Národná transfúzna stanica (NTS) má málo zásob všetkých krvných skupín s negatívnym Rh faktorom!

Národná transfúzna stanica (NTS) SR ubezpečila, že nemocnice sú aj napriek nízkym zásobám zásobované plynulo.

Zdroj: rawpixel.com

Národná transfúzna stanica (NTS) SR eviduje nízky stav zásob všetkých krvných skupín s negatívnym Rh faktorom.

"Očakávame nárast stavu zásob krvi, najmä krvných skupín s Rh negatívnym faktorom, so spustením Valentínskej kvapky krvi, ktorá sa začne 14. februára," uviedla riaditeľka marketingu a komunikácie NTS Martina Frigová.

Všetky aktuálne informácie k darovaniu krvi nájdete na webovej stránke ntssr.sk. Objednať sa na odber môžete aj on-line na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie.

3 najčastejšie otázky o darovaní krvi

Kto môže darovať krv?

Darcom krvi sa môžete stať, ak ste zdravý, máte 18 až 60 rokov a vážite minimálne 50 kilogramov. Muži môžu darovať krv maximálne štyrikrát do roka, ženy maximálne trikrát do roka.

Ako dlho trvá darovanie krvi?

Celý proces odberu krvi, ako aj občerstvenia po ňom, trvá maximálne 2 hodiny. Samotný odber krvi trvá približne 10 minút.

Môžem pred darovaním krvi jesť?

Na darovanie krvi nikdy nechoďte nalačno. Doprajte si ľahké sacharidové jedlo, napríklad pečivo, chlieb, sucháre, ovocie, zeleninu, vločky, nízkotučný jogurt, džem, alebo med.


Prečítajte si aj:

Ako sa využíva darovaná krv?


endura

My by sme mali zdravotníctvu zadarmo pravidelne odovzdávať našu krv a na oplátku dostaneme čoraz horšiu zdravotnú starostlivosť vo forme nedostatku zdravotníckeho personálu, reprofilizácie nemocníc a poplatkov v ambulanciách? Takto si zrejme predstavujete ideálne spolužitie vládnej moci s občanmi.

V Ústave SR sa o.i. píše: "Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť"