Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?
Mentálna anorexia je vážna psychická porucha. Ide o aktívne odmietanie jedla. Môže končiť smrteľne. Najčastejšie vzniká u dievčat (chlapci tvoria len 5% všetkých pacientov) v puberte alebo po puberte. V súčasnosti výskyt tohto ochorenia stúpa.
V novembri 2011 sa na Slovensku začína cyklus prednášok pre študentky zameraný na tému anorexie a bulímie, ktorá je u nás ešte stále tabuizovaná, na rozdiel od iných krajín európskej únie, kde je osveta o tomto ochorení súčasťou školského procesu, podporovaná priamo ministerstvami školstva a vzdelávacími centrami.
Problémami porúch príjmu potraviny – najmä anorexiou a bulímiou – trpia až tri percentá populácie a až 20 percent z nich skončí smrťou. Liek na anorexiu zatiaľ neexistuje, a rovnako neexistuje len jeden dôvod pre vznik porúch príjmov potravy. Vo všetkých prípadoch choroby je prítomné spolupôsobenie telesných, psychických a kultúrno-spoločenských faktorov. Slovenská asociácia feng šuej v rámci projektu Liga proti anorexii rozbieha projekt, ktorého cieľom je pomôcť vybratej skupine 100 záujemkýň usporiadaním a vyladením bytu podľa princípov feng šuej celkovo zlepšiť zdravotný stav.
Niektorí ľudia sa domnievajú, že môže vzniknúť závislosť na potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru a následne k prejedaniu a obezite. Znamená to azda, že na potraviny by sme mali nazerať rovnako ako na alkohol či cigarety? Alebo ide len o zámenu pojmov “závislosť na jedle”, “chuť na jedlo” a “porucha príjmu potravy”?