NCZI: Varovnými signálmi hypertenzie sú ranné bolesti hlavy, krvácanie z nosa aj bzučanie v ušiach

Hypertenzia je celosvetovo hlavnou príčinou predčasných úmrtí. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sú v ohrození stotisíce Slovákov.

Zdroj: Freepik.com

Vysokému krvnému tlaku sa zvykne hovoriť aj tichý zabijak. Väčšina ľudí totiž zistí, že má hypertenziu, až keď ich postihne srdcový infarkt alebo mozgová mŕtvica.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie možno odhadovať, že 1,28-miliardy dospelých vo veku 30 až 79 rokov má hypertenziu. Pritom až 46 % si neuvedomuje, že má problém. Menej ako polovica (42 %) s hypertenziou je diagnostikovaná a liečená a asi len 1 z 5 dospelých (21 %) s hypertenziou ju má aj pod kontrolou.

Hypertenzia je hlavnou príčinou predčasných úmrtí na celom svete.

Vývoj počtu sledovaných pacientov s hypertenziou na Slovensku je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) nelichotivý a má značne stúpajúci trend. Dlhodobo ide o najčastejšiu skupinu diagnóz v kardiologických ambulanciách.

Varovnými signálmi hypertenzie sú ranné bolesti hlavy, krvácanie z nosa, nepravidelný tlkot srdca, zhoršenie zraku či bzučanie v ušiach.

Najmä ľudia s krvným tlakom nad 180/120 môžu pociťovať:

  • silné bolesti hlavy
  • bolesť v hrudi
  • závraty
  • ťažké dýchanie
  • nevoľnosť až vracanie
  • rozmazané videnie alebo iné zmeny videnia
  • úzkosť a zmätok
  • abnormálny srdcový rytmus

V takých prípadoch treba vyhľadať lekára. No rovnako tak nemusia hypertonici pociťovať nič a jediný spôsob, ako zistia pravdu, je meranie krvného tlaku.

Medzi ovplyvniteľné faktory zvyšujúce riziko hypertenzie patrí nadmerná konzumácia soli, nasýtených tukov a nízky príjem ovocia a zeleniny, fyzická nečinnosť, konzumácia tabaku a alkoholu, či kilá navyše. Ale aj neovplyvniteľná rodinná anamnéza hypertenzie, vek nad 65 rokov a súbežná cukrovka alebo ochorenie obličiek.

Znížiť vysoký krvný tlak môžu pomôcť zmeny životného štýlu, ako zdravé stravovanie s nízkym obsahom soli, normálna hmotnosť, fyzická aktivita, či odvykanie od tabaku. Pri liečbe vysokého krvného tlaku môže tiež lekár odporučiť jeden alebo viac liekov, ktoré sú však neúčinné bez zmeny životného štýlu.

Ak sa hypertenzia nelieči, môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, ako je ochorenie obličiek, srdcové ochorenie či mŕtvica, ktoré prichádzajú bez varovania.


Prečítajte si aj:

Hypertonici pozor! Prudké zmeny počasia ohrozujú vaše zdravie