8 vecí, ktoré o vás odhalí zubár pohľadom do vašich úst

Ústa sú oknom do tela a zubný lekár môže odhaliť omnoho viac ako je zubný kaz – rakovinu, anémiu či cukrovku. Takisto vám dokáže vymenovať vaše zlé návyky pri zbežnom pohľade na zuby.

Nálezy pri preventívnej prehliadke u zubára Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Používate zubnú niť len tesne pred návštevou zubára

Nemôžete oklamať svojho zubného lekára, aby si myslel, že niť používate denne. Zdravé ďasná sú pekné, pevné a ružové. Keď pacienti používajú niť tesne predtým, než idú k zubárovi, sú viditeľné výraznejšie rezy v ďasne, krvácajú a vyzerajú poškodené.


Prečítajte si tiež:

Zabúdate pri čistení zubov na jazyk? Akých ďalších chýb sa ešte dopúšťate?

2. Hryziete si nechty

Zubný lekár môže byť schopný povedať, či si hryziete nechty, bez pohľadu na vaše ruky. Zuby vám praskajú, sú nerovnomerné a opotrebované od neustáleho stresu. Navyše to môže viesť k bolesti čeľuste. Pacienti, ktorí si nechty hryzú pomocou predných zubov, majú zvyčajne ploché a nevyrovnané predné zuby. Spôsobuje to kontakt medzi nechtami a dolnými a hornými zubami.

3. Máte reflux, bronchitídu, alebo vám zlyhávajú obličky

Zubári tiež vedia rozlíšiť druhy zápachov z úst. Ovocný dych môže naznačovať cukrovku alebo príliš drastické diétovanie. Rybí dych zase môže značiť zlyhanie obličiek alebo pečene. V prípade, že vôňa je veľmi výrazná, pravdepodobne ide o gastroezofageálny reflux, pľúcny absces, bronchitídu, alebo mandľový kameň.

4. Máte infekcie prínosových dutín

Korene najvýkonnejších zubov sú umiestnené v rovnakej oblasti ako počiatky dutín. A takisto ako infekcia a bolesť zubov, infekcia prínosových dutín sa môže prejavovať tlakom. Skúste tento jednoduchý domáci test: Dotknite sa boľavého miesta prstami. Ak sa tlak alebo bolesť zvyšuje len tým, že sa miesta dotýkate, bolesť pravdepodobne nesúvisí so zubom.

5. Máte nedostatok vitamínov

Ak máte nedostatok niektorých vitamínov a minerálnych látok, môže vás páliť jazyk, narúša sa tkanivo, pridávajú sa viaceré infekcie, drobné ranky sa hoja pomalšie a ďasná často krvácajú. Najmä nedostatok železa sa dá odhaliť práve cez ústa – vredy v rohoch úst, zmeny na jazyku.

6. Máte cukrovku

Nerovnováha v cukre často vedú k náhlej zmene v zdraví vašich ďasien, vrátane opuchov, krvácania a citlivosti. Konzistencia slín sa môže tiež zmeniť a častejšie sa vyskytujú kazy. Za tieto stavy sú zodpovedné hladiny cukru, ktoré sú mimo kontrolu, takže zubár môže upozorniť pacientov, aby zašli za lekárom na kontrolu diabetu.

7. Máte rakovinu ústnej dutiny

Prvé príznaky rakoviny ústnej dutiny sa prejavujú neobjasneným krvácaním v ústach, bielymi, červenými alebo škvrnitými fľakmi v ústach, zmenou v spôsobe, akým vaše zuby zapadajú, opuchmi, hrčami a hrboľmi na perách, ďasnách alebo iných oblastiach vašich úst. Ak si váš zubár všimne niektorý z týchto príznakov, odporučí vám konzultáciu s ústnym chirurgom a biopsiu podozrivých tkanív.

8. Milujete sladené nápoje

Štiepu a lámu sa vám zuby? Môžu byť zmäkčené sódou a inými sladenými nápojmi a zub sa tak stáva náchylnejší na štiepenie a lámavosť. Kyslejšie energetické nápoje môže spôsobiť ešte väčšie poškodenie zubnej skloviny.


Prečítajte si aj tento článok:

Zabúdate pri čistení zubov na jazyk? Akých ďalších chýb sa ešte dopúšťate?