Zimné adrenalínové športy – splitboarding

Aj vy patríte medzi milovníkov adrenalínových športov? Vyskúšali ste už paragliding, zoskok z lietadla, budge jumping, paintball a iné dobrodružné aktivity? Tak potom vás určite očarí aj splitboarding.

Pokiaľ patríte ku športovcom s dobrodružnou povahou a v zime sa chcete odreagovať adrenalínovým športovaním, vyskúšajte splitboarding. Užite si pocit absolútnej slobody a nekonečný príval energie, ktorý tento krásny šport prináša. No nepreceňte svoju fyzickú kondíciu a nepodceňte kvalitný výstroj spolu s vhodným športovým oblečením.

Skvelým tipom na prémiové zimné športové oblečenie je Goldbergh, ktoré športovca ochráni aj vo veľmi chladnom a sychravom počasí.

Čo je splitboarding

Splitboarding vznikol v 90-tych rokoch dvadsiateho storočia, funguje na podobnom princípe ako skialpinizmus. Nezávisle na sebe ho vynašli dvaja vynálezcovia - Talian Nicolo Manaresi a Američan Brett Kobernik. Pri šliapaní do kopca vo voľnej prírode športovec používa teleskopické paličky a na každú polovicu splitboardovej dosky nalepí špeciálne šliapacie pásy. Pred voľnou jazdou dole pásy odlepí, dosku spojí háčikmi a viazanie prepne do polohy zjazd.

Druhy splitboardov

Splitboard je možné vyberať spomedzi štyroch základných tvarov. Prvý typ má zvyčajne prednú časť dosky dlhšiu a mäkšiu, zadná časť je kratšia a tvrdšia - je ideálny pre jazdu vo vysokej rýchlosti jedným smerom. Druhý typ je podobný twin snowboardu – je univerzálny, má symetrický tvar a je ohybný.

Tretí typ má pravú aj ľavú stranu úplne rovnakú a rovnako široká je tiež špička i päta dosky, no viazanie je umiestnené tak, aby postoj mohol byť širší. Štvrtý typ je určený len na jednosmernú jazdu – doska má viditeľný rozdiel medzi šírkou špičky a päty. Pätka je výrazné zúžená kvôli jednoduchším nájazdom do zákrut.

Správny výber

Ako vybrať splitboard? Jednoducho - podľa štýlu jazdy a veľkostnej tabuľky výrobcu. Stačí poznať svoju hmotnosť, výšku a typ terénu, v ktorom športovec najčastejšie športuje. Výhodou dlhšej dosky je, že lepšie podporuje rozloženie váhy tela v mäkkom snehu a počas stúpania poskytuje lepší odraz aj sklz.

Kratšia doska je o niečo ľahšia, je obratnejšia a lepšie sa s ňou manévruje. Preto je splitboard dobré voliť podľa vlastných preferencií, ideálne podľa vlastných zvyklostí a športových skúseností. Pred plánovaným výstupom však vždy pozorne sledujte predpoveď počasia – koreláciu sneženia, teplotu vzduchu, silu vetra a hlavne stupeň lavínového nebezpečenstva. Snehové lavíny vo vysokohorskej zimnej prírode predstavujú pre športovcov tohto adrenalínového športu jedno z najväčších nebezpečenstiev.