Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia: Genitálne ureaplazmy sú častým problémom, aj bez príznakov môžu mať vážne následky, najmä u mladých žien

Ureaplazmy sú mikroorganizmy, ktoré sa stali z jedným z menej známych ochorení, no predsa im treba venovať zvýšenú pozornosť. Ich necharakteristické príznaky z nich môžu robiť „tichého zabijaka“.

Zdroj: Freepik.com

Ureaplazmy sú mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť infekcie u ľudí, najmä v oblasti genitálií a dýchacieho systému. Ich symptómy sú často mierne alebo neexistujúce, čo komplikuje včasnú diagnostiku a liečbu.

Ochorenie je zistené u stále väčšieho počtu jednotlivcov, pričom najviac postihujú sexuálne aktívnych mladých ľudí. Diagnostika genitálnych ureaplaziem zahŕňa rôzne testy vrátane PCR, kultivácie a analýzy vzoriek moču. Genitálne ureaplazmy sú častým problémom v našej praxi. Je kľúčové si uvedomiť, že aj bez príznakov môžu mať vážne následky, najmä u mladých žien, kde môžu spôsobiť problémy s otehotnením, komplikácie v tehotenstve a ďalšie gynekologické problémy. Absolvovanie pravidelnej preventívnej prehliadky je aj kvôli tomuto ochoreniu veľmi dôležité,“ vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia levickej nemocnice, MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

Genitálne ureaplazmy môžu byť necharakteristické, v niektorých prípadoch asymptomatické. V prípade, že sa príznaky objavia, môžu byť podobné iným infekciám genitálií.

Príznaky genitálnych ureaplaziem

  • výtok s nezvyčajným sfarbením
  • pálenie pri močení
  • bolesť v panve
  • bolesť v dolnej časti brucha
  • nepravidelná menštruácia
  • komplikácie v tehotenstve
  • neplodnosť

Liečba genitálnych ureaplaziem

Väčšinou pozostáva z antibiotickej liečby. Osobitná pozornosť by mala byť venovaná tehotným ženám, pretože genitálne ureaplazmy môžu zvýšiť riziko komplikácií.

Zodpovedné sexuálne správanie, pravidelné lekárske vyšetrenie a otvorený dialóg s odborníkom sú nevyhnutné pre kontrolu a ochranu intímneho zdravia.


Prečítajte si aj:

8 typov bolestí v podbruší: zistite, čo vám hrozí

Urologička: Najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest je baktéria E.coli