Štátna ochrana prírody upozorňuje: Na vypuknutie veľkého lesného požiaru, ktorý spôsobí miliónové škody, niekedy stačí jediný nedostatočne uhasený ohorok z cigarety alebo založenie ohňa

Štátna ochrana prírody (ŠOP) vydala zákaz vstupu do lesov mimo značených turistických a cyklistických trás. V priebehu niekoľkých dní totiž ochranári zaznamenali už tri požiare v rámci národných parkov.
požiare v lesoch na Slovensku

Zdroj: pixnio.com

V pondelok (25. 7.) horelo v lese v Správe Národného parku (NP) Slovenský raj, neďaleko Podleska východne od kóty Krompľa. Vďaka včasnej reakcii a následnej lokalizácii sa požiar podarilo dostať pod kontrolu po pár hodinách.

"Minulý týždeň horelo v Správe NP Veľká Fatra v katastrálnom území obce Liptovské Revúce a tiež v časti územia TANAP-u. Všetky požiare sa vďaka veľkému nasadeniu miestnych hasičov, ako aj pracovníkov jednotlivých správ, podarilo uhasiť," uviedla ŠOP.

Ochranári vyzývajú všetkých návštevníkov, nielen chránených území, na maximálnu opatrnosť a zodpovedné správanie.

"V čase akútneho nedostatku zrážok sú trávnaté a lesné porasty oveľa náchylnejšie na vznietenie a oheň sa nimi šíri rýchlejšie. Na vypuknutie veľkého lesného požiaru, ktorý spôsobí miliónové škody, tak niekedy stačí jediný nedostatočne uhasený ohorok z cigarety alebo založenie ohňa," upozorňuje ŠOP.

Niektoré okresné úrady tiež pristupujú k dočasným zákazom vstupu na lesné pozemky, platí to napríklad v okresoch Poprad, Spišská Nová Ves či Kežmarok. Na základe nepriaznivých poveternostných podmienok je v týchto územiach dočasný zákaz pre akýkoľvek pohyb po lese na účel napríklad turistiky, stanovania, zberu lesných plodov, kempovania či cykloturistiky. Výnimkou sú vyznačené turistické a cyklistické trasy.

Ministerstvo životného prostredia tiež odporúča návštevníkom lesov, aby sa ešte pred príchodom do chráneného územia oboznámili s jeho návštevným poriadkom, a apeluje na dodržiavanie pravidiel.