Problém s vytupovaním

Príspevok v téme: Problém s vytupovaním
Note

Ahojte, môj problém spočíva v tom, že nedokážem vystupovať pred ľudmi. Mám na mysli rôzne prezentácie, konania a podobne, rôzne porady za stolom, ktoré sú pre mňa dosť stresujúce. Neviem či preto, že si neverím alebo z čoho to je vlastne, no niekedy dostanem taký blok, že zo seba neviem ani vetu dostať. Pri bežnej komunikácii som v pohode, no ak je to už niečo oficiálnejšie, kde musím privítať hostí a podobne, tak už problém nastáva. Čo stým?

Tifani67

Nie je zač...hmmm, klamala by som, keby som tvrdila, že som sa tohto problému úplne zbavila, len je to už o niečo lepšie, akonáhle začnem, tréma zmizne sama od seba...Treba na to tréning,zdravé sebavedomie a trpezlivosť...verím, že časom to bude aj u teba lepšie...o tabletkách, ktoré by na to zaberali, neviem nič....skús sa opytat v lekárni, možno niečo existuje:-)

Note

Tifani ďakujem za tvoje rady, určite to budem doma teda skúšať. Presne si to vystihla v čom je môj problém, ty si ho už úplne prekonala? ako dlho ti to asi trvalo?

Tifani67

Ahoj,s niečím podobným som mala problém aj ja...keď som na výške mala niečo odprezentovať alebo prečítať pred všetkými, mala som z toho paniku, potili sa mi ruky, srdce mi búšilo ako divé, a to nehovorím o tom, ako sa mi triasol hlas...Ako už správne jajka naznačila, dôležité je v tomto prípade trénovať, trénovať a trénovať....skús si oficiálnejšie veci naskúšať vopred doma pred zrkadlom, pritom sa pozeraj priamo do zrkadla, získaš tak pocit väčšej pohody....ak to už budeš mať za sebou, neváhaj zapojiť aj ostatných členov rodiny, skuste sa spolu zahrať na poradu, s privítaním a všetkým, čo to obnáša, samozrejme viesť to musíš ty.Dôležité je pomaly a plynulo dýchať. Tvoj strach môže súvisieť s nízkym sebavedomím, bojíš sa toho, že si stredobodom pozornosti,čo v tebe vyvoláva pocit, že ťa každý hodnotí a skúma.Ale určite to tak nie je, a ty sa nemáš čoho báť....Preto je dôležité nacvičovať to aj s rodinou..Predstavuj si, že prítomní sú tvojí blízky,pôjde to ľahšie a hlavne si musíš veriť...určite si šikovná osôbka a zvládneš to:-) Držím prsty..