práca v sobotu

datelinka

práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom NAD URČENÝ týždenný pracovný čas. ak je to dajme tomu 40 hodín týždenne, závisí od toho, ako je rozvrhnutý pracovný čas na jednotlivé dni, môže to byť aj sobota alebo nedeľa. zároveň zákonník práce ustanovuje, že zamestnanec má mať raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia
pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok. v odôvodnených prípadoch to môže byť len jeden deň nepretržitého odpočinku v týždni, prípadne dva dni, nie však po sebe nasledujúce.

joni_

neviem teraz najst, ci sobota je ako obycajny nadcas, zrejme ano, v tom pripade zakonnik prace hovori:
§ 121
Mzda za prácu nadčas
(1) Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25 % jeho priemerného zárobku. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 35 % jeho priemerného zárobku. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu nadčas, patrí zamestnancovi za hodinu práce nadčas hodina náhradného voľna; v tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí. Ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi náhradné voľno počas troch kalendárnych mesiacov alebo v inak dohodnutom období po výkone práce nadčas, patrí zamestnancovi mzdové zvýhodnenie podľa prvej vety.

no a nedela je myslim ako sviatok

dobra vila

JJ, presne ako vravi Joni_ (to by potom mali predavacky 15 tisicove platy :D) a tu dostanu mozno tak 10 000, viac nie.

Well

(1) Za prácu vo sviatok zamestnancovi patrí dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 50 % jeho priemerného zárobku. Mzdové zvýhodnenie patrí aj za prácu vykonávanú vo sviatok, ktorý pripadne na deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni.

/citované zo Zákonníka práce/

joni_

praca v sobotu je ako nadcas, pokial teda nerobis na zmeny v nepretrzitej prevadzke, vtedy neviem ci je to tiez chapane ako nadcas. V pripade nadcasu sa vyplaca vyssia mzda ako v normalny pracovny cas, ale tie tarify neviem z hlavy o kolko precent je viac za sobotu. Ono je to nejak odstupnovane, tusim za nadcas v tyzdni, za sobotu, za nedelu a sviatok... neviem presne, skus pohladat v zakonniku prace