3 jednoduché veci, ktoré môžete urobiť pre zdravie svojho srdca

Starostlivosť o srdce by mala byť pravidelná a komplexná. Ovplyvňuje ho totiž všetko, čo robíme - od stravy, cez životný štýl až po samotný stav kardiovaskulárneho systému, ktorý vieme pozorovať pomocou meraní.

Zdroj: Freepik.com

“Čím skôr, tým lepšie” – to je motto, ktoré by si mali doslova vziať k srdcu všetci, bez ohľadu na vek. Pravidelná kontrola stavu kardiovaskulárneho systému vie predísť množstvu srdcovo-cievnych ochorení.

Odborníci sa zhodujú, že kardiovaskulárne ochorenia môžu postihnúť kohokoľvek, včasná detekcia je teda rozhodujúca. Včasné zistenie abnormalít krvného tlaku môže ochrániť pred vážnymi následkami.

Ako sa správne o srdce starať?

Starostlivosť o srdce by mala byť pravidelná a komplexná. Ovplyvňuje ho totiž všetko, čo robíme - od stravy, cez životný štýl až po samotný stav kardiovaskulárneho systému, ktorý vieme pozorovať pomocou meraní. Arteriálny tlak je potrebné merať čo najčastejšie, aspoň raz za pol roka.

Tlak by ste si mali merať pravidelne, vždy v rovnakom čase, najlepšie ráno. Domáce meranie tlaku je nevyhnutné u ľudí, ktorí majú diagnostikovanú hypertenziu (chorobu vysokého tlaku) alebo iné srdcovo-cievne ochorenia, no rovnako dôležité je aj z hľadiska prevencie – vďaka nemu si môžete udržiavať prehľad o vašom zdravotnom stave.

3 jednoduché veci, ktoré môžete urobiť pre zdravie svojho srdca

1. Pravidelné prechádzky

Dospelí by mali cvičiť každý deň aspoň 30 minút. Hoci pôjdete každý deň na krátku prechádzku do obchodu, alebo vymeníte mestskú hromadnú dopravu za prechádzku do práce, je len na vás. Podstatné je to, aby ste mali pohyb.

2. Kvalitný spánkový režim

K zdravému životnému štýlu bezpochyby patrí aj optimálne množstvo odpočinku. Pri nedostatku alebo nekvalitnom spánku nedokáže naše telo jednoducho fungovať optimálne. Narúša sa imunita, klesá fyzická, psychická aj kognitívna výkonnosť, stúpa únava, podráždenosť.

Tieto faktory sa podľa odborníkov jednoznačne podpisujú aj pod vznik tzv. civilizačných ochorení, akými sú kardiovaskulárne problémy, hormonálna nerovnováha, vysoký krvný tlak, cukrovka, demencia, ale aj rôzne druhy rakoviny.

3. Pravidelná kontrola

Starostlivosť o srdce je celoživotný proces. Bez neho totiž ľudský organizmus nedokáže fungovať. Obzvlášť dôležitý je komplexný „skríning“, ktorý viete zistiť EKG testom.