50% ľudí na Slovensku nevie, že antibiotiká neúčinkujú proti vírusom! Od lekára si ich pýtajú aj na liečbu chrípky či prechladnutia

Odborníci čoraz častejšie upozorňujú na riziko antibiotickej rezistencie a problém s fungovaním vlastného imunitného systému.

Zdroj: Pixabay.com

Lekárnici vydali počas minulého roka slovenským pacientom 3,8 mil. balení antibiotík, častokrát aj zbytočne. Podľa údajov Eurobarometra (z marca 2022) až 50 % ľudí na Slovensku nevie, že antibiotiká neúčinkujú proti vírusom a až 20 % Slovákov uviedlo, že naposledy užili antibiotiká pri liečbe chrípky alebo prechladnutia.

Obe tieto ochorenia sú zvyčajne vírusového pôvodu a užívanie antibiotík pri ich liečbe nemá žiadny efekt ani prospech pre pacienta.

Práve unáhlené nasadenie antibiotickej liečby, zlá životospráva, nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, prekurovanie v bytoch či nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu sú najväčšie chyby, ktoré sa podpisujú pod zlú obranyschopnosť nášho organizmu.

Strácame prirodzenú imunitu a nevieme dostatočne naštartovať organizmus na boj proti vírusom a infekciám.

Imunita je zodpovedná nielen za to, ako dokážeme zvládať infekcie a vírusy, ktoré napádajú náš organizmus, ale vypovedá aj o jeho celkovej obranyschopnosti, teda o kondícii nášho tela. Ak cítime, že na nás ide choroba, obvykle nečakáme štandardné tri dni, či sa z nej vyvinie bakteriálna infekcia. Najmä ak ide o deti, často unáhlene siahame po antibiotikách,“ upozorňuje všeobecný lekár MUDr. Pavol Tibenský.

Antibiotická rezistencia a k tomu celkový životný štýl, najmä nedostatok spánku a pohybu, stres, zlá životospráva súvisiaca s konzumáciou polotovarov, mastných jedál, nedostatočným príjmom minerálov a vitamínov, patria medzi najčastejšie chyby, ktoré robíme v budovaní vlastného imunitného systému.

V zimnom období tiež nedostatočne vetráme domy a byty, prekurujeme ovzdušie a najmä deti zbytočne vrstvíme oblečením a neotužujeme telo.

Tieto chyby následne spôsobujú, že ľudia sú náchylnejší na ochorenia horných dýchacích ciest a v dôsledku slabej imunity nás môže ohroziť aj obyčajné prechladnutie či nádcha. Sterilné prostredie nie je vhodné pre rozvoj detskej imunity. Práve naopak, potrebný je imunitný tréning. Netreba sa za každú cenu vyhýbať chorobám,“ dopĺňa lekár.

Antibiotická rezistencia predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre verejné zdravie. Ak antibiotiká stratia svoju účinnosť, bežné ochorenia sa opäť stanú závažnou až smrteľnou hrozbou pre celú populáciu.

Vzniku a šíreniu rezistentných baktérií je možné predchádzať zodpovedným predpisovaním, užívaním aj používaním antibiotík.


Prečítajte si aj:

Lekárka o zbytočnom užívaní antibiotík: Pacienti vedia, že antibiotiká sú účinným liekom, ale neuvedomujú si, že nie na všetko


oesalo

Teraz je pravda, že liekov je veľa druhov, ak nechodíte do renomovanej nemocnice a predpisuje vám to lekár, liek paperminecraft.online by ste nemali užívať. Nebezpečenstvo pre túto osobu.

klaudusinka

- tak podľa mňa by lekár mal poznať tvoj zdravotný stav, mal by vedieť, čo ti môže a nemôže predpísať.