Údržba rodinného domu pred zimou

Zateplenie rodinných domov je dnes vnímané ako nutnosť, ktorá chráni ľudské obydlia, zvyšuje komfort bývania a šetrí rodinný rozpočet. Zateplenie v zime znižuje tepelné straty budov a v lete chráni interiéry pred horúčavami.

Zateplenie strechy a fasády rodinného domu patrí k opatreniam, vďaka ktorým je možné dosiahnuť príjemnú tepelnú pohodu v interiéri v zime aj v lete, bez zbytočných nákladov na vykurovanie a chladenie. Zateplenie domu je výhodné opatrenie z pohľadu úspor energií, no tiež z pohľadu komfortného bývania.

Zateplenie strechy a fasády

Dom má mať zateplenú nielen fasádu - obvodové steny, ale aj strop a strechu. V rodinnom dome je potrebné zatepliť aj také miesta, ktoré sú pod strechou ťažko prístupné - duté trámové stropy a nízke krovy. Tepelne izolovať je potrebné všetky časti domu, cez ktoré môže teplo unikať.

Pri zatepľovaní fasády každému majiteľovi rodinného domu dobrú službu poskytne kvalitné pracovné náradie a pojazdné lešenie. Bezpečné lešenie je ideálnym pomocníkom pri všetkých stavebných prácach na rodinných domoch.

A či si dáte po namáhavej fyzickej práci chutné kuracie krídla alebo stehná, po dobrom obede sa budete môcť, vďaka pojazdnému lešeniu, pustiť aj do renovácie oplotenia.

Renovácia a náter oplotenia

Každý plot musí byť pred náterom čistý a suchý. Z povrchu oplotenia z dreva najprv odstráňte prach a mastnotu, následne drevo obrúste. Na túto činnosť sa hodí brúsny papier alebo brúska, no drevo možno aj opáliť. Prípadné poškodenia dreva je potrebné vytmeliť tmelom a až na takto pripravený podklad je možné aplikovať náter.

Pri výbere štetcov majte na pamäti, čo idete natierať. Na väčšie plochy využite širší štetec, na úzke latky oplotenia sa hodia tenšie typy. Medzi jednotlivými vrstvami náteru je potrebné nechať farbu dobre zaschnúť. Pred hnilobou ochráňte drevo impregnačnými prípravkami. A ako sa pred zimou postarať o kovový plot?

Na náter kovového oplotenia možno použiť rôzne syntetické, vodou riediteľné, epoxidové či polyuretánové farby, s ktorými sa pracuje veľmi jednoducho. Stačí si len pozorne prečítať návod a dodržiavať pokyny výrobcu.

Pracovné oblečenie a obuv

Pri žiadnych pracovných aktivitách v exteriéri však nepodceňte vhodné oblečenie a pohodlnú obuv. Pri výbere pracovnej obuvi dbajte najmä na správnu veľkosť a tvar. Pánske či chlapčenské mikiny voľte z funkčných materiálov a pracovné nohavice z pevnej, nepremokavej látky. V tomto ročnom období má byť pracovné oblečenie dostatočne teplé, avšak aj priedušné. Nemá byť príliš voľné ani tesné, aby nebránilo pri práci v pohybe. V novembri treba myslieť aj na vhodnú pokrývku hlavy a na kvalitné pracovné rukavice.