoviny skôr než iné testy, ale môže tiež pomôcť ľudí zaradiť do rôznych rizikových skupín tak, aby lekári mohli presnejšie určiť priebeh liečby.


Pozrite si tiež:

Raketový pokles výskytu rakoviny krčka maternice? Toto ukazuje nový britský výskum