Nastavte deťom zdravé pravidlá pri pozeraní TV

Technológie tvoria bežnú súčasť nášho každodenného života. Otázkou zostáva či nám dávajú viac benefitov, alebo nás skôr o niečo oberajú. Malé deti sú od narodenia obklopené displejmi a modrým svetlom. Rodičia im do ruky dávajú telefóny, tablety alebo ich nechávajú pred televízorom tráviť dlhé hodiny. Ako nastaviť správne hranice?

Zdroj: stock.adobe.com

Hranice sú slovo, ktoré deti nemajú radi. Predstavujú zákaz a niečo, čo nemôžu robiť. Mnohé skutočne až neskôr, počas dospievania, pochopia, že nastavenie hraníc bolo v ich detstve kľúčové.

Ako nastaviť hranice pri pozeraní TV?

1. Nepoľavujte zo stanoveného pravidla

Ak ste si s deťmi určili, že sledovať rozprávky môžu dve hodiny, nedovoľte im viac, aj keby vás prosili. Riskujete možno niekoľko minútový záchvat hnevu, ten však čoskoro prejde, pretože deti dokážete rýchlo zabaviť niečím iným.

2. Pozerajte televíziu s deťmi

Nielenže ustrážite pozeraný obsah, zároveň budete so svojimi deťmi tráviť viacej času. Môžete im odpovedať na otázky alebo im otázky klásť. Tak nepôjde len o pasívne pozeranie, ale o aktívne zapájanie.

Neviete, čo si s deťmi pozrieť? Máte pocit, že televízne kanály neponúkajú dosť? V smart TV máte k dispozícií aj internet či streamovacie služby. Vďaka smart TV si svoj obľúbený kanál nájde celá rodina.

3. Buďte vzorom svojim deťom

Ak nechcete, aby deti jedli pri pozeraní televízora alebo pozerali film v neskorých hodinách, nemali by ste to robiť ani vy. Deti najčastejšie kopírujú správanie práve svojich rodičov. Ak budete pred deťmi pozerať napríklad hororové filmy, deti budú chcieť tiež, a potom sa budú zbytočne báť, čo môže viesť aj k vážnejším problémom.

4. Aby televízor nebol centrom obývačky

Televízor by deti nemali mať vo svojich izbách, pretože potom bude pre vás ťažké kontrolovať, ako často niečo pozerajú. Väčšina rodín má televízor v obývačke. Spravte z gauča centrum obývačky, nie z televízora. Ukážete tak deťom, že dôležitejšie sú rozhovory prebiehajúce na gauči ako mĺkve pozeranie telky.