Vianočné nákupy sú opäť drahšie! 10 rád od odborníka, ako nakupovať darčeky a nezruinovať rodinný rozpočet

Vianoce sú časom radosti, pokoja a rodinných tradícií, ale aj obdobím zvýšených výdavkov. V tomto roku to kvôli takmer 15-percentnej inflácii bude platiť dvojnásobne. Prečítajte si tipy investičného analytika , ako nakupovať darčeky a nezruinovať pri tom rodinný rozpočet.
ako ušetriť pri nakupovaní vianočných darčekov

Zdroj: Pexels.com

Stanovte si vianočný rozpočet

Prakticky akýkoľvek darček v tomto roku kúpite, pravdepodobne zaň zaplatíte viac ako by to bolo vlani. Podpísala sa pod to rekordná inflácia, ktorú poháňa nahor najmä rast cien potravín, ale do spotrebiteľských cien sa premietajú aj extrémne drahé energie a ceny ko-modít. Vďaka týmto vstupom sú následne drahšie aj ďalšie výrobky ako je elektronika, oble-čenie či iné tovary a služby, ktoré ľudia nakupujú aj ako vianočné darčeky,” komentuje analytik František Burda.

Inak povedané, pred Vianocami je potrebné nakupovať s rozumom a všetko si premyslieť dôkladnejšie ako vlani.

Odporúčam si stanoviť vianočný rozpočet, a to nielen na darčeky, ale aj na stromček, výzdobu, nákup potravín, dopravu pri cestovaní za rodinou, ale aj na sil-vestrovskú chatu či iné aktivity, ktoré si chcete dopriať počas sviatkov. Zvážte svoje plány s triezvou hlavou a podľa svojich finančných možností tak, aby ste nezruinovali váš rodinný rozpočet. Radšej oslávte sviatky s vašimi blízkymi možno o čosi skromnejšie, ale v pokoji, zdraví a bez nových dlhov,” radí odborník.

Pri porovnaní priemerných cien Štatistického úradu, ktorý najnovšie údaje zverejnil za október 2022, je medziročný rozdiel v cenách u niektorých výrobkov výraznejší, u iných menej. Tradičné ponožky pre otca? Jeden pár stojí v priemere 2,83 eur, pričom pred rokom to bolo 2,51 eur. Bicykel pre dieťa? Namiesto 193 eur zaplatíte 216 eur. Nové lyže? Zdraželi z priemerných 298 eur na 306 eur.

Zdražovanie pri darčekoch nekončí. Ešte viac ho cítiť pri medziročnom porovnaní cien zá-kladných potravín ako je mlieko, maslo, múka, vajcia či cukor. Pri pečení vianočného pečiva zaplatíte viac za každú jednu surovinu v tradičných receptoch,” opisuje analytik.

Napríklad vajcia zdraželi o 42 %, margarín o 62 %, múka o 69 % a cukor dokonca o 73 %.

Aj pri nákupe potravín sa dá ušetriť, ak sa naň vopred pripravíte a dobre si ho naplánujete. Základom je nákupný zoznam, ktorého sa budete držať a odporúčam urobiť si cenový prie-skum v rôznych obchodných reťazcoch, či už v tlačených letákoch alebo na internete. Ak v obchode natrafíte na ďalší akciový tovar, nemusíte ho kúpiť len preto, že je lacnejší. Ak ho reálne nepotrebujete alebo nestihnete spotrebovať, môže sa stať, že skončí v koši. Vyhýbajte sa teda neplánovaným nákupom a míňaniu za zbytočnosti, ktoré vás neskôr môže mrzieť,” dodáva analytik František Burda.

10 rád, ako ušetriť pri nakupovaní vianočných darčekov

  1. Vianočný rozpočet si stanovte nielen na darčeky, ale aj na stromček, výzdobu, nákup potravín, dopravu pri cestovaní za rodinou, ale aj na silvestrovskú chatu či iné aktivity, ktoré si chcete dopriať počas sviatkov. Zvážte svoje plány s triezvou hlavou a podľa svojich finančných možností tak, aby ste nezruinovali váš rodinný rozpočet.

  2. Takmer všetko dnes viete nakúpiť bezpečne aj cez internet. Ak ide o drahší tovar, urobte si cenový prieskum medzi e-shopmi a pri porovnávaní zohľadnite aj možnosti a náklady na dopravu, prípadne osobné vyzdvihnutie tovaru.

  3. Darčeky nakupujte priebežne. Deň pred Štedrým dňom vás nebudú čakať v obchodoch tie najpriaznivejšie ceny. Zároveň je takéto nakupovanie stresujúce a nemusí sa vám podariť zohnať to, čo hľadáte. Zákazníci kupujúci na poslednú chvíľu sú tlačení do kúpy tovaru, ktorý ostal k dispozícii, a často si ešte musia doplatiť za rýchle doručenie.

  4. Zložte sa na darček. V prípade, že sa v rámci rodiny či kruhu priateľov viacerí dohodnete, že kúpite spoločný darček, bude to mať hneď niekoľko výhod. Jednak vás to zrejme vyjde lacnejšie a navyše budete môcť niekoho obdarovať hodnotnejším a zaujímavejším darčekom.

  5. Nakupujte v zľave. Zľavové kupóny nájdete napríklad na špecializovaných internetových stránkach, alebo v skupinách na rôznych sociálnych sieťach, kde si ľudia zľavové kódy vzájomne poskytujú.

  6. Aj vianočný baliaci papier a darčekové tašky niečo stoja. Darček bude lacnejšie a originálnejšie zabalený, ak využijete to, čo máte doma – pokreslený papier, noviny a špagát. Ak k tomu pridáte originálne prírodné ozdoby, získate nielen lacné, ale aj jedinečné balenie. Inou alternatívou je odkladať si darčekové tašky a opätovne ich využiť na Vianoce.

  7. Ak je to možné, nakupujte na jednom mieste. Kamenné obchody často ponúkajú výhodnejšiu cenu pri nákupe viacerých položiek. V internetových obchodoch je taktiež bežné, že pri objed-návke väčšieho množstva tovaru dostanete zľavu alebo dopravu zadarmo. Nakúpiť v jednom e-shope je jednoduchšie, rýchlejšie a za dopravu zaplatíte len raz, prípadne vôbec.

  8. Darčeky môžete vlastnoručne vyrobiť, a to nielen s deťmi, ale aj v kruhu dospelých. Budú originálnejšie, vyrobené na mieru pre vašich blízkych a možno sa pri tom skvele zabavíte alebo si oddýchnete.

  9. Vhodným riešením namiesto kúpy nových darčekov môže byť aj výmena použitých vecí medzi priateľmi alebo susedmi, či už ide o knihy, hračky alebo oblečenie. Alebo ich zapožičanie na dohodnuté obdobie, napríklad na rok. Ušetríte a ešte aj urobíte dobrý skutok.

  10. Ideálne je, ak budete financovať vianočné nákupy z vianočných odmien či vašich úspor a nesiahnete po úverových produktoch. Nákupmi darčekov na splátky či z čerpaného spotrebného úveru by ste si okamžite zavesili na krk dlhodobejšie splácanie a neskôr by ste to mohli oľuto-vať.

TIP NA ZÁVER: Plaťte čo najviac kartou. V mnohých bankách môžete získať tzv. cashback, čiže vám z každej platby pripíšu isté percento zo zaplatenej sumy späť na váš účet. Aj keby ste takto mesačne ušet-rili len 3 či 5 eur, v dnešnej dobe sa predsa každé euro počíta.


Emma3

Ako ktoré darčeky samozrejme :D Ja som svojmu bratovi kúpila pod stromček kurzy z www.vita.sk a nebol to az taký drahý špás :D a dokonca si myslím, že takéto darčeky, čo človeku pomôžu sú najlepšie... :D

newtopbest

That stake will keep growing.
And if you're not paying attention, it will grow to half your waist. Nobody knows if it'll blow through the roof in an hour if we leave it alone.
In the woodworker's heart, the wood he cuts can not only be used to prevent winter, but also distributed to other villagers, so that they don't have to worry about having no firewood to make a fire.
www.newtopbestblogger.com
A very interesting website