Chcete mať zdravé srdce? Zaraďte do jedálnička tento unikátny rastlinný olej!

Konopný olej je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ako sú Omega-3, Omega-6 a Omega-9, pre ľudský organizmus ideálnom vyváženom pomere 3:1. Takýmto unikátnym pomerom sa nemôže pochváliť žiaden iný jedlý rastlinný olej. Aj vďaka obsahu ďalších bioaktívnych látok je skvelým pomocníkom v prevencii srdcovocievnych ochorení.
konopný olej pre zdravé srdce

Zdroj: súkr.archív

Organický konopný olej sa získava lisovaním zo 100% surových bio konopných semienok rastlín z rodu konope (Cannabis sativa L.) . Prírodný, teda za studena lisovaný konopný olej je tmavo až svetlo zelený a vyniká príjemnou orieškovou vôňou a chuťou.

Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ako sú Omega-3, Omega-6 a Omega-9, pre ľudský organizmus ideálnom vyváženom pomere 3:1. Takýmto unikátnym pomerom Omega-6 a Omega-3 polynenasýtených mastných kyselín sa nemôže pochváliť žiaden iný jedlý rastlinný olej.

Obsahuje tiež ALA (kyselina alfa-linolenová), ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu . Faktom je, že už jedna lyžica kvalitného konopného oleja obsahuje cca. 2,5g ALA , čo je minimálne o 30-krát viac, ako lyžica slnečnicového oleja (jedného z najbežnejšie používaných olejov takmer každej priemernej domácnosti).

Zabudnúť by sme však rozhodne nemali ani iné výživné látky v konopnom oleji, a to predovšetkým chlorofyl a vitamín E, ale aj vitamíny A, D a dokonca aj niektoré vitamíny skupiny B. Z minerálov konopný olej obsahuje najmä vápnik, horčík, draslík a železo.

konopné semienka

Zdroj: Freepik.com

Konopný olej pre zdravé srdce

Nutričný profil konopného oleja v DLG kvalite napovedá, že môže byť prospešný pre zdravie nášho srdca. To dokazuje aj niekoľko štúdií.

Štúdia z roku 2010 sa zaoberá otázkou, či Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú hojne zastúpené v konopnom oleji, môžu pomôcť pri udržiavaní zdravia kardiovaskulárneho systému.

Iná štúdia z roku 2014 dospela k záveru, že zvýšený príjem kyseliny alfa-linolénovej (ALA), môže prispievať k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení.

V ďalšej štúdii z roku 2020 sa môžeme dočítať, že konopný olej môže vďaka obsahu ALA znížiť hladinu celkového cholesterolu a tiež hladinu LDL-cholesterolu, tzv. „zlého“ cholesterolu.

Práve srdcovocievne ochorenia sú dlhodobo najčastejšou príčinou smrti v celosvetovom meradle. Približne každý štvrtý človek zomiera práve na ne. Na Slovensku sa srdcovocievne ochorenia podieľajú približne na 50 % všetkých úmrtí.

konopný olej pre zdravé srdce

Zdroj: Freepik.com

Najčastejšími rizikovými faktormi rozvoja srdcovocievnych ochorení sú:

  • Vek – srdce s pribúdajúcim vekom prirodzene slabne a zároveň aj cievy môžu byť v staršom veku poškodené alebo zúžené
  • Pohlavie – muži majú vo všeobecnosti vyššie riziko ochorení srdca ako ženy. Po prechode sa však riziko aj u žien zvyšuje
  • Rodinná anamnéza – pokiaľ sa v rodine vyskytuje ischemická choroba srdca, hrozí vyššie riziko aj vám, najmä ak sa objavila u priamych príbuzných v mladšom veku (to znamená u mužov pred 55. rokom a u žien pred 65. rokom).
  • Fajčenie – nikotín sťahuje cievy a zároveň oxid uhoľnatý v cigaretovom dyme ničí vnútornú výstelku ciev, čo zvyšuje riziko aterosklerózy. Fajčiarom tiež hrozí vyššie riziko srdcového infarktu.
  • Nesprávne stravovanie – strava bohatá na nezdravé tuky, soľ a cholesterol môže prispieť k vzniku srdcovocievnych ochorení.

Najčastejšou príčinou kardiovaskulárnych problémov, teda tých, ktoré postihujú srdce a cievy, je ateroskleróza, pri ktorej sa v stenách ciev hromadia tukové usadeniny a zužuje sa ich priechodnosť.

Vysoký krvný tlak súčasne spôsobuje, že steny ciev hrubnú a strácajú svoju ohybnosť. Tieto procesy bránia správnemu prúdeniu krvi k orgánom a tkanivám.

Zdravie srdca významne ovplyvňuje váš životný štýl. Správnou životosprávou je možné niektorým ochoreniam predchádzať, pri iných je zase možné zmenou životného štýlu podporiť úspešnosť liečby.

Vo vašom jedálničku pre zdravé srdce preto nezabudnite na výživnú superpotravinu konope, ktorá pomáha podporovať zdravú a vyváženú stravu.