Neboli ste tento rok na preventívnej prehliadke u zubára? Na toto sa pripravte, ak ju nestihnete absolvovať do konca roka!

Ľudia, ktorí tento rok preventívnu prehliadku neabsolvujú, nebudú mať v budúcom roku plne hradené zdravotné výkony v základnom prevedení pri liečbe zubného kazu.

Zdroj: Pexels.com

Na absolvovanie preventívnej prehliadky u zubára zostáva už len pár týždňov. Preventívka je hradená z verejného zdravotného poistenia, pričom na dve preventívne zubno-lekárske prehliadky ročne majú podľa zákona nárok poistenci do 18 rokov a tehotné ženy. Poistenci starší ako 18 rokov majú nárok na jednu prevnetívku ročne.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ SR) upozorňuje, že výnimka, na základe ktorej nebola preventívna prehliadka podmienkou( platila kvôli pandémii COVID-19 posledné dva roky), od budúceho roku už nebude platiť, a ten kto prehliadku neabsolvuje, stráca nárok na preplatenie úkonov z verejného zdravotného poistenia.

"Ten, kto neabsolvuje stomatologickú preventívnu prehliadku, nemá v nasledujúcom roku nárok na ošetrenie zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. Zdravotné výkony v ústnej dutine tak zubárovi pacient hradí v plnej výške podľa platného cenníka zdravotných výkonov, ktorý je zubný lekár povinný poskytnúť," uviedlo MZ SR v tlačovej správe.

Preventívna prehliadka u zubára zahŕňa vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív čeľustí a ústnej dutiny. Kontrolujú sa zubné náhrady, určuje sa index krvácajúcej papily, index kazivosti chrupu. Kontroluje sa aj stav dentálnej hygieny a hygienických návykov, zároveň lekár poučí pacienta o správnom čistení chrupu.

V prípade, že do konca roka 2022 neabsolvujete preventívnu prehliadku, nasledujúci rok znovu platí, že si budete musieť hradiť plné sumy za ošetrenie u stomatológa.


Prečítajte si aj:

8 vecí, ktoré o vás odhalí zubár pohľadom do vašich úst