Pocit nedostatočne umytých zubov a suchých úst

Príspevok v téme: Pocit nedostatočne umytých zubov a suchých úst
Michal_PU

Ahojte!
Asi týždeň mám problém s nedostatočne umytými zubmi. Umývam si ich v priemere 3x za deň po 3 minúty (stopujem si to hudbou). Ak nie som celý deň doma, tak len 2x. Najčastejšie však 3x alebo 4x. Ako kedy :) 1x za deň si dávam ústnu vodu.
Zuby si normálne umyjem a po očiste samozrejme cítim osviežujúcu chuť a dych. Po asi dvoch hodinách sa chuť mení na takú horko kyslú.
Taktiež týždeň pociťujem značné zníženie množstva slín. Sú také biele (nie číre ako bežne), husté a mazľavé ako keď športujem a mám sucho v ústach. Tipujem, že je to značný problém, keďže je známe, že sliny majú veľký podiel na čistote úst.
Okrem toho mám asi mesiac suché a podráždené pery a tie pravidelne natieram balzamom na pery nech sa hydratujú. Taktiež mám pocit suchých očí hlavne pri pohľade na obrazovku PC (TV nekukám). Tu trošku pomôže ak si ich nechám v chládku 2 minúty zatvorené a potom zvlhnú.
Vody pijem dostatočne, v priemere cca 4dl za hodinu keď som doma... Vonku v teple za 2 hodiny cca 1,5l. Doma to mám za cca 4-5l denne a vonku 6-8 záleží od počasia.
Je možné, že by v tom mohla zohrávať niečo moja nová priateľka? S tou som necelé dva týždne, ale to by nevysvetľovalo tie oči a pery, jedine ústa. Ale pokiaľ viem, ona má ústa v poriadku okrem toho, že má občas nejaký ten kaz. Oči a pery sú skôr nejakou predzvesťou problémov, tak ona je asi nevinne, aspoň v tom dúfam.
Nestretol sa niekto s podobným problémom? Viac vody už moc nepomáha, myslím si, že jej pijem dosť. Trošku horšie zvládam tie horúčavy a slnko ma vždy silno spaľuje - nikdy som nebol opálený, len červený ako dráčik :( Vyhýbam sa ako sa len dá...
Hlavne ma začíta trápiť trošku podráždená ľavá dolná "stolička" asi z tých slín - snáď tam nebude kaz, inak mám celý život viac menej bezproblémový chrup ://

Ďakujem za všetky rady a tipy.

cvak

prosím ťa
Michal_PU, koľko máš rokov?? taký mám pocit že asi ani nechodíš do školy či do roboty ked celý deň sa točí iba okolo zubov... ved ty si úplne jak hypochonder... prečítaj si ten tvoj článok... ani sa ti nečudujem-vypiť 8 L vody-šak by ma vykotilo čo by som toľko chodila šťať... a chúdence tvoje sliny šak sa im ani nečudujem že ich máš mazlavé ked len čo sa vytvoria hned ich spláchneš 20 L vody... zvykol sisi na chuť pásť a všelijakých osviežovačov a tak sa ti nečudujem že ti normálne prostredie v ústach príde divné... mimochodom veľa myslím príliš veľa vody zaťažuje obličky a vyplavuje minerály.... veľa aj tej the best pasty škodí... v ústach má byť normálne prirodzené prostredie s baktériami a nie sterliné... vieš o tom že v ústach je toľko baktérií ako na WC? nuž túto infošku vstreb :)uznávam že pery treba hydratovať a pokožku si chrániť ale odtál-potál... nemusíme byť hned všetkými masťami mazaní však? samozrejme hygiena je potrebná ale má svoje hranice... nečudujem sa potom že dieťa ktoré žije v úplnem sterilite príde napríklad do školky a celá rodina plače že hned ochorie... však potrebuje imunitu a tú si určite poriadne nevypestuje tým že všetko bez baktérií bude okolo neho... nuž ale čo aj výrobcovia pást a zdrav.doplnkov a doktori plus poistovne musia z niečoho žiť.. ale však to je moj názor a nemusíš ho absolútne riešiť :) skoré uzdravenie

jajka001_

nedostatocne umytymi zubami...podla mna si trochu psycho :) prehanas to s tym umyvanim
fakt si poskodis sklovinu
usta potrebuju aj nejaku prirodzenu floru (faunu? :)) aby si mal nejaku tu imunitu
suche oci, suche pery, suche usta...zvazila by som ten Sjorgenov syndrom, pohladaj na nete

tpch

Michal-PU, neuzivas nejake lieky? Niektore maju podobne neziaduce ucinky, najma ak sa jedna o anticholinergne latky.
Okrem toho existuje choroba, ktora sa prejavuje presne rovnako-suchost v ustach, v ociach atd, ide O Sjogrenov syndrom.

Michal_PU

Však zubári odporúčajú umývať po každom jedle :D
Myslím si, že horko kyslá chuť a sucho v ústach nebude z jedla aj keď nie som lekár, neviem hodnotiť :)
Vody mám asi dosť, dnes keď sa rozoberala Avia na slnku, tak som sa vždy snažil občas skryť. Počas 6 hodín som vypil cca 4l vody, čo je podľa mňa dosť. Na WC-ko chodím pravidelne a moč je vždy číri, takže viac vody asi netreba :)
Priateľka v tom asi nebude, včera bola u zubárky na ročnej prehliadke a je zdravá :)
Ešte počkám týždeň a potom popremýšľam nad zubárkou :)

Threesha66

Chlape neumyvaj si tolko tie zuby, poskodis si sklovinu tu vrchnu cast ktora pomaha zubom aby sa nrkazili a ostali pekne v celku. To ze citis po dvoch hodinach inu chut v ustach je uplne normlne, nie kazda pasta ani voda na cistenie nevydrzi cely den byt svieza. Pi vela vela tekutin lebo to co pises moze byt i tym ze si dehydrovany, alebo jes nieco co ti tu chut pletie do ust. Taktiez nenamahaj oci lebo sa vysusuju tym ze pozeras do monitoru. Ajked tam niesi casto ale za cely den si tie oci namahas i tak dost tak vecer sa vypni a spi. A priatelka urcite za to nemoze pokial nema infekciu ktora sa prenasa ale o tom pochybujem :D....Ak si myslis ze to moze byt nejaky problem v ustnej dutine alebo so zubami tak chod k zubarovi nech sa ti na to pozrie, zhrn toto vsetko jemu a uvidis on ti uz nieco odporuci.