Pacientovi s rakovinou nezaberala chemoterapia, no nová liečba dokázala zázraky! Pred Vianocami mohol ísť domov

Fakultná nemocnica Brno prvýkrát použila proti nádoru bunkovú génovú terapiu. Mužovi s rakovinou nechali geneticky upraviť biele krvinky.
moderná metóda liečby rakoviny v Brne

zdroj: fnbrno.cz | Zdroj: Unsplash.com

Pacientovi v júni 2019 diagnostikovali závažné onkologické ochorenie hrudných lymfatických uzlín. Chemoterapia nezabrala, nádor sa zväčšoval a začal utláčať priedušky, pľúca a veľké cievy.

V októbri zhodou okolností skončila niekoľkomesačná fáza príprav modernej bunkovej génovej terapie. Lekári teda modernú metódu liečby rakoviny použili na pacientovi, ktorému chemoterapia nepomohla.

"Ide o prvého pacienta v Českej republike a jedného z prvých v strednej a východnej Európe, ktorému bol v liečbe mediastinálního velkobuněčného B lymfómu podaný liek bunkovej génovej terapie," uviedol František Folber, vedúci lekár programu CAR-T terapia na Internej hematologickej a onkologickej klinike Fakultnej nemocnice Brno.

Ako funguje bunková génová terapia?

Metóda zahŕňa najprv odber bielych krviniek, ktoré sa odosielajú USA.

Tamojší odborníci do nich vložia špeciálnu genetickú informáciu, vďaka ktorej sa biele krvinky "naučia" cielene rozpoznávať a ničiť určené nádorové bunky.

Pacient z Brna podstúpil odber lymfocytov začiatkom novembra. Genetická modifikácia bola úspešná a liečbu začal na začiatku decembra.

Ostro sledované obdobie po podaní sprevádzali iba mierne nežiaduce účinky, ktoré sa podarilo potlačiť.

Za niekoľko dni sa pacientovi uľavilo od nežiaducich vedľajších príznakov vyvolaných jeho nádorom, najmä každodenných teplôt, kašľa a problémov s dýchaním.

Lekári veria, že moderná metóda pomôže nielen prvému pacientovi, ale aj ďalším chorým, pre ktorých doteraz neexistovala účinná liečba.

Cena terapie je 10 miliónov českých korún. Liečbu prvých troch pacientov vykoná firma v USA zadarmo.


Prečítajte si tiež:

Už 2 týždne vianočného leňošenia môžu mať podľa vedcov negatívny vplyv na funkciu srdca a pľúc

Kvalitnejšia liečba pre pacientov s rakovinou na Slovensku


Najčítanejšie články