Pozor na znamienka! Leto je rizikové

Aj pred dovolenkou, či po nej si vyhraďte čas na kontrolu znamienok. S návštevou dermatológa neotáľajte pri akejkoľvek zmene.
vyšetrenie znamienok digitálnym dermatoskopom FRAIS

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Leto je na znamienka rizikové. Ak ste si ich nedali skontrolovať ešte pred dovolenkou, urobte tak čo najskôr. Hoci sú často malé a ledva si ich všimnete, stačí mechanické zaškrabnutie, dlhý čas bez ochranného faktora na slnku, či zanedbávanie pravidelnej kontroly stavu a aj z najnevinnejšieho znamienka sa razom môže stať vážna zdravotná komplikácia.

Kontrolovať znamienka je potrebné pravidelne aspoň raz ročne, no pozornosť zvýšte aj vtedy, ak znamienko zmenilo tvar, napríklad má nepravidelné okraje, nehomogénne sfarbenie, má priemer väčší ako 6 mm, alebo sa začalo akokoľvek meniť,“ upozorňuje MUDr. Anna Chríbiková z dermatovenerologickej ambulancie v bratislavskom Inštitúte zdravia a krásy Frais.

Samovyšetrenie kože

Ako podotýka doktorka, dôležité je samovyšetrenie kože. Raz za mesiac je vhodné si skontrolovať celé telo – teda aj pokožku hlavy, dlane, stupaje, telové zhyby a genitálie. Využívame pri ňom tzv. abecedné pravidlo – ABCDEF.

abecedné pravidlo samovyšetrenia kože

Zdroj: Inštitút zdravia a krásy FRAIS

Toto pravidlo označuje šesť rizikových znakov - asymetria (Asymmetry), ohraničenie (Borders), farba (Colour), rozmer (Diameter), vývoj (Evolution) a neobvyklý vzhľad (Funny looking). Pozornosť tak zvýšte vtedy, ak znamienko napríklad zmenilo tvar, teda sa z plochého znamienka stalo vypuklé, alebo má nepravidelné okraje, nemá rovnaké sfarbenie, svrbí alebo bolí.

Do 18-teho roku života získame cca 40-50 % z kumulatívnej dávky žiarenia, ktoré nadobudneme do 60-teho roku života. Z toho dôvodu je dôležité dodržiavať správnu fotoprotekciu od narodenia,“ podotýka MUDr. Anna Chríbiková.

Dôležité je najmä obmedziť pobyt na slnku medzi 10-15 hodinou, nosiť slnečné okuliare, klobúky, tričká s dlhým rukávom, nohavice, špeciálne UV oblečenie, aplikovať širokospektrálne ochranné opaľovacie prostriedky s SPF 30 a viac na partie kože, ktoré nie sú chránené odevom.

Inovácie v kontrole znamienok

Dnes sa už dá stav znamienok vyhodnocovať v čase. Kým ručný dermatoskop dokáže znamienko zväčšiť až 20-krát, digitálny dokonca až 70-120-krát, čo dermatológovi umožňuje vidieť jasne jeho štruktúru.

Napríklad digitálny dermatoskop FotoFinder nám umožňuje aj porovnať a vyhodnotiť akúkoľvek zmenu stavu znamienok a ich štruktúru v čase, teda od poslednej návštevy pacienta,“ vysvetľuje dermatologička inštitútu Frais.

Výhodou vyšetrenia digitálnym dermatoskopom je, že sa redukuje počet nepotrebných biopsií, bez zvýšeného rizika prehliadnutia maligného melanómu,“ podotýka MUDr. Anna Chríbiková.

Všetky pigmentové prejavy sa odstraňujú chirurgicky z dôvodu histopatologického vyšetrenia. Najvhodnejšími obdobiami na chirurgické odstraňovanie znamienok sú jeseň a zima, a to práve z dôvodu, aby sa ani jazva nevystavovala dlhodobo priamemu slnečnému žiareniu.